Annonce:
Annonce:

Landsholdsprofil har set EM-triumfen 10 gange - hans kollega har aldrig!

William Kvist kan ikke få nok af den danske EM-triumf - til gengæld har anfører Simon Kjær aldrig set den danske EM-triumf, og han har heller ikke tænkt sig at gøre det

Ekstra Bladets sportschef Allan Olsen fortæller, hvad der er på spil i aftenens landskamp. Video: Lars Poulsen
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Som landsholdets grand old man er 32-årige William Kvist en af de få, der kan huske den danske EM-triumf i 1992.

FCK-veteranen kan nærmest ikke få nok at den finalesejr, hvor John Faxe Jensen ramte den lige i røven og Kim Vilfort cementerede den danske sejr med scoringen via den ene opstander.

Opgøret tirsdag på Brøndby Stadion mellem Danmark og Tyskland er en test-landskamp, der markerer 25 års jubilæet for historiens største danske fodboldtriumf.

Den dengang syv-årige William Kvist var begyndt i skole og på ferie i et sommerhus i nærheden af Ebeltoft sammen med sine forældre, da Danmark triumferede i Sverige.

- Efter en af kampene kørte vi til Ebeltoft, hvor der var glæde og varme sommeraftener. Danskerne havde virkelig noget at snakke med hinanden om, forklarer William Kvist, der ikke er ud af et hjem med fodbold-fanatiske forældre.

Annonce:

- Jeg var ikke typen, der rendte rundt i en landsholdstrøje. Så interesserede var mine forældre ikke i fodbold. Jeg har aldrig været typen, der har haft fodbold-plakater og fodbold-trøjer. Jeg har aldrig købt en fodboldtrøje i mit liv.

- Den eneste fodboldtrøje, jeg har brugt, har altid været min egen, forklarer han.

Har set finalen igen og igen
William Kvist husker mange detaljer fra den danske EM-triumf, men det var ikke som den lille knægt. Minderne fra sejren over Tyskland er kommet med årene, når han har genset finalesejren igen og igen.

- Min morfar optog altid kampene. Jeg tror, jeg har set Danmarks finalesejr over Tyskland 10 gange. Semifinalen mod Holland har jeg i hvert fald set fem gange, fortæller William Kvist.

Annonce:

- Det er ikke så lang tid siden, jeg senest så finalen. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor langsomt det i grunden gik dengang. Det er virkelig sjovt at se forskellen til nutidens tempo og taktik. Det er lidt utroligt at se, hvor længe målmændene stod med bolden i hænderne, påpeger han og henviser til nutidens regel om, at målmændene kun må holde bolden i hænderne i seks sekunder.

Danmarks historiske EM-triumf satte også tankerne i gang hos FCK-profilen, fordi det var et forholdsvis utrænet ferieramt dansk landshold, der rejste til Sverige og vandt det hele.

- Der er mere mellem himmel og jord i fodbold. Der er nogle ting i fodbold, som vi endnu ikke har opdaget. Vinderen er ikke altid dem, der spiser sundest.

- Danmarks sejr fortæller noget om, at man kan nå langt, hvis spillerne får meget frihed og man ikke bekymrer sig for meget. Når der slet ikke er et forventningspres, kan sådan noget ske, mener William Kvist.

Har aldrig set finalen
Men det er bestemt ikke alle landsholdsspillere, der har et specielt forhold til EM-triumfen. Det gælder eksempelvis anfører Simon Kjær, der var tre år, da Danmark triumferede.

- Jeg kan ikke huske EM-triumfen. De eneste minder jeg har fra dengang er de fortællinger, jeg har fået fra mine forældre.

Annonce:

- Jeg har aldrig set EM-finalen eller nogen af kampene. Det er ikke mig, og det kunne aldrig falde mig ind at sætte mig ned og se den finale. De minder jeg har fået fortalt, er nok for mig, siger Simon Kjær.

- Jeg har ikke noget forhold til den finale og hvis du spørger mig, kan jeg ikke sige, hvem der scorede de danske finalemål, siger Simon Kjær, der til gengæld mindes, at forældrenes hus stod på den anden ende i forbindelse med triumfen.

- Min far vendte det hele på hovedet. Han var helt oppe at køre i en-to uger efter den finalesejr, siger Simon Kjær.

Otte var ikke født
Hele otte spillere fra Åge Hareides nuværende trup var slet ikke født, da Danmark triumferede i Sverige for snart 25 år siden.

Frederik Rønnow, Yussuf Poulsen, Andreas Christensen, Jannik Vestergaard, Kasper Dolberg, Riza Durmisi, Lukas Lerager og Pione Sisto kom først til verden i tiden efter triumfen. Og de spillere har af naturlige årsager slet intet forhold til de glade sommerdage i Danmark for snart 25 år siden.

Annonce:

- Jeg har set filmen Sommeren 92 i biografen, men jeg har aldrig set den rigtige finale. Jeg ved Kim Vilfort scorede til 2-0, siger Riza Durmisi, der sagtens tror den slags kan ske igen.

- Se bare hvad der skete med Leicester. Det er fodbold, og så ved vi, at alt kan ske, siger den tidligere Brøndby-spiller, der først blev født to år efter den store danske triumf.

Kasper Dolberg med sine blot 19 år er truppens yngste spiller. Han blev først født fem år efter triumfen. Ajax-kometen har aldrig set finalen i sin fulde længde.

- Jeg har set brudstykker fra kampen mod Tyskland og læst lidt om den. Og så har jeg også set klippene fra Rådhuspladsen. Jeg er ikke i tvivl om, hvor stort det var dengang, siger Kasper Dolberg.

Det er blandt andre ham vi skal hænge hatten på, hvis Danmark igen skal drømme stort og håbe på en stor triumf i fremtiden.

Sådan kan Danmark starte mod Tyskland

Åge Hareide spiller 4-3-3 mod Tyskland og igen på lørdag ude mod Kasakhstan. Sådan kan Danmark starte i tirsdagens venskabskamp mod de tyske verdensmestre:

Frederik Rønnow

-

Jens Stryger Larsen

Andreas Christensen

Jannik Vestergaard

Riza Durmisi

-

William Kvist

Thomas Delaney

Christian Eriksen

-

Yussuf Poulsen

Kasper Dolberg

Nicolai Jørgensen

Ærlig Eriksen: Ingen siger nej til Barcelona

Chok i landsholdslejren: Schmeichel ude af skæbnekamp

 

 

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: