Annonce:
Annonce:

'Kom ind i kampen, DBU': Nu går Kjær og co. ind i konflikten

Herrelandsholdets anfører opfordrer til, at DBU og spillerne genoptager forhandlingerne.

Ingen havde troet på, det kunne komme så vidt, at kampen ville blive aflyst - heller ikke Ekstra Bladets fodboldekspert
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Anføreren for herrelandsholdet i fodbold, Simon Kjær, opfordrer Spillerforeningen og DBU til at finde en løsning på den strid, der lige nu ser ud til at koste kvindelandsholdet VM-kampen mod Sverige på fredag.

Forhandlingerne om en ny landsholdsaftale er gået så meget i hårdknude, at DBU onsdag meddelte Sveriges Fodboldforbund (SvFF), at Danmark trækker sig fra den vigtige kamp.

- Det er simpelthen for ærgerligt, hvis denne situation skal gå ud over kvindefodbolden i Danmark - og gå ud over dansk fodbold generelt, siger Simon Kjær på vegne af herrelandsholdet i en e-mail til Ritzau.

- Vi på herrelandsholdet vil gerne igen udtrykke vores støtte og opbakning til kvindelandsholdet - vi står sammen med dem og vil gerne opfordre til, at DBU mødes med spillerne og finder en løsning, siger Kjær.

Annonce:

Forhandlingerne om den nye aftale for kvindelandsholdet har stået på i måneder.

I september var kvindernes første VM-kvalifikationskamp mod Ungarn også truet af aflysning, indtil parterne fandt frem til en delaftale, så spillerne kunne flyve til Ungarn i sidste øjeblik.

Men spillerne har sagt nej til at spille på endnu en midlertidig aftale, og DBU ønsker ikke at forhandle så tæt på en vigtig kamp.

Simon Kjær håber, at unionen alligevel vil gå med til en ny forhandlingsrunde inden kampen mod Sverige.

- Jeg ved jo, at spillerne sidder klar til at forhandle, hvornår det skulle være.

- Det her må kunne løses med en aftale og gennem forhandling.

- Vi på herrelandsholdet har jo rent praktisk tilbudt den løsning, at vi afgiver 500.000 kroner om året af vores penge, hvis DBU giver kvindelandsholdet de samme rettigheder, som os, siger Simon Kjær.

Kort om konflikten: Det slås de om

Striden mellem DBU og Spillerforeningen om en aftale for Kvindelandsholdet og U21 landsholdet har stået på i næsten ét år. Forhandlingerne begyndte sidste år i november og efter flere end 20 møder har parterne ikke nået en aftale endnu.

Det førte til et afbud til fredagens landskamp fra DBU. Et afbud der nu er endeligt bekræftet

Her er fem væsentlige punkter, som parterne slås om i konflikten.

1. Økonomi

Økonomien er stadig en faktor i forhandlingerne mellem Spillerforeningen og DBU. Da parterne sidste tirsdag gik fra hinanden efter endnu et forhandlingsmøde, var det 471.000 kr. om året, der skilte dem – 71.000 kr. i stipendiater og 400.000 kr. i såkaldt udtagelses- og bonusbetaling.

2. Hvem skal bestemme over stipendiater

Der er ikke enighed om, hvem der skal bestemme over fordelingen af stipendiater. Spillerforeningen ønsker, pengene tilgår en fast trup, mens DBU er af den holdning, at pengene skal fordeles efter individuelle behov.

3. DBU ønsker en samarbejdsaftale

Efter vanskelige forhandlinger om en aftale for herrelandsholdet i 2015 og besværlige og komplicerede forhandlinger om U21 og kvindeaftalen, ønsker DBU en samarbejdsaftale til fremtidige forhandlinger. Det gør unionen primært, fordi der har været et meget dårligt samarbejdsklima mellem DBU og Spillerforeningen. DBU ønsker ikke, at der under landsholdssamlinger afholdes fagforeningsmøder med deltagelse af Spillerforeningen.

4. Dårligt klima og mistillid til hinanden

DIF og LO kom på banen som mæglere, fordi tilliden og arbejdsklimaet i forhandlingerne mellem DBU og Spillerforeningen er så betændt. Ingen af parterne har tillid til hinanden. De er konstant på vagt overfor hinanden. Specielt efter, Spillerforeningen sidste efterår vandt en voldgiftssag i Idrættens Højeste Appelinstans, hvor DBU blev dømt til at betale tre mio. kr. Striden dengang skyldes forsikringspenge og kommercielle indtægter i forbindelse med landsholdene.

5. Honorar for deltagelse ved OL

Spillerforeningen kræver betaling til spillerne, hvis spillerne på Kvindelandsholdet eller U21 landsholdet deltager ved OL. DBU har ingen indtægter ved OL. Spillerne repræsenterer ikke officielt DBU under et OL, hvor de reelt stiller op for DIF/Team Danmark. DBU har vurderet, at det kan koste tre-fire mio. kr. i udgifter, hvis Danmark vinder guld ved et OL i fodbold.

Svensk søster-solidaritet: Vi står sammen med jer

Annonce:

Ren katastrofe: Alle er klar til at ofre kvindelandsholdet

Totalt til grin: Er I sindssyge?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: