Midt i triumfen: Fan døde på tribunen

Nordirland kunne fejre en historisk triumf, da de torsdag hentede deres første EM-sejr nogensinde, men for en nordirsk fan blev dagen fatal

En nordirsk fan mistede livet under kampen mod Ukraine (Foto: AP)
En nordirsk fan mistede livet under kampen mod Ukraine (Foto: AP)

En 64-årig nordirsk fodboldfan døde torsdag på tribunerne på Lyon Park i den franske storby Lyon.

Her var Nordirland på banen i gang med at levere en historisk pragtpræstation, da de slog Ukraine med 2-0 og sikrede landet sin første sejr ved en EM-slutrunde nogensinde.

Men mens festen buldrede løs på tribunerne og hjemme i det lille land, udspillede et drama på liv og død sig blandt en gruppe af nordirske fans. Et drama der endte med, at en 64-årig mand døde som følge af et hjertestop blandt de tusindvis af grøn-klædte og fest-lystne fodboldfans.

Redningspersonale ilede til for at hjælpe manden, men kunne desværre ikke bringe ham tilbage på livet. Det skriver flere lokale medier og landets udenrigsministerium bekræfter historien.

- Vi tilbyder al vores støtte til familien til en britisk statsborger, der desværre døde i Frankrig. Han døde af naturlige årsager, siger en talsmand.

Irsk politi siger videre:

- Vi har desværre modtaget bekræftelse fra det franske politi om, at en nordirsk fan er død på stadion i Lyon under kampen mod Ukraine.

Det er den anden nordirske fan, der mister livet under EM. Den 25-årige fodboldfan Darren Rodgers døde i søndags, efter han godt bedugget i en soloulykke faldt fra en strandpromenade og ned på en klippefyldt strand, hvor han efterfølgende døde af sine kvæstelser.

- Vores tanker er tragisk nok hos endnu en familie, der denne uge sørger over tabet af en nær, siger Nigel Goddard fra det nordirske politi.

Den nordirske kaptajn Steven Davis har også vist sin respekt for de to døde fans

De nordirske spillere bar sorte armbind for at mindes 25-årige Rodgers (Foto: AP)
De nordirske spillere bar sorte armbind for at mindes 25-årige Rodgers (Foto: AP)
 

Under kampen mod Ukraine bar de nordirske spillere sorte armbind for at mindes den 25-årige, mens det forrygende grønklædte publikum hyldede den afdøde ved at rejse sig op og klappe i det 24. minut.

Det forventes, at det nordirske fodboldforbund fredag vil komme med en officiel udtalelse i forbindelse med det nye dødsfald.

Efter sejren på 2-0 har nordirerne gode muligheder for at kvalificere sig videre fra gruppen. I den sidste kamp møder de godt nok mægtige Tyskland, men sejren og tredjepladsen kan vise sig at være nok. De to bedste i grupperne samt de fire bedste treere går videre til 1/8-finalerne.

Se også: Ukraine er tæt på EM-exit efter nederlag til Nordirland

Tipsbladet tog med de engelske fans til EM. En helt speciel oplevelse. (Foto: Sebastian Stanbury/Tipsbladet) Landsholdsfodbold - 14. jun. 2016 - kl. 19:48 Dansker i Marseille: Pludselig forvandles sidegaden til kampzone

Se også: Nordirsk helt på 36 år: Det skal lige gå op for mig

Se også: Her forklarer tysk landstræner sin brøler

Der var masser af jubel og glæde efter Nordirlands historiske sejr. Tragisk nok mistede en enkelt fan livet under kampen (Foto: AP)
Der var masser af jubel og glæde efter Nordirlands historiske sejr. Tragisk nok mistede en enkelt fan livet under kampen (Foto: AP)

Meget, meget glade nordirere efter at have bragt sig på 1-0 i 2-0 sejren over Ukraine (Foto: AP)
Meget, meget glade nordirere efter at have bragt sig på 1-0 i 2-0 sejren over Ukraine (Foto: AP)
 

Sådan går man videre som treer i EM-gruppen

De to bedste hold fra hver gruppe går videre til ottendedelsfinalerne ved EM-slutrunden i fodbold, der begynder fredag.

De fire bedste treere på tværs af de seks grupper går også videre. Treerne differentieres ud fra følgende kriterier *:

a) Antal point opnået i gruppespillet

b) Måldifference opnået i gruppespillet

c) Antal mål scoret i gruppespillet

d) Placering i turneringens fairplay-stilling efter gruppespillet. Stillingen er blandt andet baseret på antallet af advarsler, holdets opførsel på banen og over for dommeren samt fansene fra det pågældende lands opførsel.

e) Placering på Uefas landsholdsrangliste, der er baseret på landsholdenes præstationer fra kvalifikationen til EM 2012 og frem.

* Hvis holdene står lige i kriterie a, går man videre til kriterie b. Hvis kriterie a differentierer holdene, er de øvrige kriterier ligegyldige.

Kilde: uefa.com

 

Sådan afgøres EM-grupperne ved pointlighed

Efter sidste kamp i gruppespillet kan to hold ende i en straffesparkskonkurrence for at afgøre EM-skæbnen.

Alle fire hold i en EM-gruppe kan i princippet ende med samme pointantal. Hvis to eller flere hold er endt med samme antal point afgøres holdenes placering ud fra følgende kriterier *:

a) Antallet af point i indbyrdes kampe mellem de hold, der ligger lige.

b) Målforskellen i indbyrdes kampe mellem de hold, der ligger lige.

c) Antallet af mål scoret i indbyrdes kampe mellem de hold, der ligger lige.

d) Målforskellen i alle gruppekampe.

e) Antallet af mål scoret i alle gruppekampe. **

f) Placering i turneringens fairplay-stilling efter gruppespillet. Stillingen er blandt andet baseret på antallet af advarsler, holdets opførsel på banen og over for dommeren samt fansene fra det pågældende lands opførsel.

g) Placering på Uefas landsholdsrangliste, der er baseret på landsholdenes præstationer fra kvalifikationen til EM 2012 og frem.

* Hvis holdene står lige i kriterie a, går man videre til kriterie b. Hvis kriterie a differentierer holdene, er de øvrige kriterier ligegyldige.

** Hvis præcis to hold i en gruppe ligger med samme pointantal, målscore og antal scorede mål i en gruppe, og de to møder hinanden i sidste runde af gruppespillet og spiller uafgjort - og derfor stadigvæk er helt lige - bliver de ikke differentieret efter kriterierne f og g. I stedet går de to hold i straffesparkskonkurrence, hvor vinderen opnår den højeste placering.

Kilde: uefa.com