Kort før VM: Engelske fans amok i Amsterdam

Engelske fodboldbøller varmer op til sommerens VM-slutrunde ved at vise særdeles dårlig dagsform i den hollandske hovedstad

Se episoden i tv-klippet

Det kan blive en travl sommer i det russiske for den lokale ordensmagt, hvis de engelske fans beslutter sig til at støtte deres mandskab ved VM-slutrunden.

De berygtede englændere viser i alt fald deres dårlige dagsform forud for aftenens udekamp mod Holland.

Berusede fans har således givet politiet i Amsterdam nok at se til, og 25 af dem blev anholdt torsdag aften efter sammenstød med politiet, som blev mødt med en byge af ølflasker.

De uværdige optøjer finder sted mindre end tre måneder før VM-slutrunden, som måske vil se engelske hooligans forsøge at hævne sig for 'professionelle’ russiske fans brutale nedslagtning af engelske ved EM-slutrunden i Marseille i Frankrig for to år siden.

Landstræner Gareth Southgate forsøgte ellers på sit pressemøde torsdag at kalde det bedste frem i de engelske fodboldfans. Han talte om det vigtige i, at ’fanskaren støtter holdet på den rigtige måde og med respekt for modstanderne’.

- De vil være et spejl på, hvordan vores land bliver opfattet af hollænderne, sagde han.

Set i det perspektiv vil han næppe nyde at se ovenstående optagelser af berusede fans, der fra en bro overøser en forbipasserende kanalrundfart med øl.

Engelske fans varmer har gennem årene sat deres præg på gadebilledet, når deres landshold skal i kamp. Her i Marseille forrige sommer. Foto: AP
Engelske fans varmer har gennem årene sat deres præg på gadebilledet, når deres landshold skal i kamp. Her i Marseille forrige sommer. Foto: AP

Senest var engelske fans voldelige, da England i Dortmund mødte Tyskland, og flere af dem fik livsvarige karantæner af fodboldforbundet, FA.

En fan, Josh Mahoney, som er rejst til sin første udekamp, siger til BBC, at det hollandske politi var ’meget, meget håndfaste’ og angreb de engelske fans ’uden grund’.

- Folk blev på voldsom vis trukket ud af en pub, hvor vi havde været i timevis uden ballade.

Der menes at være 1.500 medrejsende fans i Amsterdam, hvor deres landshold møder Holland på Johan Cruyff Arena klokken 20:45.

VM-slutrunden starter den 14. juni, og Vladimir Putin har på forhånd annonceret, at hans efterretningstjeneste vil slå hårdt ned på hooliganisme under turneringen.

Engelske hooligans i slagsmål i Marseilles i forbindelse med Englands VM-kamp mod Tunesien. Ritzau Scanpix/Solo Syndication
Engelske hooligans i slagsmål i Marseilles i forbindelse med Englands VM-kamp mod Tunesien. Ritzau Scanpix/Solo Syndication
 

Storklub sigtet: Risikerer to års udelukkelse fra Europa

Russiske hooligans amok - Se de vilde gadekampe før Europa League-kamp