Annonce:
Annonce:

Nu bryder Thomas Gravesen tavsheden efter 12 år: Derfor forlod han det hele

Efter 12 års tavshed stiller Thomas Gravesen nu op til et stort interview. Tipsbladet.dk har mødt den tidligere Real Madrid-spiller til en lang snak - blandt andet om mere end et årtis tavshed

Thomas Gravesen i nærkamp med Zinedine Zidane under VM 2002. Foto: All Over Press
Thomas Gravesen i nærkamp med Zinedine Zidane under VM 2002. Foto: All Over Press
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Thomas Gravesen var Danmarks vel nok største fodboldstjerne for ti år siden. Den skaldede mand med gavtyvesmilet og den hæse stemme var et kendt ansigt i hele verden. Det bliver man, når man blandt andet har spillet for Real Madrid sammen med Zinedine Zidane, Ronaldo og David Beckham.

Men pludselig meldte Thomas Gravesen sig ud. 

I 2006 stoppede han på det danske landshold, i 2009 indstillede han karrieren, og det er 12 år siden, den nu 42-årige ekslandsholdsspiller har givet et stort interview. Den ellers udadvendte jyde blev et mysterium, og det har han på mange måder været lige siden.

Nu tager Thomas Gravesen imidlertid bladet fra munden - knap 10 år efter at han indstillede karrieren. Tipsbladet.dk har mødt den tidligere landsholdsspiller i Vejle, hvor han bor en og på mange måder lever et ganske almindeligt liv. 

Annonce:

Thomas Gravesen, hvorfor har du været så stille i mere end 10 år?

- Det ved jeg sgu ikke hvorfor. Jeg tror måske bare, jeg havde brug for en pause efter min karriere, og så tog jeg til USA og boede. Der var nogle ting, der skulle renses ud og tænkes igennem. Man får mange indtryk, når man rejser rundt i verden, og jeg tror, jeg lige skulle have lov til at tænke dem igennem selv, uden hele Danmark fulgte med – eller hele verden for den sags skyld. Det har jeg fået, og jeg har fået stor opbakning af min familie og venner. Der har ikke været noget mystik, jeg tror bare, jeg trængte til en pause fra det hele, siger Thomas Gravesen til tipsbladet.dk.

'Graver' i aktion for Oldboys-landsholdet. Foto: Per Rasmussen
'Graver' i aktion for Oldboys-landsholdet. Foto: Per Rasmussen

Du siger, der ikke har været noget mystik, men jeg tror, rigtig mange netop opfatter det som mystisk. Kan du forstå dem?

Annonce:

- Vi har jo alle sammen en mening. Jeg tror, det er de færreste, der kan sætte sig ind i et andet menneske, og hvordan han/hun gør tingene og klarer problemerne. På et tidspunkt i vores liv oplever vi alle noget, vi har brug for at analysere og tænke igennem. ”Er det det her, jeg vil?”, ”er det den her vej, jeg vil gå?”. Jeg tænkte ikke så meget over, hvad andre mente. Jeg tænkte, at det var det, jeg havde brug for, og den beslutning stod jeg ved, lyder det fra Gravesen.

Han ligner sig selv, den tidligere Real Madrid-spiller. Han har stadig intet hår på hovedet, og ophold i Hamborg, Liverpool, Madrid og Glasgow har ikke rokket en centimeter ved den jyske accent. Han taler som de fleste andre i Vejle, og han føler sig hjemme i byen ved fjorden, hvor han blandt andet har et tæt forhold til brormand Peter Gravesen, der også er tidligere professionel fodboldspiller. Peter arbejder nu som tjener på det hotel, hvor dette interview finder sted.

Roen har indfundet sig i Thomas Gravesens liv, men tiden efter karrierestoppet i 2009 var ikke let.

Annonce:

- Jeg vil sige til de spillere, der er aktive nu – spil så længe, I kan. Bliv ved! Hold jeres krop så fit som muligt. Der er ikke noget i verden, der er bedre end at spille fodbold og være en del af et fællesskab. Det kommer aldrig igen, og derfor kommer der et kæmpe hul efter fodbolden. Hvis man ikke kan fylde det ud, bliver det nogle hårde år. Det er 10 år siden, jeg stoppede, og jeg savner fodbold hver eneste dag. Jeg savner kampdagen, men især hverdagen. Et VM-år som det her forstærker det kun, siger Thomas Gravesen.

Foto: Thomas Wilmann
Foto: Thomas Wilmann
 

Var du slet ikke mæt af fodbold?

- Jeg tror ikke, jeg kan blive mæt af fodbold. Jeg ser alt det, jeg kan slippe af sted med. Jeg havde bare brug for at bremse op og kigge på verden. Være lidt med på sidelinjen og kigge ind. Tænke over, hvad jeg ville med mit liv, siger han.

Flere gange bliver interviewet afbrudt af folk, der lige skal hen og hilse på den tidligere landsholdsspiller. Det er tydeligt, at flere af dem er velkendte personer for Gravesen, der fortæller, at han stadig bliver genkendt rundt om i verden. Men i Vejle kan han være i fred. 

Når det er sagt, har kendisfaktoren aldrig generet den pensionerede fodboldstjerne.

