Olsen i eksklusivt interview: Jeg er ikke magtsyg

Morten Olsen fik et køligt håndtryk af Jesper Møller og en snak med Ekstra Bladet om beslutningen, afskeden med DBU, og hvorfor A-landsholdet er det vigtigste

Morten Olsen er en afklaret mand, efter han meldte sin afsked som landstræner i går. (Foto: Anders Lindved)

Ekstra Bladet har taget plads i møderum ’Divisionsforeningen’. Morten Olsen har sagt ja til et solo-interview efter meldingen om sin afsked, men fire minutter inde i samtalen banker det på døren.

Et venligt, rundt hoved kigger ind, men skynder sig at lukke døren igen. Så går der et minut mere, og manøvren bliver gentaget – og jo, det er den smilende nordjyde Jesper Møller.

Michael Laudrup boltrer sig p.t. i Qatar. (Foto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold - 17. mar. 2015 - kl. 20:15 Læserne vil have Laudrup som landstræner

Formanden, der halvanden time forinden i den grad er blevet taget med habitbukserne helt nede om de blankpudsede sko, da Morten Olsen et kvarter inden pressemødet meddelte ham, at han stoppede som landstræner, når kontrakten udløber.

Måske har han alligevel skullet tage en dyb indånding, men ind kom han da – og så fik Jesper Møller sagt pænt farvel til Morten Olsen.

Hvorfor vente
Da det var på plads, lænede Morten Olsen sig tilbage i de højryggede kontorstole og forklarede om sine tanker og bevæggrunde for at melde sin beslutning ud allerede i marts, selv om han reelt først skal tale kontrakt-situation med DBU til november.

- Hvorfor vente med at melde beslutningen ud i seks-otte måneder, når jeg allerede har truffet den?

Spørger Morten Olsen indledningsvis og følger hurtigt op:

- Alle spekulationer om landstrænerens fremtid kan stoppe med det samme. Når beslutningen er truffet, synes jeg også, det er loyalt at fortælle det til min arbejdsgiver (DBU, red.). Så har DBU nemlig længere tid til at finde en ny landstræner, siger Morten Olsen.

Preben Elkjær er ikke overrasket over Morten Olsens beslutning. (Foto: Ole Steen) Landsholdsfodbold - 17. mar. 2015 - kl. 15:49 Elkjær om Olsen-exit: Ikke særlig elegant, DBU

Det er kun én time siden, landstræneren en smule bevæget og påvirket af omstændighederne stod foran den samlede danske presse og fortalte om sine tanker om at stoppe på posten efter 16 år.

Nu har han skænket kaffen op, taget et stykke af DBU’s hjemmebag og sat sig godt til rette i kontorstolen.

- Morten, er du en lettet mand nu?

- Nej, jeg vil hellere sige, jeg er afklaret. Nu ved jeg, at det er forbi om 16 måneder.

- Hvor lang tid har det taget dig at komme til den beslutning?

- Jeg har brugt mere end halvdelen af mit liv på DBU (19 år som aktiv på landsholdet og 16 år som landstræner). Derfor har det taget noget tid. Det er jo heller ikke noget, man beslutter ’over night’. Og det er ikke en beslutning, jeg har truffet, fordi jeg har sovet dårligt.

- Jeg har de seneste fire måneder tænkt over mit liv. Selvfølgelig også mit fodboldliv. Hvad har du gang i? Hvordan ser fremtiden ud? Og så har jeg truffet min beslutning ud fra de ting, forklarer Morten Olsen.

Nicolai Boilesen er ked af, at Morten Olsen siger stop. (Foto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold - 17. mar. 2015 - kl. 14:17 Ærgerlig Boilesen: Morten er den bedste

- Har de historier, der har været den seneste tid om DBU’s behandling af dig, påvirket din beslutning?

- Det her handler om min følelse og fornemmelse. Men havde jeg en forhåbning om at få kontrakten forlænget, havde jeg ikke taget beslutningen. Men jeg er meget afklaret omkring det her. Det er den rigtige beslutning. Og det handler om at være ærlig over for sig selv og omgivelserne, forklarer Morten Olsen.

- Hvad kan vi forvente af dig de sidste 16 måneder?

