I bitter strid med DBU: De pisser på mig!

Kasper Lorentzen har i flere år kæmpet for at få forsikringspenge, efter han i 2013 fik en karriereødelæggende skade. Det skete under en tur med ligalandsholdet, men der er ingen hjælp at hente fra DBU. Den tidligere FCN-profil mener, at fodboldunionen modarbejder ham og bruger hans sag som principsag

Kasper Loretnzen nåede at score én gang for  A-landsholdet. Det var i en EM-kvalifikationskamp mod Cypern i Parken. Foto: ritzau/Lars Poulsen
Kasper Loretnzen nåede at score én gang for A-landsholdet. Det var i en EM-kvalifikationskamp mod Cypern i Parken. Foto: ritzau/Lars Poulsen

Kasper Lorentzen er havnet i en bitter forsikringsstrid med DBU.

I februar 2015 måtte den tidligere landsholdsspiller stoppe karrieren som blot 29-årig. Årsagen var en knæskade, som han havde pådraget sig i en kamp mod Canada under en tur med ligalandsholdet til USA to år forinden.

Men selv om der er gået over fire og et halvt år siden den skæbnesvangre lørdag i Arizona, er Kasper Lorentzen forsikringssag efter den karriereødelæggende skade langtfra afsluttet.

For DBU mener ikke, at de kan anses som arbejdsgiver, da uheldet indtraf.

DBU betragter stadig ikke Kasper Lorentzen som en del af holdet, da han skadede sit knæ hos ligalandsholdet i Canada. Foto: Jacob Ehrbahn
DBU betragter stadig ikke Kasper Lorentzen som en del af holdet, da han skadede sit knæ hos ligalandsholdet i Canada. Foto: Jacob Ehrbahn

Og det på trods af, at DBU havde tegnet den lovpligtige arbejdsskadeforsikring for Morten Olsens spillere på træningsturen til USA.

– Det er frustrerende bare at gå og vente. Rent ud sagt synes jeg, at DBU pisser på mig. Man skal behandle folk ordentligt, og jeg føler, at DBU helt bevidst modarbejder mig.

– Det virker, som om de er skideligeglade med os spillere, når vi er færdige. De går mest op i dem, der kan bidrage til firmaet lige nu, og det må også give de nuværende spillere stof til eftertanke. Det kunne jo også ske for dem, siger Kasper Lorentzen, der har indvilliget i at fortælle Ekstra Bladet sin historie.

'Fungerer det virkelig sådan'
I over to år har han holdt kæft og håbet, at hans forsikringssag kunne blive løst i fred og ro. Men det er der intet, der længere tyder på, at den kan. Derfor har han valgt at stå frem.

- Jeg er ikke typen, der normalt går i medierne og synes heller ikke, at det her er sjovt. Men jeg vil gerne gøre andre opmærksom på, at når lyset er slukket, foregår der ting i fodboldverdenen, der ikke er så fede.

DBU indfører kodeks for spilleropførsel på landsholdene

- Jeg har tit tænkt ’fungerer det virkelig sådan. Kan det, jeg altid har brændt så meget for, være så råddent?’, siger Kasper Lorentzen.

Det helt centrale spørgsmål i hans sag er, hvorvidt DBU kan anses som værende arbejdsgiver for spillerne, når de er i landsholdstjeneste.

Ja, mener Spillerforeningen og Kasper Lorentzen, mens DBU helt åbenlyst mener noget andet. Fodboldunionen har aktivt kæmpet for, at Lorentzen ikke skulle have forsikringspenge.

DBU med nyt tv-tiltag: 'Det bliver et nej tak'

Kasper Lorentzens skade blev, som loven foreskriver, anmeldt som en arbejdsskade, og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vurderede, at han som følge af skaden havde fået en varig méngrad på otte pct.

Der gjorde ham berettiget til 68.800 kr., og de penge har DBU’s forsikringsselskab udbetalt til Kasper Lorentzen.

DBU som ’turarrangør’
DBU har imidlertid indbragt sagen for Ankestyrelsen, og før den er afgjort der, kan Kasper Lorentzen ikke komme videre og søge erstatning for tab af erhvervsevne.

Det er opsigtsvækkende, at DBU har indbragt sagen for Ankestyrelsen, og Lorentzen mener, at fodboldunionen bruger hans sag som en principsag.

- De havde jo tegnet en forsikring, så for mig virker det her helt fjollet. Nu mener de åbenbart alligevel ikke, at de er arbejdsgiver, siger Kasper Lorentzen, der i landsholdssammenhæng følte sig som arbejdstager på linje med arbejdslivet på klubniveau:

Kasper Lorentzen mener ikke, at DBU bare er en 'turarrangør', som ikke har ansvar for spillerne. Foto: Lars Poulsen
Kasper Lorentzen mener ikke, at DBU bare er en 'turarrangør', som ikke har ansvar for spillerne. Foto: Lars Poulsen

- DBU mener, at det er klubberne - og altså ikke dem - der er spillernes arbejdsgivere, selv når de spiller på landsholdet. DBU siger, at de blot er en ‘turarrangør’, og at det kan sammenlignes med, når et fritidshjem organiserer en sommertur.

- Men det er useriøst af DBU at kalde sig ‘turarrangør’. Når du er med som landsholdsspiller, er det som en del af DBU. Du gør, hvad der bliver sagt og retter ind.

- Jeg gik ikke rundt i mine egne cowboybukser, og jeg spillede dér, hvor Morten sagde, at jeg skulle. Så på den facon bestemte de.

Usande påstande
Spillerforeningen kører sagen for Kasper Lorentzen, og den tidligere FCN-profil er skuffet over den måde, som DBU fremstiller ham på sagsakterne.

Ifølge Lorentzen kommer DBU blandt andet med en påstand om, at han allerede skulle være mødt halvskadet op til træningsturen til USA.

Delaneys drømmeaften: Danmark slettede 46 år gammel målrekord

Noget, som eks-landsholdsspilleren kun kan ryste på hovedet af:

- I 2012 er jeg den markspiller i FC Nordsjælland, der får flest minutter. Jeg er med i alle Superliga-kampe og spiller Champions League mod Chelsea på Stamford Bridge mindre end to måneder før den tur.

- Jeg er 100 pct. i orden på det tidspunkt, træner fuldt med og laver den bedste fysiske test, jeg nogensinde har lavet med ligalandsholdet. At de så kommer med modangreb og usande påstande … det pisser mig af. Det er frækt.

Opskrift på succes: Hareides opgør med fortiden

Skaden opstod, da Kasper Lorentzen skulle blokere en aflevering. Bolden ramte ham på spidsen af foden, og det højre knæ fik et vrid.

Han spillede opgøret mod Canada, som Danmark efter bl.a. én Lorentzen-scoring vandt 4-0, til ende, men det blev hans sidste af i alt 70 kampe i rødt og hvidt.

Spillede på Panodiler
DBU’s sundhedssektor mente ellers ikke, at det hævede knæ var beskadiget, men Lorentzen kunne mærke, at noget var galt og ringede til sin klubtræner Kasper Hjulmand.

Dagen efter sad han i et fly på vej hjem fra USA, og en undersøgelse i Danmark afslørede, at den var gal med menisken.

Han blev opereret i alt tre gange, men smerterne forsvandt ikke. Kasper Lorentzen spillede på Panodiler, kunne ikke træne ret meget og gav endegyldigt op efter første træningsdag i 2015.

- Jeg troede aldrig, at jeg skulle stoppe på grund af en skade og gav det chancen til det sidste. Men jeg havde kroniske smerter, og i dag kan jeg ikke tage skoene på og løbe en tur.

Kasper Lorentzen nåede at skrive seks landskampe på CV'et, inden karrieren stoppede i 2015. Foto: Lars Poulsen
Kasper Lorentzen nåede at skrive seks landskampe på CV'et, inden karrieren stoppede i 2015. Foto: Lars Poulsen

- Det er hårdt at måtte stoppe på den måde, og samtidig var der så den her sag, som har fyldt meget. Det har været frustrerende, siger Kasper Lorentzen, der nåede seks A-landskampe og var blandt Morten Olsens udvalgte, da uheldet ramte.

- Jeg er sindssygt stolt over at have spillet for Danmark. Det er det største, du kan opnå, og det var det, jeg drømte om, da jeg var en lille knægt og fik en landsholdsdragt, fordi jeg kunne få tyve på foden.

- Som alle andre danskere holder jeg med landsholdet, og det gør jeg stadigvæk. Men landsholdet for mig er dem inde på banen, DBU er en anden ting – og dem er jeg ligeglad med, siger 31-årige Kasper Lorentzen, der efter sit stop har arbejdet i et supermarked, været tjener og nu er fodboldekspert på TV2.

 

***

 

DBU: Klubben er arbejdsgiver

 I DBU ønsker man ikke at kommentere detaljer i Kasper Lorentzens sag, da den fortsat bliver behandlet i Ankestyrelsen.

- Men jeg vil gerne sige, at vi er enormt ærgerlige over, at han oplever DBU på den måde. Vi har – også før min tid – haft et glimrende samarbejde med Kasper, og vi kan ikke genkende den beskrivelse, han kommer med her, siger DBU’s kommunikationschef, Jakob Høyer, til Ekstra Bladet.

Han siger, at DBU støtter Kasper Lorentzen i, at der skal falde en erstatning – men det skal være igennem den arbejdsskadeforsikring, som han havde i klubben.

- I den konkrete sag var Kasper ansat i FC Nordsjælland på det pågældende tidspunkt, og derfor er han dækket af deres arbejdsskadeforsikring og den heri indeholdte invaliditetsdækning.

- Spillerne på landsholdet er dækket af den arbejdsskadeforsikring, der er ude i klubberne. Vi vil gerne understrege, at det er klubben, der er spillerens arbejdsgiver. Også i denne situation, siger Jakob Høyer.

Kasper Lorentzen

Født: 19. oktober 1985

Klubber: Brøndby (2003-09), Randers FC (2009-12) og FC Nordsjælland (2012-15)

Landshold: U16 (5 kampe/1 mål), U17 (19 kampe/6 mål), U18 (2 kampe/0 mål), U19 (14 kampe/7 mål), U20 (4 kampe/2 mål), U21 (16 kampe*/5 mål), A-holdet (6 kampe/1 mål), Ligalandsholdet (4 kampe**/1 mål)

I alt 70 kampe / 23 mål

Meritter: Mester med Brøndby i 2005 og med FC Nordsjælland i 2012. Pokalvinder med Brøndby i 2005 (spillede ikke i finalen) og i 2008. Royal League-vinder med Brøndby i 2007. Kåret til årets U17-spiller i 2001

* Tre af disse kampe er uofficielle

** Alle uofficielle kampe

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.