Annonce:
Annonce:

Husker du dronemanden?: Nu frygter han for sit liv

Ismail Morina, der fløj dronen over et stadion i Beograd og satte gang i optøjer under en EM-kvalifikationskamp, er blevet dømt til udlevering til Serbien. Men han frygter for at blive slået ihjel i serbisk fængsel og har nu søgt asyl i Kroatien

Ismail Morinaj, der fløj en drone med et albansk flag ind over stadion i Beograd, blev arresteret forud for returkampen mellem Albanien og Serbien i Elbasan. Foto: AP
Ismail Morinaj, der fløj en drone med et albansk flag ind over stadion i Beograd, blev arresteret forud for returkampen mellem Albanien og Serbien i Elbasan. Foto: AP
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

I oktober 2014 var Ismail Morina på alle europæiske fodboldfans' læber. Under en EM-kvalfikationskamp mellem Serbien og Albanien fløj han en drone over stadion i Beograd med et albansk nationalistisk budskab, hvilket blev startskuddet til, at fans invaderede banen og gik løs på de albanske spillere.

Sagen endte med at koste Serbien et 3-0-nederlag og gav dermed Albanien tre point, der var med til at skaffe dem en EM-billet for næsen af Danmark. Siden er Morina blev en nationalhelt i hjemlandet og tilsvarende offentlig fjende nummer ét i Serbien. Han har modtaget tusindvis af dødstrusler og boet i hemmelighed i Italien som følge deraf.

Annonce:

I sidste måned blev han så anholdt i Kroatien, da han var på vej hjem til Albanien fra netop Italien, og sidste torsdag dømte en lokal domstol, at han skulle udleveres til Serbien. Den dom ankede Morina og hans advokat til Højesteret, og nu har han søgt asyl for at undgå udleveringen.

- Jeg kan bekræfte, at han har søgt politisk asyl i Kroatien, fordi han mener, at han ikke får en retfærdig rettergang i Serbien, siger hans advokat, Darko Butigan, til Balkan Insight.

Her er dronen, der skabte kaos. Foto: AP
Her er dronen, der skabte kaos. Foto: AP

Droneepisoden var med til at bringe det århundredes gamle fjendskab mellem serbere og albanere op igen, og nu risikerer retssagen at blive en politisk varm kartoffel. Albaniens premiereminister, Edi Rama, er allerede gået ind i sagen og har appelleret til kroatiske myndigheder om ikke at udlevere Morina.

Ismail Morina fortalte i december i et interview med Politiken, at han forsøger at komme videre med sit liv efter et par turbulente år. Han ville allerhelst bare være en normal mand med en familie, sagde han.

Annonce:

Den nu anholdte fodboldfan er i Serbien anklaget for at opildne til kriminelle handlinger mellem nationer, hvilket potentielt kan give otte års fængsel. Han har tidligere siddet i fængsel i hjemlandet på grund af våbenbesiddelse. Han hævdede at have en pistol på sig, fordi han frygtede for, at nogle ville gøre alvor af de mange dødstrusler mod ham.

Det anslås, at appelsagen og asylsagen udsætter en eventuel udlevering til Serbien med seks til ti måneder.

Uroligheder afbryder kaotisk landskamp i Danmarks gruppe

Ekstra Bladet til 'hadets kamp: Spændingen stiger - vejene lukkes

Den gale hooligan fra helvede: Serber er fodboldens skræk

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: