Klar snak fra Hareide: - Den bedste tid i min trænerkarriere

- Vi taler udelukkende med spillerne om det, der skal blive bedre – tekniske og taktiske fejl tager vi med dem individuelt gerne med en hånd på den ene skulder, forklarer Åge Hareide

Åge Hareide står lige nu med gode kort på hånden, hvis der skulle forhandles forlængelse af kontrakten. Både DBU og Hareide venter dog med en snak om fremtiden. Foto: Lars Poulsen.
Åge Hareide står lige nu med gode kort på hånden, hvis der skulle forhandles forlængelse af kontrakten. Både DBU og Hareide venter dog med en snak om fremtiden. Foto: Lars Poulsen.
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Hvis man dykker ned i landstræner Åge Hareides opskriftsbog, er det simpelt at finde vejen til succes.

For ham handler det altid om at stræbe mod det gode frem for at frygte det dårlige. Spillerne skal også kun gøre det, de er bedst til og lade andre gøre resten.

Endelig handler det for ham om at kende dem, han er chef for. Den 65-årige nordmand er i sandhed en menneskekender, og det er blandt andet de egenskaber, der har skabt grundlaget for landsholdets succes de senere år.

Den nuværende landstræner og måske den kommende? Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson i snak før søndagens afsluttende træning i Aarhus før opgøret mod Irland mandag. Foto: Bo Amstrup, Ritzau Scanpix.
Den nuværende landstræner og måske den kommende? Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson i snak før søndagens afsluttende træning i Aarhus før opgøret mod Irland mandag. Foto: Bo Amstrup, Ritzau Scanpix.
 

Min bedste trænertid
Åge Hareide har været fodboldtræner siden 1985. De seneste 33 år har han haft en status, der gør ham til en af de mest vindende trænere i Skandinavien. Han er den eneste træner, der både har vundet mesterskabet i Norge, Sverige og Danmark.

Den danske landstræner har prøvet lidt af hvert i sine mange år. Men det er først nu i en alder af 65 år, at han med eftertænksom stemme kan slå fast:

- Den her tid med det danske landshold er den hidtil bedste i min trænerkarriere. Vi spillede længe i Rosenborg, før vi tabte den første kamp, lige som vi i ligaen ikke tabte mange kampe med Malmö.

- Men det sammenhold og den harmoni, der er i landsholdstruppen, er speciel. Spillerne skal berømmes for den måde, de har taget imod vores ideer. Det fortæller eksempelvis alt om Kasper Schmeichel, når han har karantæne og alligevel er med os i Aarhus til kampen mod Irland, fastslår han.

Nordmanden kan også med stolthed se tilbage på to et halvt år som dansk landstræner, hvor han har forvandlet et taberhold til vindere. Efter to kiksede slutrunder, sikrede Hareide VM-billetten i sommer og nu gruppesejren i Nations League.

Nu står han på tærsklen til det andet år i træk som ubesejret, hvis den - næsten - betydningsløse kamp mod Irland ikke tabes. Vi taler om 23 kampe uden nederlag for landsholdet. Unikt og enestående.

Åge Hareide mener Mathias Zanka Jørgensen har gennemgået en markant udvikling både i Huddersfield og på det danske landshold, hvor han på relativ kort tid er blevet en markant lederskikkelse. Foto: Bo Amstrup, Ritzau/Scanpix
Åge Hareide mener Mathias Zanka Jørgensen har gennemgået en markant udvikling både i Huddersfield og på det danske landshold, hvor han på relativ kort tid er blevet en markant lederskikkelse. Foto: Bo Amstrup, Ritzau/Scanpix
 

Hviler spillerne i to dage
Den position er skabt med grobund i, at landsholdet køres som et klubhold.

Kontinuitet er blevet omdrejningspunktet, lige som spillerne kender deres roller, så rytmen ikke brydes med alt for mange nye ansigter til hver samling.

Men valget af de samme spillere har Hareide kun kunnet praktisere, fordi landsholdet har haft resultaterne.

- Vi bruger de første to dage, når vi er samlet, til at hvile spillerne. Det er blevet mere teori end praktisk, fordi det handler om, at spillerne skal have friske ben. Vi passer på dem, så de har overskud til kampene, forklarer landstræneren og uddyber:

- Det hjælper alle hold at få resultaterne, så bliver du over tid bedre. Vi har prioriteret at skabe resultater, og det har forstærket sig hele vejen rundt i truppen. Vi vil ikke tabe.

- Danskerne har en stærk tro på sig selv fodboldmæssigt. Helt sikkert den stærkeste tro i Norden. Jeg kan godt lide, at der bliver sat forventninger til vores hold, fordi vi alle ønsker, vi skal være endnu bedre, siger Åge Hareide.

Hylder landsholdet: Ren business class!

Eriksen om fremtiden: Jeg føler ikke de vil smide mig ud

                              * * *

Jeg har fået en anden selvforståelse

Åge Hareide er en træner, der prioriterer kontinuitet i sin trup. Langt hovedparten af spillerne behøver ikke være nervøse, hver gang truppen bliver udtaget. De er sikre, fordi de allerede har overbevist landstræneren og ikke bliver sat af efter en kort ustabil periode på klubholdet. Men hvad der er endnu vigtigere: Alle spillere kender også deres roller i det interne, flade landsholds-hierarki.

Der er stamspillerne og så skyggeholdet, alle dem der skal presse de etablerede. Dem, der er langt fra spilletid og kommer ind til hver samling med et spinkelt håb om, at tingene pludselig ændrer sig.

Det gjorde det for to af dem, der kun er kommet ind i varmen. Rutinerede Lasse Schöne har varmet bænk i flere år. Det samme har været tilfældet for Mathias Zanka Jørgensen, men nu har de grebet chancen og er en del af dem, landstræneren satser på.

Landstræner Åge Hareide har fået udbytte af den tillid, han har vist til  Mathias Zanka Jørgensen. Huddersfield-spilleren har leveret på et højt, stabilt niveau, siden han kom ind mod Frankrig og spillede fra start. Foto: Lars Poulsen.
Landstræner Åge Hareide har fået udbytte af den tillid, han har vist til Mathias Zanka Jørgensen. Huddersfield-spilleren har leveret på et højt, stabilt niveau, siden han kom ind mod Frankrig og spillede fra start. Foto: Lars Poulsen.
 

Styrket mit selvværd
Derfor sad de også til højbords med landstræneren søndag på det afsluttende pressemøde før opgøret mod Irland i Nations League.

- For et halvt år siden varmede jeg bænk, men nu føler jeg, at jeg spiller en stor rolle på det her hold. Det betyder noget for min selvforståelse, at jeg er blevet stamspiller. Det har forstærket mit selvværd, forklarer Mathias Zanka Jørgensen, der mener, at det er en utrolig udvikling landsholdet har gennemlevet i Hareides regeringstid.

- Med undtagelse af Christian Eriksen, der har været fantastisk hele tiden, har alle på det her hold udviklet sig. Simon Kjær har været fantastisk og er vokset som leder. Kasper Schmeichel er blevet endnu bedre. Ja, når jeg ser rundt, har alle i truppen taget nye, store skridt. Og det har hjulpet os. Det bliver bare selvforstærkende at være et vinderhold, forklarer han.

Den tidligere FCK-kaptajn, der fik sit internationale gennembrud i Premier League for Huddersfield i sidste sæson, peger på Åge Hareide som en væsentlig faktor for landsholdets succes de seneste 25 måneder, hvor holdet ikke har tabt de seneste 23 kampe.

- Det er sjovt, at en nordmand nærmest personificerer den danske mentalitet. Det gør Åge. Som voksne mennesker får vi lov til at udtrykke os. Der er rum til at udvikle os. Og så er han en træner, der giver spillerne plads.

- Når det ikke går godt, som vi kun prøvede i begyndelsen, bliver regler ikke indskærpet eller lavet om. Nu, hvor det går godt, sker der heller ikke ændringer i den frihed, vi har i truppen, forklarer Mathias Zanka Jørgensen.

                            * * *

De siger spillerne om udviklingen

 

Lasse Schöne

- Vi er blevet et hold, der er svære at score mod og vanskelige at spille mod. Og så gør vi det i kampene, vi er gode til.

Midtbanespilleren, der startede som reserve, har nu spillet de seneste tre kampe i træk

-

Henrik Dalsgaard:

- Den defensive basis og organisation har været det vigtigste lige fra begyndelsen. Det har været med til at skabe stabilitet og en  vinderkultur.

Backen debuterede i Hareides første landskamp mod Island i marts 2016 og sidder nu solidt på pladsen i højre forsvarsside.

-

Yussuf Poulsen:

- Hareide har skabt en defensiv stabilitet, som giver os enorm tryghed. Vi lukker ekstremt få mål ind. Læg dertil en mentalitet, hvor vi føler, vi ikke kan tabe fodboldkampe.

Kantspilleren, der har udviklet sig og for alvor har etableret sig under Åge Hareide

-

Kasper Schmeichel:

- Det handler om momentum, mentalitet og attitude. Vi er et hold, der vil vinde. Der er sagt meget om det her hold den seneste tid, men det er bare et hold som betyder meget for mange mennesker. Vi lægger liv og sjæl i det.

Landsholdskeeperen, der blot har lukket tre mål ind i 12 kampe i 2018.

-

Mathias Zanka Jørgensen

- En utrolig udvikling er de rigtige ord for, hvad der er sket med det her hold. Vi har et stærkt sammenhold, hvor alle altid glæder sig til at være sammen. Vi har en fantastiske stemning, som Åge Hareide har arbejdet hårdt for at skabe. Man kan så altid diskutere, hvor seværdigt det er at se på. Men det er resultatfodbold.

Forsvarsspilleren, der fik chancen mod Frankrig og siden har spillet fast i det centrale forsvar

Zanka ser tilbage på Olsen: - Var gået lidt for meget Arsene Wenger i det

Historiske Danmark: Se tallene for verdens bedste defensiv

Schmeichel er tømt for ord: - Billederne forsvinder aldrig

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind