Annonce:
Annonce:

Pas på, Danmark: Han er livsfarlig

PORTRÆT: Robert Lewandowski har ikke ændret personlighed, siden han gik fra ydmyg divisionsspiller i den hjemlige liga til dagens status som verdensstjerne

Annonce:
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

WARSZAWA (Ekstra Bladet): Robert Lewandowski føler ingen grund til at forklare sig for offentligheden og fortælle, hvad han synes om Danmark.

Den polske verdensstjerne var således ikke blandt de tre udvalgte spillere på pressemødet forud for lørdagens kvalifikationskamp mod Danmark.

Lewandowski er formentlig også bedre til at lade fødderne tale frem for at forklare, hvordan man besejrer et dansk landshold.

Robert Lewandowski er en målmaskine. Det har han bevist de seneste seks år i både Dortmund og Bayern München.

Ingen gode minder fra Warszawa
Men den polske verdensstjerne har det sjældent godt, når han spiller i sin ’baghave’, Warszawa, der er hans fødeby.

Annonce:

Han scorede åbningsmålet ved EM i 2012, men har sjældent haft gode minder fra byen, hvor han aldrig fik polske gennembrud. Han spillede ungdomsfodbold i Varsovia, fortsatte i Delta Warszawa og tog turen til storklubben Legia Warszawa, hvor han dog aldrig nåede længere end reserveholdet.

Midt i hele den udvikling på vej mod storheden ramte en tragedie ham, da hans far døde af kræft i en alder af blot 49 år.

- Det var en barsk tid for mig. Jeg var meget ung og tænkte hele tiden meget på fodbold. På et tidspunkt traf jeg en beslutning om, jeg ikke kunne blive ved med at hænge med hovedet og acceptere tingenes tilstand. Jeg ville kæmpe for at vise, hvilken spiller jeg var og kunne blive, har polakken fortalt efterfølgende i flere interviews.

Men han måtte en omvej i den næstbedste polske række for at tage det store skridt til en europæisk topklub.

For opholdet i Znicz Pruszkow gav genlyd. 36 mål i 59 kampe fik flere europæiske storklubber til at kaste blikket mod den næstbedste polske liga.

Annonce:

Klopp opdagede ham
Det var nuværende Liverpool-manager Jürgen Klopp, der hentede ham til Dortmund i sommeren 2010. Faktisk blev Klopp allerede opmærksom på ham efter én sæson i den næstbedste række.

Men den første tid i Bundesligaen blev på ingen måder lykken for Lewandowski. Han scorede blot otte mål i den første sæson, hvor han blev placeret på en helt uvant position i 10’er rollen bag Lucas Barrios, der var førstevalget.

- Jeg blev sur, fordi jeg ville spille angriber. Det var først de følgende år, jeg indså, hvor meget jeg i virkeligheden havde lært af at spille i den position. Jeg fandt ud af, hvorfor manageren havde bedt mig spille bag angriberne. Han var dermed med til at gøre mig til en mere komplet spiller, har Robert Lewandowski udtalt til fodboldmagasinet FourFourTwo.

Voksede sig stor og stærk
Robert Lewandowski er historien om den spinkle fyr, der voksede sig stor, stærk og på relativt få år blev en verdensstjerne.

Annonce:

Men den nu 28-årige polske kaptajn voksede på ingen måder op som et muskelbundt. Han fik kælenavnet ’Bobek’ – den lille - fordi han var en lille splejs med spinkel fysik. Men størrelsen fik aldrig indflydelse på evnerne som målscorer.

Siden opholdet i Znicz har der aldrig været tvivl om træfsikkerheden, skarpheden og evnerne som notorisk målscorer.

- Det mest imponerende ved Robert er, at han på ingen måde har ændret personlighed, selv om han i dag er en verdensstjerne. Han er den samme person, som dengang han spillede i den næstbedste række for Znicz, siger Jacek Stanczyk fra internetmediet SportoweFakty.

Han uddyber:

- Men det er ikke kun på banen, at Robert er en klog fyr. Uden for kridtstregerne er han også en meget intelligent og eftertænksom fyr, påpeger han.

Klopp som en far
På trods af den problematiske start i Dortmund var tilliden stadig enorm fra Jürgen Klopp.

Der udviklede sig et ganske specielt forhold mellem dem.

- Klopp var som en far for mig. Som spiller ved du, at han altid står 100 procent bag dig, har Lewandowski siden udtalt om sin tidligere træner.

Annonce:

Polakken voksede sig stor i Dortmund. Lewandowski og Klopp var det perfekte makkerpar. De vandt mesterskabet i 2011, 2012 og desuden pokaltitlen samme år. Siden tabte de Champions League finalen i 2013.

Lige nu har han kontrakt med Bayern frem til 2019. Real Madrid har haft følere ude efter den polske målmaskine, men hidtil er det kun blevet ved rygterne. Der har også været spekuleret i en genforening med Jürgen Klopp i Liverpool.

Men Bayern er godt klar over værdien af sin målmaskine, der i dag menes at få 82 mio. kr. i årsløn.

Det har været fremme, at Bayern München er parat til at forlænge den nuværende aftale frem til 2021 og samtidig give ham et gevaldigt lønløft til 115 mio. kr. årligt.

Hvis det sker, vil han blive den bedst betalte spiller i Bundesligaen.

Fra den polske 2. division til verdenstoppen på seks år. Robert Lewandowski kender vejen.

Brøndby-bomber: Det bliver specielt mod Danmark

Konservative Hareide: Skal være svært at komme med

Derfor er Lewandowski en verdensstjerne

1. Skarpheden

Når man i fire af de seneste fem sæsoner har scoret +20 mål i Bundesligaen, er man en notorisk målscorer. Han er den type angriber, der aldrig har behov for mange chancer for at score. Effektiviteten er høj og han behøver ingen plads for at slå til.

2. Fysikken

Han er kun 184 cm høj og altså ikke en stor, stærk angriber på den måde. Men tag ikke fejl. Han er fysisk meget stærk og eminent til at dække sin bold – uanset om han har front mod målet eller ryggen til.

3. Timingen

Som angriber handler det altid om at være, hvor bolden havner. Og det er sjældent tilfældigt, at Robert Lewandowski oftest står de rigtige steder. Han har en særlig evne til at time sine løb i feltet. Her kan man godt tale om en unik bedrift af polakken.

4. Mentaliteten

Som angriber skal du være koldblodig og have en stærk psyke. Han har begge dele. Mentalt er han uhyggelig stærk, lige som han har en enorm tro på sig selv. Når det sker han ikke scorer i et par kampe, ved han, at scoringen meget snart kommer igen.

5. Erfaringen

På trods af, at han ’kun’ er 28 år, har han allerede stor, international erfaring. Han er en fodboldspiller i sin bedste alder lige nu. På landsholdet, hvor han naturligvis er kaptajn, var han med til at spille Polen til en historisk kvartfinale ved EM og for både Dortmund og Bayern har han vundet tyske mesterskaber.

 

 

Lewandowski i tal

 

2,5

Mio. kr. betalte Lech Poznan for ham, da klubben i 2008 købte ham i Znicz.

 

33,75

Mio. kr. var prisen, som Dortmund betalte for at købe ham fri af de polske mestre fra Lech Poznan i sommeren 2010.

 

0

Kr. var, hvad Bayern München fik ham for, da han i november 2013 offentliggjorde, han ville skifte fra Dortmund til rivalerne fra Bayern den følgende sommer på en fri transfer og en femårig aftale.

 

5

Mål scorede han i løbet af ni minutter i september 2015 mod Wolfsburg. De fem scoringer gjorde ham historisk, fordi det aldrig tidligere er sket en spiller på tværs af de største europæiske ligaer har scoret fem mål på så kort tid.

 

82

Mio. kr. menes han at tjene årligt i Bayern München. Den nuværende aftale udløber i sommeren 2019.

 

126

Mål har han scoret i Bundesligaen, siden han i 2010 kom til Dortmund. Rekorden er 30 scoringer på en sæson, som var i den seneste.

36

Mål i 82 landskampe for Polen har han præsteret siden debuten i 2008.

 

 

 

 

 

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Det er en alvorlig situation, siger Mette
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: