Forholdet mellem landsholdsspillerne og DBU er i sandhed på frysepunktet. Parterne strides om flere forhold, som er kommet så langt ud, at en uvildig myndighed, Idrættens højeste appelinstans under DIF, i morgen træder sammen for at afgøre uenighederne.
Det handler om manglende betaling for forsikringer og sponsoraftaler til Spillerforeningen på vegne af spillerne på A- U21- og kvindelandsholdet.
Beløbet var i sommer 2,3 mio. kr., men nu er beløbet tæt på tre mio. kr., som DBU ikke ønsker at afregne til spillerne.
Den største stridighed handler om forsikringsdelen, hvor DBU mener, at der eksisterer et loft over betaling af forsikringssummen, når spillerne er samlet på de respektive landshold. Et andet stridspunkt er betaling til landsholdsspillerne, når de deltager i kommercielle aktiviteter i landsholdsregi.
Aldrig tidligere et loft
DBU betaler et beløb i forsikring pr. dag, når en spiller er samlet med landsholdet.
Tidligere stod DBU for at forsikre spillerne, men den praksis blev ændret i forbindelse med den nye landsholdsaftale sidste år i marts. Nu er det Spillerforeningen, der står for forsikringsdelen. DBU skal sidenhen afregne udgifterne med Spillerforeningen.
Men det er ikke sket i det omfang, som har været nødvendigt for at dække alle udgifterne.
Alle landsholdsspillere har været forsikret. Spillerforeningen har lagt pengene ud. Men DBU har ikke afregnet for de faktiske udgifter.
Der har aldrig tidligere været et loft på den sum, som DBU betaler i forsikringssum for spillerne. Men den opfattelse har DBU tilsyneladende nu. Derfor skal partnere tirsdag samles i Idrættens Hus, hvor idrættens højeste appelinstans afgør sagen.
Det har - efter hvad Ekstra Bladet erfarer – skabt en vis vrede og irritation blandt landsholdsspillere, at DBU i indkaldelsen til spillernes samlinger har bedt dem om at møde kl. 00.01, så DBU reelt sparer ét døgn på forsikringsdelen.
Alle skal leve op til en aftale
- Vi ser frem til, at vi i morgen får en afklaring på sagen om DBU’s manglende betalinger til landsholdsspillerne i forbindelse med forsikringer og sponsoraftaler.
- Vi har haft nogle uenigheder med DBU i forhold til de tre kollektive landsholdsaftaler, som vi i morgen får en afgørelse på fra en uvildig instans, siger Jeppe Curth, der er formand for Spillerforeningen, til Ekstra Bladet.
Han uddyber:
- Når man indgår en aftale, skal begge parter jo opfylde det, der er aftalt. Man bliver nødt til at leve op til det, man er blevet enige om, det er ret basalt.
- Vi har arbejdet godt og tæt sammen med DBU i over 20 år. Og det fortsætter vi også med at gøre. Den her sag har været et bump på vejen, som vi i morgen får løst, påpeger han.
Besparelsen kan ryge
Claus Bretton-Meyer, DBU's direktør, kan stå tilbage med røde ører, hvis DBU taber sagen tirsdag.
Da han 20. marts sidste år præsenterede den nye landsholdsaftale, lagde han stor vægt på, at unionen ville spare 17 procent på den nye landsholdsaftale, hvilket svarer til tre mio. kr. om året.
Men den besparelse kan altså ryge sig en tur, hvis DBU taber sagen.
DBU ønskede ikke at kommentere sagen i sommer. Aktuelt har DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer, ikke ønsket at kommentere den forestående sag på tirsdag i Idrættens Højeste Appelinstans i DIF.
Afsløring: Landsholdsspillere i voldgiftssag mod DBU