Annonce:

- Det tager jeg, som det kommer. Det har aldrig været et problem for mig. Når man bliver fodboldstjerne, bliver man et kendt ansigt i verden, fordi fodbold betyder så meget for så mange mennesker. Det er en del af at være fodboldstjerne, og man må lære at leve med, at folk har en holdning til dig. Det vil næsten være mærkeligt andet, når man eksempelvis er på det danske landshold. Jeg har også en mening om mange ting, og derfor har jeg forsøgt at tackle det på den måde, jeg synes er rigtig. Jeg har intet problem med at blive genkendt, og jeg vil altid bare være den, jeg er. Jeg vil altid bare være Thomas, siger landsholdets forhenværende nummer syv.

Og nu har Thomas Gravesen altså valgt at åbne munden over for offentligheden igen. Mange troede nok, at man havde hørt det sidste til den tidligere danske landsholdsspiller.

Foto: AP
Foto: AP
 

Hvorfor har du takket nej til at blive interviewet i så mange år?

- Jeg har ikke følt, tidspunktet var det rigtige. Jeg følte ikke, jeg havde fået en ordentlig distance og var slået igennem med mine tanker. Derfor har jeg takket pænt nej, og det har folk respekteret. Det har jeg været utrolig glad for, siger Gravesen. 

Hvorfor så nu? Har du fundet ud af de ting, du skulle?

Annonce:

- Ja, det synes jeg. Jeg er blevet ældre, og jeg har fundet min vej i livet de næste mange år. Jeg har fundet ud af, at fodbolden skal være en del af mit liv stadigvæk. Om det bliver helt så offentligt, som da jeg selv spillede, ved jeg ikke, men jeg vil i hvert fald være en del af det. For det har en kæmpe plads i mit liv.

Hvorfor har det taget så lang tid at finde ud af?

- Når man starter med at spille fodbold som seks-syv-årig og slutter som 33-årig, er verden så stor, at man gerne vil se den. Jeg elsker at rejse, og jeg kan godt lide at se verden, og det har jeg gjort. Derfor har det nok taget lidt længere tid, end nogen havde besluttet for mig, men i min egen verden har det været perfekt. Jeg har set det, jeg gerne ville se. Det var den tid, jeg skulle bruge, siger han.

Thomas Gravesen har blandt andet boet i Las Vegas i tiden efter sin aktive karriere, og han har kunnet tage sig en masse friheder. Som alle andre udlandsprofessionelle fodboldspillere har Gravesen levet en privilegeret tilværelse, og ophold i klubber som Everton, Real Madrid og Celtic har blandt andet medført, at penge aldrig bliver en mangelvare for fodboldpensionisten.

Annonce:

- Man er utrolig privilegeret, når man får lov til at blive udlandsprofessionel fodboldspiller. Men der følger også et stort ansvar med, for man er en rollemodel for unge mennesker, og én, som mange ser op til. Det skal man tage seriøst. Jeg vil gerne være en god ambassadør for fodbolden, men jeg vil ikke være ham, der ikke siger, hvad jeg mener. Det har jeg altid gjort, og det gør blandt andet, at jeg kan stå ved mig selv. Det var måske ikke altid lige velovervejet, hvad jeg sagde, men jeg er en impulsiv mand, og jeg taler fra hjertet, siger vejlenseren.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
 

Landsholdsstoppet
Den største mystik med Thomas Gravesen som hovedperson må indiskutabelt være landsholdsstoppet i 2006 - dengang var "Graver" bare 30 år gammel. Thomas Gravesen meddelte sit stop den 15. september 2006. Få måneder forinden var han af Ritzau blevet citeret for, at der ikke fandtes noget større i hans verden end at spille på det danske landshold. End ikke Real Madrid kunne måle sig med den røde trøje med DBU-logoet.

Thomas Gravesen har aldrig forklaret, hvorfor han så pludselig stoppede på det danske landshold efter 66 kampe i rødt og hvidt.

Hvorfor gjorde du det?

Annonce:

- Jeg har altid sagt, at det at spille på det danske landshold er det største. Det kan ikke siges på andre måder. Det var det største for mig – at repræsentere mit eget land. Det var meget større end Real Madrid. Det er også en fantastisk klub, men at kunne spille med sine landsmænd og få den oplevelse, at man kommer hjem for at repræsentere det land, hvor man er født.... der findes ingen følelse, der er større end det i fodbold. Det er det, jeg vil sige om det, siger Gravesen.

Så du vil ikke sige, hvorfor du stoppede så pludseligt?

- Jeg havde mine grunde, slutter Thomas Gravesen med et smil.

Dermed tager Thomas Gravesen formentlig den endelige forklaring med sig i graven, men gavflaben har nu brudt mere end et årtis tavshed. Og der er formentlig rigtig mange, der har savnet ham.

Dansk VM-profil viste sig frem: Uvurderlige minutter for mig
Hvad nu, Bendtner? Ståle afviser FCK-drømmen
Spillerne hårdt ramt: Bendtner holdt tale for truppen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

DAGENS EKSTRA BLADET+

DAGENS EKSTRA BLADET+

DAGENS EKSTRA BLADET+

DAGENS EKSTRA BLADET+

DAGENS EKSTRA BLADET+

DAGENS EKSTRA BLADET+

DAGENS EKSTRA BLADET+

DAGENS EKSTRA BLADET+

DAGENS EKSTRA BLADET+

DAGENS EKSTRA BLADET+

DAGENS EKSTRA BLADET+

DAGENS EKSTRA BLADET+

DAGENS EKSTRA BLADET+

DAGENS EKSTRA BLADET+

DAGENS EKSTRA BLADET+

DAGENS EKSTRA BLADET+

DAGENS EKSTRA BLADET+

Annonce:
Danmark skylder ikke Grønland noget
Annonce:

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

skandale-skole

Annonce:
Annonce:
Annonce: