Krigshærget miniput skrev historie efter absurd optakt

I deres første officielle kval-kamp lykkedes det for Kosovo at hente et sensationelt point ude mod Finland. Målscoreren Valon Berisha vidste dog ikke, om han måtte stille op for sit 'nye land' få timer før opgøret

Berisha fejrer sin scoring til 1-1. Foto: AP
Berisha fejrer sin scoring til 1-1. Foto: AP

Den 5. september 2016 er en dato, som befolkningen i Kosovo og de mange mennesker, der flygtede i slutningen af 90erne fra den krigshærgedes nation, for altid vil huske.

Det var dagen, hvor landets fodboldhold officielt spillede deres første landskamp i FIFA-regi, efter de blev anerkendt som medlemsland både af det internationale og det europæiske fodboldforbund, UEFA, i maj i år.

Og hvilken debut for Kosovo.

Miniputten fra Balkan var ikke levnet mange chancer i deres første opgør i VM-kvalifikationsgruppe I, da de tørnede sammen med Finland i Turku.

Men Kosovo overraskede alt og alle, da de midt i anden halvleg udlignede til 1-1 ved Valon Berisha, og underdog'en var også tættest på sejren i slutningen af opgøret med offensivt og aggressivt spil.

Sensationen er endnu mere imponerende, når man medregner den kaotiske optakt til kampen.

Kosovo fejrer deres overraskende point. Foto: AP
Kosovo fejrer deres overraskende point. Foto: AP
 

Kort tid før opgøret mod finnerne vidste seks spillere, som var blevet udtaget til truppen, ikke om de kunne stille op for deres landshold.

Flere af de kosovanske spillere ventede på at få spilletilladelse fra FIFA, eftersom de havde stillet op for andre landshold tidligere i deres karriere. Normalt må man ikke skifte landshold, når man har spillet en betydningsfuld kamp for det ene land, men det internationale fodboldforbund åbnede op for muligheden for spillere med Kosovo-baggrund, da landet er nyt i FIFA-regi.

Seks af spillerne - Amir Rrahmani, Alban Meha, Herolind Shala, Milot Rashica, Samir Ujkani og Valon Berisha - havde dog ikke fået svar på deres ansøgning, og derfor var der intet at gøre end at vente. Og ventetiden endte først for fem af spillerne syv timer før kampstart, mens målscorer Berisha måtte svede tre timer ekstra, før han fik grønt lys til at stille op i den kosovanske nationaltrøje.

Berishas sag var mere kompliceret, da han allerede havde spillet 19 A-landskampe for Norge, men i sidste ende afgjorde FIFA, at Red Bull Salzburg-spilleren måtte skifte nationalitet.

Foto: De seks spillere bryder ud i jubel efter det afgørende FIFA-ja

Og det glæder de sig sikkert endnu mere over i dag i Kosovo, efter Berisha sikrede Kosovo et historisk point i deres allerførste betydningsfulde kamp. Næste opgave for Balkan-miniputten er mod gruppens store favorit fra Kroatien.

Kosovo erklærede sig uafhængigt af Serbien i 2008 og er anerkendt af 100 nationer rundt omkring i verden. Serberne har ikke anerkendt nationen, og det har Ukraine blandt andet heller ikke. Kosovo møder netop Ukraine i VM-kvalifikationen, og det forventes, at det opgør vil blive spillet på neutral grund.

Seneste nyt

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.