- En træner, der brænder for sit job og er motiveret for at få Danmark til EM næste sommer. Jeg er meget bevidst om, at mit job er magtfuldt, men jeg har aldrig set det sådan. Jeg har set det som et job, hvor jeg har et stort ansvar.

- Hvordan ser du på de store forandringer, der er sket i DBU det seneste år?

- Man skal være parat til at forandre sig. Nye mennesker skal have lov til at kigge på tingene med nye øjne. Det kan være berigende, men det kan også være dårligt.

- Hvis vi i en fodboldkamp er bagud, er det ikke et must, at jeg skal skifte flere spillere ud. Hvis vi presser på og er lige ved at score, er der ingen grund til at lave om på tingene. Man skal altid gøre sig en overvejelse om, hvorfor man skal lave om. Noget, der har været der i lang tid, behøver ikke blive skiftet ud, fordi det har været der i lang tid, påpeger Morten Olsen og pointerer:

- Jeg kan i det her job ikke være venner med alle. Men jeg er nødt til at være professionel, fordi jeg skal kunne samarbejde med andre. Vi bliver betalt for at samarbejde. Og vi skal kunne regne med hinanden.

Morten Olsen ser gerne, at hans afløser er en dansker (Foto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold - 17. mar. 2015 - kl. 14:28 Olsens afløser? Det skal være en dansker

- Forventer du at fortsætte som træner?

- Ja, det er den følelse, jeg har lige nu. Men det kan være, at min kone ikke kan se mig som træner om 16 måneder. Til den tid må jeg se, om jeg overhovedet bliver tilbudt et job. Om der vil være interesse. Måske har jeg ikke kræfter til det, forklarer han.

- Hvad tænker du om din efterfølger?

- Nogle vil mene, at det er lige meget, om landstræneren kommer fra København eller Kasakhstan. Men det handler jo om, hvordan du vil spille fodbold. Hvis du oven i købet har kvalitet med dansk pas, så kan jeg ikke se, hvorfor du skal hente én uden for landets grænser. Har du trænere med kvaliteter og international erfaring (læs: Kasper Hjulmand, red.), så brug dem, hvis de er interesserede i jobbet. Får du en træner med dansk pas, får du en, der er meget mere passioneret i jobbet, mener Morten Olsen.

- Hvordan har du det med, at landsholdet genererer så mange penge til DBU?

- A-landsholdet er det vigtigste. Det er der vist ingen tvivl om. Det er dem, der tjener pengene. Det er DBU’s største indtægtskilde. Men landsholdet skal også genere penge til hele fodbold-Danmark.

Morten Olsen takker af som landstræner til næste sommer. (Foto: Lars Poulsen) Allan Olsen - 17. mar. 2015 - kl. 13:55 Morten har den klasse som DBU mangler!

- Hvorfor skal landsholdsspillerne tjene så mange penge for at spille på landsholdet?

- Hvorfor skal Zlatan tjene 15 mio. euro (112,5 mio. kr.) netto om året? Det er, fordi pengene er der. Men de penge til vores spillere er på et helt andet niveau. I den konflikt, der kører, har jeg været ked af, at der ikke har været en tydelighed i, hvad der foregår.

- Pludselig hedder det sig, at fodboldspillere er grådige. De vil bare have mere og mere. Jeg kan sige, at de også spillede, hvis de ikke fik noget. På landsholdet er de alle sammen Pierre-Emile Højbjerg (han meldte ud forleden, at det ikke handlede om penge, red.). De vil alle spille, selv om de fik nul kr. De er stolte af at spille på landsholdet.

- Men hvis DBU tjener en masse penge, skal spillerne også have del i dem, siger Danmarks landstræner Morten Olsen.

1 af 3 Morten Olsen er en afklaret mand, efter han meldte sin afsked som landstræner i går. (Foto: Lars Poulsen)
2 af 3 DBU-formand Jesper Møller fik da lige sagt pænt farvel til landstræneren. (Foto: Lars Poulsen)
3 af 3 Morten Olsen er en afklaret mand, efter han meldte sin afsked som landstræner i går. (Foto: Lars Poulsen)
23 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere