Kontroversielt Qatar-VM: Sådan rammes dansk fodbold

Divisionsforeningens formand ser udfordringer - men bestemt også muligheder for at få plads til den omdiskuterede VM-slutrunde i december 2022

FIFA annoncerer, at VM 2022 vil blive afholdt i november/december. (Video: AP)

Hvor er det godt, der er syv et halvt år til VM i fodbold i Qatar.

For der er død og pine mange ting, der skal ændres på, diskuteres og falde på plads, før FIFA kan skrive historie og afvikle slutrunden i november og december 2022.

Som udgangspunkt vil slutrunden alene i Danmark betyde, at fem-syv Superliga-runder samt en runde i pokalturneringen bliver flyttet. I hvert fald vurderet ud fra den aktuelle kalender.

Sepp Blatter kæmper for at blive genvalgt som FIFA-præsident - nu har han og FIFA sat dato på VM-finalen 2022 (Foto: AP) Landsholdsfodbold - 19. mar. 2015 - kl. 18:58 FIFA har bestemt sig: VM-finale i juletiden

Og sådan er det i det meste af verden. Derudover vil Europa Cup'en med både Champions League og Europa League blive nødt til at foretage en omstrukturering.

Det vil blive problematisk, forudser Divisionsforeningens formand Claus Thomsen.

Champions League fylder for meget
Han lægger overfor Ekstra Bladet ikke skjul på, at det som udgangspunkt er fint, at beslutningen er truffet, men at ærmerne skal smøges op nu. For Danmark har Europas mest pressede kalender.

- Vi snakker om fem-syv runder i Superligaen samt en runde i pokalturneringen. Det er klart, at isoleret set ville det have været bedre i sommermånederne eller januar-februar. Det efterlader os med et stort problem i forhold til Danmarksturneringen i sæsonen 2022-2023, siger han.

Sepp Blatter er manden bag VM i Qatar. Han vælges sandsynligvis som præsident igen til maj, og der venter schweizeren nogle lange og hårde forhandlinger med såvel de forskellige kontinentale forbund som de mange nationale fodboldforbund. (Foto: AP)
Sepp Blatter er manden bag VM i Qatar. Han vælges sandsynligvis som præsident igen til maj, og der venter schweizeren nogle lange og hårde forhandlinger med såvel de forskellige kontinentale forbund som de mange nationale fodboldforbund. (Foto: AP)
 

Men det kan lade sig gøre. For kalenderåret byder på adskillige datoer, der kan skrues på, om end sommerpausen i Claus Thomsens optik ikke bør tages med i den ligning.

- Man bliver nødt til at løsne antallet af internationale kampdage. Der er eksempelvis venskabskamp-dage, som man kan arbejde med. Desuden kan man undlade, at Champions League-datoer blokerer for nationale turneringer. Endvidere fylder både 1/8-finaler og kvartfinaler meget i kalenderen, siger Thomsen og peger på, at eksempelvis 1/8-finalerne i denne sæson har bredt sig over hele 16 kampdage.

Kompensation kommer i anden række
- Så der er i min optik helt sikkert manøvremuligheder og håndtag, der kan drejes på, siger han.

Se også: Blatter nægter at debattere på tv

-  Nu bliver det afgørende, at FIFA tager de nationale forbund med. Meget nødvendigt. Men jeg tror nu også på, at de er indstillet på dialog. Man bliver simpelthen nødt til at være fleksibel. Det er en forudsætning, at folk er indstillet på at mødes. Ellers har vi et problem, siger han.

Der har allerede været snak om en form for kompensation til de nationale forbund, men i første omgang bør det være kalenderen, der skal på plads, mener Claus Thomsen.

- Jeg vil helst, at vi begynder med at diskutere den, så turneringerne kan afvikles ordentligt. Jeg tror ikke, det vil komme på tale at gøre brug af eksempelvis sommerpausen, for der er stadig spillernes ferie, forberedelser med mere at tage hensyn til, siger Claus Thomsen.

Qatar Al Bayt Stadium som det ser ud på tegnebrættet. Det skal danne rammen om flere kampe under VM. (Foto: AP)
Qatar Al Bayt Stadium som det ser ud på tegnebrættet. Det skal danne rammen om flere kampe under VM. (Foto: AP)

FIFA besluttede torsdag aften at lægge VM-slutrunden til december - med finale 18. december.

Det er første gang, siden VM-debuten i Uruguay i 1930, turneringen ikke bliver spillet i sommermånederne.

VM bliver i mellemtiden spillet i Rusland i 2018.

30 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere