Mystik omgærder fraværende stjernetræner

Kommer han selv? Spaniens landstræner har ikke vist sig siden slutningen af marts, da han i al hast forlod landsholdslejren

Luis Enrique har siden slutningen af marts været væk fra offentligheden grundet personlige årsager. Foto: Manu Fernandez/AP/Ritzau Scanpix
Luis Enrique har siden slutningen af marts været væk fra offentligheden grundet personlige årsager. Foto: Manu Fernandez/AP/Ritzau Scanpix

Når der fredag sættes navne på de spillere, der skal repræsentere Spanien i EM-kvalifikationskampene i juni mod Færøerne og Sverige, sidder der en repræsentant for landsholdet og læser navnene op.

Sandsynligvis kommer der også nogle begrundelser med.

Normalt er det landstræneren selv, der forestår seancen. Det er trods alt ham, der har udtaget spillerne og skal styre såvel træning som taktik.

Men i Spanien kan situationen fredag være en anden.

For cheftræner Luis Enrique er fraværende. Det har han været siden slutningen af marts, hvor han pludselig - kort inden kampen mod Malta - forlod landsholdslejren af personlige årsager, som fodboldforbundet formulerede det dengang.

- Træner, vi er kede af nyheden. Vi håber, alt ordner sig på bedste måde. Du skal vide, at dette hold går i døden for dig, og vi kommer til at vinde kampen for dig også, skrev anfører Sergio Ramos inden kampen.

Siden har der været stilhed omkring den tidligere Real Madrid- og FC Barcelona-stjerne, og der er ikke meldt noget ud fra forbundets side om årsagen til hans fravær.

Luis Enrique på sidelinjen under Spaniens kamp i Sevilla i oktober, hvor spanierne tabte 2-3 til England. Foto: Carl Regine/Reuters/Ritzau Scanpix
Luis Enrique på sidelinjen under Spaniens kamp i Sevilla i oktober, hvor spanierne tabte 2-3 til England. Foto: Carl Regine/Reuters/Ritzau Scanpix
 

Og nu, hvor udtagelsen af spillerne nærmer sig, stilles der igen spørgsmålstegn ved Enriques situation og manglende tilstedeværelse.

For ingen aner tilsyneladende, hvornår han vender retur, hvis han altså overhovedet gør.

Ifølge flere spanske medier har kontakten mellem Enrique og resten af trænerstaben være konstant, men chefen har endnu ikke selv været til stede fysisk.

Forbundets præsident, Luis Rubiales, har offentligt givet al mulig opbakning til landstræneren og opfordret Enrique til at fortsætte sit arbejde, når han er klar til det.

Spanien møder Færøerne 7. juni og Sverige tre dage senere.

Gik den modsatte vej af Laudrup
Luis Enrique har været spansk landstræner, siden han tiltrådte efter VM, hvor spanierne skuffede og tabte 1/8-finalen til de russiske værter efter straffesparkskonkurrence.

Ved den lejlighed var det Enriques gamle holdkammerat Fernando Hierro, der stod i spidsen for holdet. Hierro var trådt til fra sin position som sportsdirektør, da Julen Lopetegui var blevet fyret dagen før åbningskampen mod Portugal.

Den stærkt pebrede historie kan du læse mere om her: Kæmpe VM-drama: Stjernetræner smidt på porten

Luis Enrique var som spiller stærkt omdiskuteret i Spanien i 1990'erne, da han efter to sæsoner sammen med Michael Laudrup i Real Madrid tog den modsatte vej af danskeren og skiftede til FC Barcelona.

Havde han været en stjerne i Real, gik han til noget endnu større i den catalanske storhed, hvor han opnåede anførerbindet og vandt et par mesterskaber i 1998 og 1999.

Sådan husker mange nok Enrique: Succesfuld som Barcelona-træner. Her efter Copa del Rey-finalen i 2017, hvor Barcelona slog Alavés. Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP/Ritzau Scanpix
Sådan husker mange nok Enrique: Succesfuld som Barcelona-træner. Her efter Copa del Rey-finalen i 2017, hvor Barcelona slog Alavés. Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP/Ritzau Scanpix
 

Han indstillede karrieren i 2004 og påbegyndte nogle sæsoner senere trænergerningen for Barcelona B, inden han i 2011 tog tøjlerne i AS Roma. En langt fra succesrig sæson betød dog, at han valgte at afbryde sin kontrakt før tid i 2012.

Han nåede en sæson i Celta Vigo, inden FC Barcelona hentede ham 'hjem' i maj 2014 og gjorde ham til cheftræner efter Tito Vilanova og Gerardo Martino, der havde styret løjerne i kølvandet på Josep Guardiolas æra.

Luis Enrique manifesterede sig hurtigt og gjorde igen FC Barcelona til den største magtfaktor i spansk fodbold. Således vandt klubben The Treble i første sæson; Mesterskab, pokal og Champions League. Undervejs var der skriverier om intern ballade i truppen med Messi og Enrique i centrum, men det blev overskygget af sportslige succeser.

Han stoppede i sommeren 2017, da hans kontrakt udløb. Da havde han vundet to mesterskaber, tre pokaltitler, en spansk Super Cup, en Champions League, en UEFA Super Cup og VM for klubhold.

I spidsen for det spanske landshold mangler han endnu at vise sit værd resultatmæssigt. Således skuffede spanierne i Nations League med to afsluttende nederlag til England og Kroatien og sluttede som toer i gruppen, mens de første to EM-kvalifikationskampe i marts blev vundet 2-1 og 2-0 over Norge og Malta.

Se også: Sisto vækker opsigt: 'Den mest hadede person i Danmark'

Se også: Hareide i kæmpe kovending: Tager dansk stjerne til nåde

Se også: Efter Schmeichel-had og racistiske jokes: EM-værter trækker sig

Se også: Gavmilde danske stjerner sender døvelandshold til EM

Sport og Spil Superligaen Indefra: Komet kan gå i Laudrups fodspor

Luciano Re Ceccioni i den velkendte lyseblå Lazio-trøje, som han bar fra 1972 til sin død i begyndelsen af 1977. Foto: Reuters Sport og Spil Stjernens dårlige dømmekraft kostede ham livet

Juanito overfor Allan Simonsen. Foto: Colorsport/REX/Shutterstock Sport og Spil Da Real Madrid-legenden døde, sørgede de også i Barcelona

0 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere