Norsk fodbold-hån: Komisk dansk selvforståelse

- Danskerne har et selvbillede, som både er komisk og charmerende, mener Trond Johannesen og undrer sig over, at resultatstærke Hareide heller ikke er god nok

Der har gennem årene været sendt byger af hån mod U-landet Norge fra et Fodbold-Danmark, der i sammenligning betragter sig som Nordens brasilianere.

Se også: Iskold reaktion: - Åge gider sgu ikke DBU

Og det er ikke gået ubemærket hen i en nation, der undervejs har leveret Ståle Solbakken som den mest vindende klubtræner og den så længe ubesejrede landstræner den anden vej.

- Fodbold-Danmark er og bliver en mærkelig størrelse. Danskerne har et selvbillede som både er komisk og charmerende, mener Trond Johannesen, der skriver om international fodbold for Verdens Gang.

- I er et mere legesygt og løssluppent folkefærd end det norske, og det kommer også til udtryk på fodboldbanen, hvor I tror, I kan spille smukkere fodbold end alle andre.

- Men de sidste år under Morten Olsen viste jo, at sådan er det ikke. Det var bare pasninger til siden hele tiden, husker fodboldeksperten.

- Så skulle I have en mere pragmatisk træner. Hareide blev hentet for at få resultater igen, og det har han skaffet. Danmark kvalificerede sig til en slutrunde igen, spillede uafgjort med den tabende VM-finalist og har ikke tabt i tre år.

- Det er så heller ikke godt nok, og sådan vil det sikkert blive ved, indtil I bliver verdensmestre med festfodbold. Det sker jo aldrig, men det er alligevel lidt morsomt, at I tror, det er muligt, morer Trond Johannesen sig.

Målmandslegenden Erik Thorstvedt udtrykker kulturforskellen på denne måde:

- I Norge har vi ikke haft råd til den luksus at vinde og spille smukt på samme tid.

Også fodboldredaktør hos VG, Knut Espen Svegaarden, har gennem et langt liv i fodbold undret sig.

- Det er ingen myte, at mange danskere mener, at fodbold skal spilles på en bestemt måde. I Norge er sejren vigtigere end måden, der spilles på. I Danmark er spillemåden næsten lige så vigtig som resultaterne.

- Jeg synes, Hareides serie uden nederlag er undervurderet. Der er jo knap en nation i verden, der kan fremvise noget tilsvarende, siger han.

Se også: Åges exit overrasker: - Han har jo skrevet eventyr

Se også: Peter Møller freder Hareide

Se også: Trods fredning: Iskold luft mellem Møller og Hareide

248 kommentarer
Vis kommentarer