Qatar bruger millioner på at vinde VM i 2022

På Aspireakademiet bruges millioner på at skabe et hold, der kan vinde fodbold-VM i 2022

Klar til kamp mellem Aspire Academy og Danmarks U16 landshold (Foto: Lars Poulsen)
Klar til kamp mellem Aspire Academy og Danmarks U16 landshold (Foto: Lars Poulsen)

DOHA: (Ekstra Bladet) Præcis her på dette sted og med flere af disse 16-årige drenge som materiale næres Qatars drøm om at vinde fodbold-VM på egen jord i 2022.

I går gik det nu ikke så godt. Drengene fra Qatar fik tæv af det danske U16-landshold, der vandt komfortabelt 3-1. 

Det ændrer dog ikke på det langsigtede mål. Men kan det overhovedet lade sig gøre? Kan Qatar, med blot 285.000 indbyggere, stå i en VM-finale om godt syv år? Overfor Brasilien, Tyskland eller Frankrig?

På Aspire-anlægget i Qatars hovedstad tror de på det. Så meget, at der bliver kastet ufattelige summer i projektet.

Aspire er et sportsakademi med vægten lagt på fodbold, og hos sheikerne i Qatar er ambitionen, at akademiet i 2020 skal være det bedste i verden. Sådan er det med alt i det lille land, som arealmæssigt er på størrelse med Sjælland. Alt skal være stort, størst og bedst.

Der fødes kun omkring 4.000 drengebørn i Qatar om året, men så snart de er store nok til at kunne sparke til en bold bliver de testet for deres evner, og de bedste af dem ender på Aspire, hvor de ikke skal bestille andet end at spille fodbold og gå i skole.

Aspire Academy (Foto: Lars Poulsen)
Aspire Academy (Foto: Lars Poulsen)

U19-årgangen er den første, der har gennemført et helt forløb på Aspire, som blev åbnet i 2004, og hvis folk tror, at de ikke kan spille fodbold i Qatar, så er U19-holdet beviset på det modsatte. Aspire-drengene har spillet lige op med Brasilien, og i oktober sidste år vandt holdet Det Asiatiske Mesterskab og kvalificerede sig dermed til VM for U20, som afvikles i år i New Zealand.

Qatars landshold er også begyndt at vise tænder. Holdet vandt Gulf-cuppen i november med en finalesejr over Saudi-Arabien, der har en befolkning, som er 50 gange større end Qatars.

Men det er de færreste på det nuværende landshold, der kan gøre sig gældende i 2022. Den tids stjerner i Qatar finder vi i dag på Aspire.  

STJERNEPARADE PÅ ASPIRE

Lyset var tændt på samtlige baner på det fantastisk veltrimmede Aspireanlæg. Græsset var som at betræde et billardtæppe, og alle kridtstregerne stod snorlige. I fitnessrummet var stjernerne fra Bayern München i gang med en række fysiske øvelser.

På bane tre øvede spillerne fra Schalke 04 sig på en række boldøvelser, mens Zenit St. Petersborg så småt var ved at indtage bane et.

Men det er ikke slut endnu. På bane fire og fem var de danske U16 og U18-landshold i gang med at tæve værterne fra Aspire-akademiet.

Sådan ser en normal dag ud på anlægget, der året rundt står i fodboldens tegn. Klubber og landshold fra hele verden hentes ind for at give inspiration til Aspires egne talenter, og både danske klubber og danske ungdomslandshold er jævnligt gæster på anlægget.

Disse fodboldspillere fra Qatar skal være verdensmestre i 2022 (Foto: Lars Poulsen)
Disse fodboldspillere fra Qatar skal være verdensmestre i 2022 (Foto: Lars Poulsen)

Selv har Qatar ikke lange og stolte fodboldtraditioner, så der skal kompenseres for den manglende erfaring ved at købe sig til viden i den gamle fodboldverden. Således har sheikerne hentet Real Madrids tidligere strategidirektør, Ivan Bravo, og gjort ham til generaldirektør på Aspire-akademiet. En anden spanier, Roberto Olabe, med en fortid som professionel fodboldspiller i Real Sociedad, er nu fodbolddirektør på Aspire.

Akademiets trænere er også hovedsageligt udlændinge. 24 nationer er repræsenteret i trænerstaben. Bora Milutinovic, som har trænet USA, Mexico, Nigeria, Costa Rica og Kina arbejder som rådgiver på akademiet. Raul, som nåede at spille for Real Madrid og Schalke04, inden han sluttede af med et år i Al-Sadd i Qatar, har i dag kontor på Aspire, hvor han især tager sig af de helt unge spillere.

Det er Qatars drøm at skabe et landshold bestående udelukkende af spillere som er født i Qatar. De vil ikke kalkere landets håndboldlandshold, som i dag tager hul på VM-slutrunden med en trup, hvor mere end halvdelen er spillere som er købt i udlandet og udstyret med et nyt pas til lejligheden.

Aspire hævder, at de vil gå en anden vej i bestræbelserne på at skabe et fodboldlandshold, som i 2022 kan spille op med de bedste i verden. Siden 2004 har akademiets folk testet evnerne hos 32.000 drenge født i Qatar. Men Aspire tester og screener også talenter langt ud over landets grænser. Aspires Fodbolddrømme hedder et program, hvor spejdere og agenter fra akademiet hvert år tester 550.000 drenge på tværs af Asien, Latinamerika og Afrika. De bedste af dem bliver hentet til Aspire, hvor de både får en udannelse og en gedigen omgang fodboldtræning.

Man kan let få den tanke, at Aspire alligevel vil nationalisere en række af disse talenter, men Ivan Braco har tidligere sagt til nyhedsbureauet, AP, at det ikke er hensigten.

Aspire Academy, hvor Danmarks U16 landshold træner og spiller i disse dage (Foto: Lars Poulsen)
Aspire Academy, hvor Danmarks U16 landshold træner og spiller i disse dage (Foto: Lars Poulsen)

- Det er vores mål at stille med et hold af rene qatarer i 2022. Men vi håber da samtidigt at syv, otte, ni og måske 10 Aspire-trænede talenter fra Aspires Fodbolddrømme vil deltage i VM-slutrunden i 2022 for andre nationer.

I erkendelse af at den lokale Superliga i Qatar ikke er stærk til yderligere at udvikle talenterne fra Aspire, bliver de ældste af dem nu tilknyttet klubber i Spanien, Frankrig og Østrig. I Belgien har Aspire købt en klub i den næstbedste række. KAS Eupen består nu udelukkende af spillere, som har været på Aspire, og håbet er selvfølgelig at holdet kan spille sig op i den bedste belgiske række, hvor de yderligere kan blive hærdet.

Det er svært at se, hvad der skal kunne stoppe Qatar og Aspires march mod fodboldtoppen. Penge er i hvert fald ikke noget problem. Qatar er målt pr. indbygger verdens rigeste land.

0 kommentarer
Vis kommentarer