Nyt FIFA-angreb: 'Selv ikke døden kan stoppe FIFA-lavinen'

Sepp Blatter og FIFA beskyldes nu for at være økonomisk involveret i det politiske valg i Trinidad/Tobago i 2010

Jack Warner siger, han ikke længere vil holde på hemmeligheder. (Video: SNTV)

Sepp Blatter trådte tilbage som FIFA-præsident tirsdag, og FIFA-bossen Chuck Blazer indrømmede onsdag, at han og andre i FIFA havde taget imod bestikkelse før VM 1998 og 2010.

Nu har den tidligere vice-præsident Jack Warner også tænkt sig at lege med. I nat fortalte Warner, at han har sine egne korruptions-afsløringer.

Warner mener at vide, at han har beviser, der forbinder FIFA med valgene i Trinidad/Tobago.

- Jeg vil ikke længere holde på hemmeligheder for dem, der aktivt søger at ødelægge landet, sagde Warner ifølge The Guardian i en tale på tv til befolkningen i Trinidad.

- Jeg har holdt mund og frygtet at denne dag ville komme. Nu vil jeg ikke holde mund mere, sagde Warner, der også fortalte, at han har frygtet for sit liv.

Warner er blandt ni FIFA-folk, der beskyldes for at have været involveret i bestikkelsessager for omkring en milliard kroner. Han har dog hele tiden fastholdt sin uskyld, og hans egne afsløringer kan være et forsøg på at få noget lokal støtte.

Chuck Blazer ser rar ud, men bestikkelse kunne han ikke holde sig fra (Foto: All Over) Landsholdsfodbold FIFA-boss indrømmer: Bestikkelse i 2010 og 1998

Her taler Jack Warner ved et politisk møde i nat (Foto: AP)
Her taler Jack Warner ved et politisk møde i nat (Foto: AP)
 

En halv time efter talen til nationen optrådte Warner på talerstolen ved et møde for hans liberale parti, hvor et par hundrede mennesker var mødt frem.

Warner fortalte, at han har dokumenter, der linker FIFA-folk inklusiv Sepp Blatter til valget i 2010 i Trinidad/Tobago.

- Jeg undskylder for, at jeg ikke har afsløret min viden om disse begivenheder noget før, sagde Warner.

- Ikke engang døden vil stoppe den lavine, der kommer, sagde Warner.

- Blatter ved, hvorfor han faldt, og hvis nogen anden ved hvorfor, så er det mig, sagde Warner.

Det var i øvrigt et valg, hvor Warners Peoples Partnerships vandt, og hvor Warner blev den helt store stemmesluger og vandt sin valgkreds med 18.767 personlige stemmer mod rivalen Ronald Heeras blot 1.471 stemmer - den mest suveræne sejr af alle

Warner ses her i baggrund bag Sepp Blatter og muldvarpen Chuck Blazer, der i går indrømmede bestikkelse i forbindelse med VM 1998 og VM 2010 (Foto: AP)
Warner ses her i baggrund bag Sepp Blatter og muldvarpen Chuck Blazer, der i går indrømmede bestikkelse i forbindelse med VM 1998 og VM 2010 (Foto: AP)
 

Warner fortæller, at han har betroet de dokumenter, der kæder FIFA og Blatter sammen med 2010-valget i Trinidad/Tobago til sine advokater.

Warner vil gøre det muligt for dem at offentliggøre alle disse dokumenter, men endnu er intet frigivet, og der er ikke nogen umiddelbar tidsplan for, hvornår offentligheden kan se dem.

Warner blev sidste uge selv arresteret og fængslet, men blev senere løsladt mod kaution. Han er foreløbig ikke kommet med beviser mod Blatter, men har blot fortalt, at de er der.

Jerome Valcke på podiet med Sepp Blatter ved en pressekonference en uge før præsidentvalget. (Foto: AP) Intl. fodbold Han er den næste FIFA-boss, der ryger

Og politikerne i Trinidad/Tobago vil gerne se beviser nu.

- Alt for længe har vores folk været spundet ind i Jack Warners spin. Vi vil ikke være stille, mens Warner holder demokratiet som gidsel. Landet har ret til sandheden og fakta, siger Prakahh Ramadhar, der erleder af COP-partiet.

- Mr. Warner, hvis du har beviser, så skal du komme med dem NU. Det er uacceptabelt endnu en gang at sige 'ikke i aften', siger Ramadhar.

- En hver forsinkelse i din proces med at komme med beviser, vil vise, at du blot fremmer din egen interesse og ikke er til gavn for borgerne i landet. Vi fortjener bedre, siger Ramadhar.

Sepp Blatter har endnu ikke reageret på Warners nye beskyldninger, der skulle inkludere en masse penge overført til politikere og partier i Trinidad/Tobago.

Hvis Jack Warners dokumenter viser, hvad han påstår, så ruller skandalen for alvor videre (Foto: AP)
Hvis Jack Warners dokumenter viser, hvad han påstår, så ruller skandalen for alvor videre (Foto: AP)

TV: Se Blatters afskedstale i klippet herunder

Tirsdag har den 79-årige schweizer Sepp Blatter meddelt på en pressekonference, at han går af som præsident for det internationale fodboldforbund, Fifa.

Forstå hvorfor her:

* Fifa er ramt af en stor sag om bestikkelse, der opstod før det præsidentvalg, hvor 79-årige Sepp Blatter blev genvalgt til sin femte regeringsperiode.

* Onsdag blev en række topfolk i Fifa anholdt i Zürich, hvor de opholdt sig op til fredagens præsidentvalg.

Forstå sagens detaljer:

* Ni topfolk i Fifa og fem andre personer er af amerikanske myndigheder anklaget i forskellige sager om bestikkelse til et samlet beløb på mere end 150 millioner dollar - over en milliard kroner.

* Bestikkelsespengene er brugt til at sikre, at fodboldturneringer og tv-rettigheder er endt på bestemte hænder.

* Anklageskriftet omfatter beskyldninger om korruption i en periode på 24 år fra 1991 til 2015. Bestikkelsesanklagerne berører blandt andet tildelingen af VM i 1998 og 2010 til henholdsvis Frankrig og Sydafrika.

* Schweiziske myndigheder er ifølge USA's justitsminister, Loretta Lynch, i gang med separate undersøgelser af valget af Rusland og Qatar som VM-værter i henholdsvis 2018 og 2022.

Hvad lyder de konkrete anklager på?

* USA's justitsminister, Loretta Lynch, fortæller, at Fifa-ansvarlige i 2004 har taget mod bestikkelse, da Sydafrika blev valgt som VM-vært seks år senere.

* Lynch hævder, at den tidligere vicepræsident i Fifa Jack Warner modtog 10 millioner dollar (69 millioner kroner) fra den sydafrikanske regering. Sydafrika har afvist og kræver beviser for anklagerne.

* Ifølge anklageskriftet modtog Jack Warner også bestikkelse forud for valget af Frankrig som VM-vært i 1998, hvor også Marokko bød ind på værtsskabet. Frankrig vandt afstemningen 14-10.

* Fifa-præsidentvalget i 2011 er også nævnt i anklageskriftet. Det nævnes, at fodboldledere modtog kuverter med 40.000 dollar (270.000 kroner) i bestikkelse - angiveligt for at støtte Sepp Blatters daværende modkandidat Mohamed Bin Hammam.

* Flere af bestikkelsessagerne er knyttet til sponsorrettigheder i forbindelse med en række internationale turneringer i Sydamerika samt Nord- og Mellemamerika. Blandt andet Copa America, Copa Libertadores og Copa do Brasil.

7 kommentarer
Vis kommentarer