Officielt: Her er Danmarks nye landstræner

Åge Hareide har skrevet en to-årige kontrakt med DBU og skal således føre Danmark til VM i Rusland i 2018

PARKEN (Ekstra Bladet): Åge Hareide skal stå i spidsen for det danske landshold frem mod VM i Rusland i 2018.

Ambitionen er at kvalificere sig til den første slutrunde siden 2012, når VM-kvalifikationen begynder til efteråret, hvor Danmark er i en gruppe mod Rumænien, Polen, Kasakhstan, Armenien og Montenegro.

62-årige Åge Hareide præsenteres på et pressemøde torsdag kl. 11.00 i landsholdets omklædningsrum i Parken.

Han får en toårig kontrakt med option på yderligere to år.

Hareide tiltræder 1. marts 2016.

- Jeg er stolt, glad og ydmyg over at skulle være dansk landstræner og at skulle tage over for Morten Olsen, som jeg kender personligt og som har været en stor træner for det danske landshold. Danmark har en særlig position i Norden – med Dynamit-drengene, 92-holdet og de helt fantastiske danske fans. Vores hold og vores fans fortjener at komme til VM i 2018 og jeg glæder mig til at kæmpe for det sammen med spillerne, siger den nye landstræner til DBU's hjemmeside.

Det har hele tiden været planen, at Hareide skulle have overstået jobbet i Malmö FF, inden han officielt kunne blive præsenteret som dansk landstræner. Sidste opgave med Malmö FF var i tirsdags, da holdet tabte 0-8 til Real Madrid.

Åge Hareide er udvalgt efter en omfangsrig udvælgelsesprocedure. DBU lavede i første omgang en liste på 40 navne. Den blev skåret ned til ti og i den afsluttende fase har der været tre-fire i kandidatfeltet til landstrænerjobbet.

Det er en erfaren træner, som DBU har valgt at ansætte. Den 62-årige revisoruddannede træner fik sit første job i 1986, da han blev træner for Molde, hvor han i øvrigt også var aktiv.

Åge Hareide fortryder, at han skiftede Rosenborg ud med landstrænerjobbet hos Norge. Landsholdsfodbold Åge Hareide fortryder norsk landstrænerjob

Mester i tre lande
Siden har han haft job i Helsingborg, Brøndby, Rosenborg, landstræner for Norge, Örgryte, Viking Stavanger og senest to år i Malmö FF

Åge Hareide har vundet mesterskabet i alle tre nordiske lande med både Rosenborg (Norge), Helsingborg og Malmö FF (Sverige) samt med Brøndby, hvor han dog stoppede få kampe inden mesterskabet var en kendsgerning.

Åge Hareide har været en stor succes i sit seneste job i Malmö FF, hvor han to år i træk har kvalificeret klubben til Champions League-gruppespillet. På den måde har han været med til at genere mere end 300 mio. kr. til den svenske klub i perioden, hvor holdet også vandt mesterskabet i 2014.

Åge Hareide afløser Morten Olsen, der har siddet på posten som dansk landstræner siden 1. juli 2000. Han nåede at stå i spidsen for holdet i mere end 15 år, hvor han kvalificerede holdet til fire slutrunder – VM 2002, EM 2004, VM 2010 og EM 2012.

Laudrup sagde nej
Ansættelsen af Åge Hareide sker også, fordi Michael Laudrup sagde nej til muligheden for at stå i spidsen for sit land.

DBU bekræftede for nogle uger siden, at Michael Laudrup var inde i billedet til jobbet. Unionen ville dog aldrig bekræfte, at Laudrup havde fået tilbudt jobbet eller havde været i forhandlinger om det.

Det gjorde hovedpersonen til gengæld, da han sendte en pressemeddelelse ud til de danske redaktioner med følgende budskab:

- DBU har udtalt sig om undertegnede i forhold til landstrænerrollen. Til det vil jeg sige, at jeg kan bekræfte, at jeg for nogle måneder siden blev tilbudt jobbet.

- Vi havde en god og positiv snak omkring dansk landsholdsfodbold og om landstrænerrollen i DBU. Til et så betydningsfuldt job som landstræner i Danmark skal man være 100% sikker i sit valg og samtidigt også parat til at opfylde alle de krav som bliver stillet på og især udenfor banen. At være landstræner i dag er nemlig ikke kun at forberede Danmarks 11 bedste spillere til den næste kamp.

 - Så jeg gik og spekulerede et stykke tid over tingene. Jeg vil gerne indrømme at det var et meget vanskeligt valg, men i sidste ende valgte jeg altså at takke pænt nej, skrev Michael Laudrup i en mail.

Åge Hareides første opgave på vej mod VM i Rusland bliver 4. september, hvor Danmark møder Armenien i Parken.

 

Rundt om Åge Hareide

Alder: 62 år
Fødested: Ulsteinvik, Norge
Nationalitet: Norge

Klubber som spiller
Hødd, Molde, Manchester City, Norwich

Landskampe som spiller
1976-1986 - 50 A-landskampe for Norge (5 mål)
1973-1975 - 12 U21-landskampe for Norge (0 mål)

Position som spiller: Forsvarsspiller

Klubber som træner
1987-1991 Molde FK
1993-1997 Molde FK
1998-1999 Helsingborgs IF
2000-2002 Brøndby IF
2003 Rosenborg BK
2004-2008 Norges A-landshold
2009 Örgryte IS
2010-2012 Viking Stavanger FK
2012 Helsingborgs IF
2014-2015 Malmö FF

Mesterskaber som træner
1999 - Helsingborgs IF
2002 - Brøndby IF
2003 - Rosenborg BK
2014 - Malmö FF

41 kommentarer
Vis kommentarer