Så' det slut, Olsen: Zlatan blev kongen af København

Merde! Zlatan funklede og bombede, da Danmark sagde farvel til EM – og Morten Olsen. Ingen vil desværre savne os i Frankrig

Så' det slut, Olsen: Zlatan blev kongen af København

Morten Olsen takker af.

KØBENHAVN (Ekstra Bladet): Au revoir!

EM var og blev en drøm, og det gik vel, som det logisk måtte gå for et dansk landshold, der har redet på et fuldstændig skamskudt selvværd i det meste af denne kvalifikation.

Farvel Frankrig! Farvel Morten Olsen!

Det var ikke lige den sortie, han har fortjent efter 15 år i front som landstræner, men holdet har simpelt hen bare ikke været bedre – og ingen i Europa behøver ærgre sig over, at Danmark mangler i potten, når der skal parres hold i grupper før sommerens helt store fodbold-festival i landet med de helt forrygende mange patenterede oste.

Bendtner ramte bunden - syv danskere dumpet

Ærgerligt, men...
Vi kan ærgre os, og det gør vi naturligvis. Men et hold, der i de sidste 15 kampe kun har været foran sølle én eneste gang, oser ikke ligefrem af selvtillid. I samme 15-kamps periode er Danmark 12 gange kommet bagud, og to gange er det lykkedes os at spille 0-0 mod ’stormagter’ som Albanien hjemme og Armenien ude.

Vi ligger, som Morten Olsen og spillerne har redt. DBU går minimum glip af en indtægt på 20-25 mio. nettokroner – minimum! – til gengæld kan man ironisk konstatere, at unionens seneste motto: ’En del af noget større’ har ramt den helt præcise bøjning.

Det nuværende landshold bliver i hvert fald ikke en del af det største næste sommer!

Startede fremragende
Det startede ellers fremragende i en Parken, hvor der var flot tifo og nostalgiske 80’er og 90’er potpourri over datidens største fodbold-schlagere med fuldtonet bas og brøl på Re-Sepp-ten.

Yussuf Poulsen buldrede løs fra højre og ind i feltet, Thomas Delaney vandt enhver nærkamp, og den krølhårede kantspiller fra Leipzig var såmænd tæt på at få rettet af efter et hjørnespark, som Kim Källström ’reddede’ op på overliggeren. Et svensk selvmål efter syv minutter havde formentlig fået Parken til at eksplodere.

Yussuf Poulsen havde senere et halvkvalt forsøg med venstrebenet i den periode, hvor danskerne pressede svenskerne dygtigt i bund. Så slog han til!

Zlatan!

Dansk stjerne i tårer: Vi skal score fem mål

Husmandsfinten
Paris-stjernen løb ved et svensk hjørnespark lidt frem – og så hurtigt tilbage. Simon Kjær opdagede faren for sent, og bum! Sverige i front 1-0 på noget, der vel lyder som hjørnesparkenes svar på husmandsfinten.

At en enkelt scoring til modstanderne skulle være i stand til at få et helt hold til kollektivt at tabe humøret burde jo ikke kunne lade sig gøre. Men sådan så det altså ud højt oppe fra sidetribunen.

Logisk nok: Et hold, der har haft kæmpe problemer med bare at hamre én scoring ind pr. kamp så længe har ligesom ikke så meget at knalde optimismen fast til taktiktavlen med.

Slet ikke, når kongerigets åbenbart eneste angriber ligner en mand, der allerede efter fem minutter begynder at spare på kræfterne, ikke deltager engageret i samtlige pres og i øvrigt sjældent er der, hvor han burde være – og når han er, så når bolden aldrig derhen.

Da den endelig gjorde, og han havde fundet rum mellem to svenske forsvarere, headede han kuglen ned på sin egen hånd! Ikke så underligt, at han blot har scoret i to af de sidste 18 landskampe… Og ikke i en eneste af de sidste ni.

Forståeligt bifald, da han blev skiftet ud efter en time i en kakafoni af jubelbrøl og piftekoncert. Absolut bundkarakter til manden, der vist kun lykkedes med at få tøjet rigtigt på – det er stadig et åbent spørgsmål, om støvlerne vendte rigtigt…

Sikke en ynk: Farvel og tak, Morten

Tæt på 0-2
Zlatan Ibrahimovic kunne endegyldigt have boltet det danske EM-håb fast i zinkkisten, da han ud af intet vandt en håbløs bold mellem to danske spillere og sendte et indlæg ind foran mål, hvor Daniel Agger lige akkurat studsede bolden, så den endte i nettaget i stedet for selvmål.

Forinden måtte Kasper Schmeichel lege baggårdskat, da superstjernen slap fri i venstre og bombede.

Efter pausen foregik spillet fuldstændig efter måltavlens logik. Stor chance, da Erik Johansson efter 52 minutter var tæt på at sende bolden i nettet efter Nicolai Jørgensens indlæg – altså skåret ud i flamengo-plade: Danmarks indtil da to største målchancer skabt af svenske kiks… Christian Eriksen sendte en pinball mod mål 20 minutter før tid, men den richotterede ud til nyt hjørnespark uden at få nogen klokker til at bimle.

Det gjorde samtlige sirener til gengæld, da Zlatan hamrede den dødelige daggert i de danske nakker 15 minutter før tid. Ren verdensklasse! Et hårdt hug skruet uden om den danske mur, hvor Lars Jacobsen som fløjtyr blot kunne virre med hovedet som Hannibal, mens en flyvende og forgæves sprællende Kasper Schmeichel fortvivlet måtte se projektilet dræbe de sidste optimistiske drømme.

Svenskerne styrtede ud mod bænken og landede i en stor jubelklump med enkelte ledere i kraftige udskridninger.

Ligegyldige danske mål
At Yussuf Poulsen så headede reduceringen ind otte minutter før tid ændrede ikke det vilde. Der var engang, vi kunne score tre mål – også mod Sverige – på ingen tid. Men ikke længere. Jannik Vestergaard nåede oven i købet at udligne på et nyt hovedstød efter hjørnespark – men blot med tre minutters overtid tilbage.

Flot nok, men lige lovlig sent – ikke? De døde med støvlerne på, og symptomatisk nok, kiksede Pierre-Emile Højbjerg, da han træt sendte bolden ved siden af umiddelbart efter.

Det ændrer ikke på, at det er Sverige, der fuldt fortjent er på vej til den franske riviera. Zlatan vil lyse som en af de helt store stjerner - Danmark i den nuværende tilstand vil ingen savne næste sommer.