Pensioneret fodboldboss: Sverige 'købte' stemmer før EM i 1992

Da Sverige fik tildelt EM-slutrunden i 1992, blev der byttet stemmer mod tjenester, fortæller Lennart Johansson

Michel Platini slog i 2007 Lennart Johansson i UEFA's præsidentvalg. (Foto: AP)
Michel Platini slog i 2007 Lennart Johansson i UEFA's præsidentvalg. (Foto: AP)

Den tidligere præsident for det europæiske fodboldforbund UEFA Lennart Johansson er et centralt vidne i den verserende FIFA-skandale, fordi den 86-årige svensker gennem sit virke har været tæt på typer som Michel Platini og Sepp Blatter.

Lennart Johansson, som styrede UEFA fra 1990 til 2007, fortæller i et interview med Dagens Nyheter, at han er overrasket over at se, hvordan Tyskland er blevet trukket ind i skandalen på grund af mistanker i forbindelse med tildelingen af VM-værtskabet i 2006.

Ifølge den pensionerede fodboldboss har der ikke været tale om bestikkelse, men snarere at man har spillet venskabskampe i USA mod, at der skulle stemmes på Tyskland, når de ville have slutrunden.

- Jeg tror, den historie ender med ingenting, siger Lennart Johansson til avisen.

- De har ikke taget imod penge, men de har 'købt' stemmer. Det gjorde man selv i Sverige, da vi fik EM i 1992, fortæller Johansson, som ledede det svenske fodboldforbund fra 1984 til 1991.

Blatter (tv) og Beckenbauer... formodentlig i en fortrolig samtale om hvordan sorte penge lettes fragtes over grænsen mellem Laos og Thailand (Foto: AP) Intl. fodbold Syge FIFA: Kaiser Franz midt i ny bestikkelsesskandale

Forklaringen på den praksis lyder således:

- Jeg var kommet ind i mange forskellige udvalg og havde meget at gøre med de østeuropæiske repræsentanter, som ikke havde lige så mange ressourcer som andre. Det var pålidelige folk med gode intentioner.

- Så jeg gav dem nogle fordele. Der var ingen penge involveret, men løftet om, at vi skulle forstærke samarbejdet med landene og se positivt på deres udvikling, forklarer Lennart Johansson.

Efter slutfløjtet i Göteborg. Tyskland er knust, og jublen vil ingen ende tage. (Polfoto/Kim Agersten) Sport EM-92 kamp for kamp: Da Danmark gik amok

4 kommentarer
Vis kommentarer