Kom bagom landsholdsdramaet: Topklubberne smidt uden for døren

Analyse: Divisionsforeningen fem medlemmer – herunder formand Thomas Christensen - blev erklæret inhabile, da landsholdsaftalen blev stemt hjem af et flertal i DBUs bestyrelse

Thomas Christensen, formand for Divisionsforeningen og næstformand i DBUs bestyrelse blev sendt uden for døren, da DBUs bestyrelse fik aftalen på plads med Spillerforeningen. (Foto: Nicolai Brix)
Thomas Christensen, formand for Divisionsforeningen og næstformand i DBUs bestyrelse blev sendt uden for døren, da DBUs bestyrelse fik aftalen på plads med Spillerforeningen. (Foto: Nicolai Brix)

Da DBUs direktør Claus Bretton-Meyer, landsholdsspiller Stephan Andersen og Spillerforeningens direktør, Mads Øland, lørdag præsenterer den nye landsholdsaftale, sker det med baggrund i et par dramatiske døgn, hvor bølgerne er gået højt.

Ekstra Bladet har via samtaler med en lang række fodboldfolk skruet handlingsforløbet sammen omkring de sidste par døgn, før aftalen endeligt er på plads.

Tirsdag lignede faktisk dagen, hvor DBU og Spillerforeningen kommer til enighed efter et langt og opslidende forhandlingsforløb. Parterne er i hvert fald meget tæt på at lukke en aftale. Omtrent samtidig med, at Morten Olsen annoncerer sit farvel som landstræner om 15 måneder, springer en ’bombe’ på Hotel Hilton, hvor parterne sidder og forhandler.

Se også: Spillerne sejrede i konflikten  

Spillet om rettighederne
Divisionsforeningen er af den opfattelse, at Superliga-klubberne har rettighederne til de spillere, der optræder på landsholdet. Det gælder eksempelvis Daniel Agger, Thomas Kahlenberg, Stephan Andersen og Nicolaj Jørgensen.

Helt forenklet mener klubberne ikke, at spillerne kan overdrage de kommercielle rettigheder til Spillerforeningen. Derfor er det opfattelsen, at Brøndby og FC København skal kompenseres økonomisk, når deres spillere optræder i landsholdsregi.

Det budskab får forhandlingsklimaet til at nærme sig frysepunktet, fordi det ikke kun er et angreb på landsholdsspillerne, men reelt også et angreb på DBU fra en af unionens medlemmer – Divisionsforeningen.

Thomas Christensen, formand for Divisionsforeningen og næstformand i DBU, har – som det er beskrevet i Ekstra Bladet de seneste uger - en meget fremtrædende rolle i forhandlingsforløbet. I hvert fald helt frem til den kritiske tirsdag.

Det er Thomas Christensen, der støber kuglerne. Det er ham, der siger, hvor langt Claus Bretton-Meyer kan gå i bestræbelserne på at lukke en aftale.

Spillerne kan tjene godt, hvis de kvalificerer sig til slutrunderne (Foto: Anthon Unger) Landsholdsfodbold - 22. mar. 2015 - kl. 08:04 Afsløring: Så meget får landsholdsspillerne i ny aftale  

Vil af med Øland
Når Thomas Christensen på Divisionsforeningens vegne er så dominerende i kulissen, hænger det sammen med hans stærke position, fordi han netop har sikret en seksårig tv-aftale til en værdi á 400 mio. kr. om året.

Udefra har det lignet Divisionsforeningens endelige opgør med arvefjende nummer ét - Mads Øland. Oven på klubbernes sejr i forbindelse med overenskomsten sidste sommer, er det tydeligt, at Thomas Christensens mission at få Øland totalt udraderet denne gang. Men den øvelse lykkes ikke.

Smidt uden for døren
Det er i det perspektiv man skal se betydningen af torsdagens hasteindkaldte bestyrelsesmøde i København.

Øverst på dagsorden for den 16 mands store bestyrelse står konflikten med landsholdsspillerne. Det er derfor mødet er indkaldt, selv om et par andre mindre punkter også diskuteres.

Men hvis der skal en aftale på plads nu, ønsker Spillerforeningen et tillæg til den aftale, der er tæt på at være i mål.

Spillerforeningen kræver, at DBU kompenserer Spillerforeningen økonomisk, hvis Divisionsforeningen efterfølgende beslutter sig for at køre en sag mod DBU/Spillerforeningen, fordi de vil have penge i kassen, når Agger og Co. optræder i reklamemæssig sammenhæng på landsholdet.

Bretton-Meyer får virkelig talegaverne på overarbejde i landsholdslejren i næste uge (Foto: Anthon Unger) Landsholdsfodbold - 22. mar. 2015 - kl. 10:40 Slut med magt: DBU er blevet en tom skal

DBUs formand, Jesper Møller leder mødet. Men ikke alle 16 medlemmer er fysisk til stede. Enkelte er med på en skype-forbindelse.

Et markant flertal i DBUs bestyrelse ser bort fra Divisionsforeningens påstand om, at spillerne ikke kan overdrage de kommercielle landsholdsrettigheder til Spillerforeningen.

Næstformand Bent Clausen står med et solidt flertal, fordi ni medlemmer kommer fra lokalunionerne. Derudover er Jesper Møller og kasserer Christian Kofoed også positive stemt.

Samtidig beslutter bestyrelsen at erklære de fem bestyrelsesmedlemmer valgt af superliga- og divisionsklubberne for inhabile, fordi de har klubinteresser på spil i landsholdsaftalen.

Derfor er hverken Divisionsformandens formand Thomas Christensen (OB), Niels Kruse (Fredericia), Benny Olsen (FC København), Teddy Pedersen (SønderjyskE) eller Jens Jørgen Møller Nielsen (Hjørring) med til at træffe den historiske beslutning på bestyrelsesmødet.

De er ’smidt’ uden for døren.

Når dønningerne lægger sig, skal DBUs bestyrelse igen samarbejde. Thomas Christensen skal dele penge ud fra tv-aftalen til breddefodbolden, og Jesper Møller skal sikre sig fortsat opbakning fra Divisionsforeningen i fremtiden, så han kan fortsætte som formand.

Udefra ligner aftalen et rungende nederlag til Thomas Christensen og Divisionsforeningen.

Se også: Fodboldligaer truer FIFA: Vinter-VM kan ende i retten

3 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere