Modsætningen til Morten Olsen: Sådan er Hareide som leder

Åge Hareide hylder princippet om frihed under ansvar – nordmanden er imponeret over de danske spilleres professionalisme og sammenhold

Ekstra Bladets fodboldreporter Gisle Thorsen, klæder dig på til aftenens landskamp mellem Danmark og Chile
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Fredag morgen på hotel Clarion Hotel ved lufthavnen er Thomas Delaney og Mathias Zanka Jørgensen stået lidt tidligere op end de øvrige holdkammerater.

De to tidligere FCK-spillere er kørt ud for at hente morgenmad til landsholdskammeraterne dagen efter 1-0 sejren over Panama. Et lille symbol på den ro, harmoni og i perioder ’hyggestemning’, der præger den danske landsholdslejr.

På trods af, at det er en professionel verden, er billedet lige nu en landsholdslejr, hvor sammenholdet er enestående, og fællesskabsfølelsen overstråler alt blandt spillerne. Uanset status i spillertruppen. Nicklas Bendtner er aldrig tidligere set så ivrig, så energisk for at vise sig frem for landstræneren. Ingen dårlige attituder. Til gengæld masser af vindermentalitet.

Højt humør i den danske trup. Her store smil fra Christian Eriksen og Nicolai Boilesen. Foto: Lars Poulsen
Højt humør i den danske trup. Her store smil fra Christian Eriksen og Nicolai Boilesen. Foto: Lars Poulsen
 

12 kampe uden nederlag sætter sine naturlige spor i en trup, hvor kontinuitet har været et gennemgående nøgleord, siden Åge Hareide tiltrådte i jobbet. Sejre giver først og fremmest selvtillid, men det har også været medvirkende til at skabe en holdånd uden lige blandt alle i truppen.

Nu er det ikke nemt som reserve at spille sig ind på Åge Hareides landshold. Nordmanden satser på stabilitet og kontinuitet, og så er han ikke typen, der sætter en spiller af, fordi formen svigter en smule. Der skal meget mere til. Filosofien er, at det skaber utryghed.

Men han kommer heller ikke til at opleve reserver, der offentligt brokker sig over manglende spilletid, fordi de har accepteret den rolle, de er tildelt i truppens interne hierarki.

Nicklas Bendtner har let til smil til landstræneren, selv om han ikke længere er fast starter. Angriberen har forandret sig på mange måder. Han accepterer sin rolle som reserve for Nicolai Jørgensen. Foto: Lars Poulsen
Nicklas Bendtner har let til smil til landstræneren, selv om han ikke længere er fast starter. Angriberen har forandret sig på mange måder. Han accepterer sin rolle som reserve for Nicolai Jørgensen. Foto: Lars Poulsen
 

Åge spørger os til råds
- Vi har det rigtig godt sammen og nyder hinandens selskab. Det er en fantastisk gruppe, der er samlet her.

- Jeg oplever en stor fællesskabsfølelse på landsholdet, hvor alle tænker på kollektivet, mens du på et klubhold i højere grad tænker mere på dig selv, forklarer anfører Simon Kjær.

Han har fået en stor og indflydelsesrig rolle som anfører, hvor han bliver taget med på råd, når landstræneren skal træffe beslutninger.

- Åge tager mig med på råd, lige som han hører Kasper, Christian og William (Schmeichel, Eriksen og Kvist). På den måde føler vi, at vi kan være med til at præge tingene. Det giver en tryghed for os. Men det er klart, at til sidst er det kun Åge, der træffer beslutningen, pointerer Simon Kjær og slår fast:

- Nu er det første gang, jeg optræder i rollen som anfører, men aldrig tidligere i min karriere har jeg oplevet en træner tage spillerne så meget med på råd, forklarer anføreren.

Da Åge Hareide blev landstræner, mente han, at Danmark skulle spille med tre mand i forsvaret, men det viste sig ikke at være en langtidsholbar løsning. Derfor sadlede han om efter det seneste nederlag til landsholdet: 0-1 mod Montenegro i oktober 2016 og skiftede til et firemands forsvar.

Simon Kjær bliver taget med på råd af landstræneren, lige som de øvrige fra spillerrådet - Kasper Schmeichel, William Kvist og Christian Eriksen - har noget at sige. Foto: Lars Poulsen.
Simon Kjær bliver taget med på råd af landstræneren, lige som de øvrige fra spillerrådet - Kasper Schmeichel, William Kvist og Christian Eriksen - har noget at sige. Foto: Lars Poulsen.
 

Frihed under ansvar
Nordmanden er typen, der hylder princippet om frihed under ansvar til spillerne. Derfor havde han heller ingen problemer med at give spillerne lov til en lille tur i byen på natklubben Arch torsdag aften efter sejren over Panama samt en tur på restaurant lørdag aften. Men de fik kun tilladelsen lørdag, hvis de tog samlet af sted. Fællesskabet har førsteprioritet.

- Jeg gav dem lov til at gå ud efter kampen mod Panama. Du bliver ’syg’ af at sidde på hotellet. Det er positivt for moralen, at spillerne holder sammen og får mulighed for at hygge sig. Vi kunne slet ikke se på testtallene fra træningen om fredagen, at spillerne havde været ude torsdag aften. Ærlig talt må jeg sige, jeg er imponeret over den danske professionalisme, siger landstræneren og roser den danske mentalitet:

- Det her er en af de mest eksemplariske spillertrupper, jeg nogensinde har trænet. Det gælder både på og udenfor banen. Jeg har også noteret mig, at alle bakker hinanden op på en helt fantastisk måde.

- Spillerne har på mange måder imponeret mig meget. Både i forhold til disciplin og kvalitet på banen. Men spillerne har også meget stærke relationer til hinanden, siger Åge Hareide og uddyber:

- Når jeg rejser rundt og besøger klubber i Europa, roser trænerne de danske spillere voldsomt. De har en meget stor form for selvdisciplin, fastslår Åge Hareide.

Thomas Delaney mener, at de kliker der findes på landsholdet har været positivt for at få tingene til at fungere både på og udenfor banen. Foto: Lars Poulsen.
Thomas Delaney mener, at de kliker der findes på landsholdet har været positivt for at få tingene til at fungere både på og udenfor banen. Foto: Lars Poulsen.
 

Kliker gør os stærkere
Thomas Delaney mener, Åge Hareides pragmatiske tilgang til spillet har haft stor betydning for landsholdets historiske position med 13 kampe i træk uden nederlag.

- Vi har en filosofi, hvor vi gerne vil spille direkte og slå pasninger ind i banen, men Åge har samtidig ikke været bange for, at vi i enkelte kampe slår lange bolde. Ligesom han måske spillede med mange uge i starten og nu spiller med mere erfarne spillere. Det viser, han har en meget pragmatisk tilgang til tingene, siger Thomas Delaney.

- Det her skal opfattes positivt: På holdet har vi en del kliker, hvor mange kender hinanden rigtig godt. De har spillet sammen i lang tid. Det tror jeg, gør, at tingene fungerer bedre på og uden for banen. På den måde har man lyst til at gøre ting for hinanden, mener han.

Nu ryster Hareide posen - Kvist på bænken

Ro på, Hareide: Dansk VM-modstander får klø - af Norge

Se deres løn: Så meget tjener de danske stjerner

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+