Husker du dronemanden?: Nu frygter han for sit liv

Ismail Morina, der fløj dronen over et stadion i Beograd og satte gang i optøjer under en EM-kvalifikationskamp, er blevet dømt til udlevering til Serbien. Men han frygter for at blive slået ihjel i serbisk fængsel og har nu søgt asyl i Kroatien

Ismail Morinaj, der fløj en drone med et albansk flag ind over stadion i Beograd, blev arresteret forud for returkampen mellem Albanien og Serbien i Elbasan. Foto: AP
Ismail Morinaj, der fløj en drone med et albansk flag ind over stadion i Beograd, blev arresteret forud for returkampen mellem Albanien og Serbien i Elbasan. Foto: AP

I oktober 2014 var Ismail Morina på alle europæiske fodboldfans' læber. Under en EM-kvalfikationskamp mellem Serbien og Albanien fløj han en drone over stadion i Beograd med et albansk nationalistisk budskab, hvilket blev startskuddet til, at fans invaderede banen og gik løs på de albanske spillere.

Sagen endte med at koste Serbien et 3-0-nederlag og gav dermed Albanien tre point, der var med til at skaffe dem en EM-billet for næsen af Danmark. Siden er Morina blev en nationalhelt i hjemlandet og tilsvarende offentlig fjende nummer ét i Serbien. Han har modtaget tusindvis af dødstrusler og boet i hemmelighed i Italien som følge deraf.

I sidste måned blev han så anholdt i Kroatien, da han var på vej hjem til Albanien fra netop Italien, og sidste torsdag dømte en lokal domstol, at han skulle udleveres til Serbien. Den dom ankede Morina og hans advokat til Højesteret, og nu har han søgt asyl for at undgå udleveringen.

- Jeg kan bekræfte, at han har søgt politisk asyl i Kroatien, fordi han mener, at han ikke får en retfærdig rettergang i Serbien, siger hans advokat, Darko Butigan, til Balkan Insight.

Her er dronen, der skabte kaos. Foto: AP
Her er dronen, der skabte kaos. Foto: AP

Droneepisoden var med til at bringe det århundredes gamle fjendskab mellem serbere og albanere op igen, og nu risikerer retssagen at blive en politisk varm kartoffel. Albaniens premiereminister, Edi Rama, er allerede gået ind i sagen og har appelleret til kroatiske myndigheder om ikke at udlevere Morina.

Ismail Morina fortalte i december i et interview med Politiken, at han forsøger at komme videre med sit liv efter et par turbulente år. Han ville allerhelst bare være en normal mand med en familie, sagde han.

Den nu anholdte fodboldfan er i Serbien anklaget for at opildne til kriminelle handlinger mellem nationer, hvilket potentielt kan give otte års fængsel. Han har tidligere siddet i fængsel i hjemlandet på grund af våbenbesiddelse. Han hævdede at have en pistol på sig, fordi han frygtede for, at nogle ville gøre alvor af de mange dødstrusler mod ham.

Det anslås, at appelsagen og asylsagen udsætter en eventuel udlevering til Serbien med seks til ti måneder.

Uroligheder afbryder kaotisk landskamp i Danmarks gruppe

Ekstra Bladet til 'hadets kamp: Spændingen stiger - vejene lukkes

Den gale hooligan fra helvede: Serber er fodboldens skræk

Seneste nyt

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.