Så faldt hammeren: Defensiv spanking til landsholdet

Åge Hareide gav lektioner i defensivt arbejde, men både Peter Ankersen og William Kvist står på spring for en plads efter sammenbruddet mod Bosnien

Allan Olsen og Mads Glenn Wehlast underholder og analyserer fra sidelinjen i Osaka før tirsdagens kamp mod Bulgarien i Kirin Cup. (Video: Lars Poulsen)

OSAKA (Ekstra Bladet): Det lille indhegnede stadion, hvor de danske landshold træner i Osaka havde igen besøg, af en lille flok japanere - og denne gang med et lille flag, hvor Christian Eriksen tronede til overskriften ’The Great Dane’.

Det var nu ikke Christian Eriksen, der var i nærheden af en hovedrolle ved træningen, for Åge Hareide havde taget konsekvensen af sammenbruddet i anden halvleg mod Bosnien, hvor defensiven faldt som et korthus trods moderat blæst. Den stod nemlig på defensiv spanking, hvor Eriksens mest fremtrædende rolle bestod i genpresset, der også blev pudset af.

De 11 startere mod Bosnien var igen A-holdet, mens B-holdet, der i øvrigt havde Jon Dahl Tomasson og Frederik Rønnow som angribere, skulle teste forsvaret.

FCK’erne Peter Ankersen og William Kvist, der ellers var gode bud på afløsere for Henrik Dalsgaard og Pierre Emile Højbjerg, var altså på det forkerte hold, men derfor håber de naturligvis stadig, at Hareide kigger deres vej.

Japanske Christian Eriksen-fans ved søndagens træning. (Foto: Lars Poulsen)
Japanske Christian Eriksen-fans ved søndagens træning. (Foto: Lars Poulsen)
 

Også fordi den norske landstræner i går overvejede at lade folk, der kender hinanden i forvejen spille sammen. Som eksempelvis William Kvist og Thomas Delaney og udnytte deres relationer.

- Giver det mening at tænke sådan?

- Det har man i hvert fald set tidligere med Italien, hvor en stor gruppe var fra Juventus, med Rusland, der også har haft mange spillere fra samme klub - og det er vel meget naturligt. Tager man to, der kender hinanden, så vil succesraten nok være lidt større end hos to, der aldrig har spillet sammen før, siger William Kvist og fortsætter:

- Jeg ved i hvert fald selv, at jeg er en type, der skal bruge noget tid. Hvis jeg skal gøre andre bedre, så skal jeg kende lidt til, hvordan vedkommende løber og placerer sig og opfører sig i forskellige dele af kampen, lyder det fra FCK-spilleren, der lige pludselig er en af de ældste på landsholdet.

Pierre-Emile Højbjerg på langs i planke. (Foto: Lars Poulsen)
Pierre-Emile Højbjerg på langs i planke. (Foto: Lars Poulsen)
 

Og netop det faktum, at gennemsnitsalderen er beskeden, det fik Pierre Emile Højbjerg til i Ekstra Bladet, at bede om lidt forståelse. Køber den rutinerede William Kvist den?

Stædige Åge: Holder fast i de samme spillere

- Hmm, altså, det er jo et ungt hold og der kommet nye spillere det sidste stykke tid og vi er jo i en proces, så der er selvfølgelig nogle ting, der ikke sidder på rygraden.

- Det har noget med alder at gøre, men det har også noget at gøre med holdet som helhed, at man også skal have en alder på sammen holdet. Ligesom i FCK, hvor vi også bliver bedre, jo flere kampe vi får sammen.

Men er der tid til at vente på, at det hele klikker med unge spillere?

- Det er en sindssyg svær balance, men det er jeg heldigvis ikke betalt for at tage stilling til, griner William Kvist, inden han kaster ud i et svar alligevel.

- Jamen, der er jo kommet nye friske modeller til, der måske er mere spændende end os gamle, men igen handler det om at finde en balance, når der er en VM-kvalifikationskamp lige rundt om hjørnet.

- Hvornår har vi egentlig nok tid i fodbold. Vi har ikke tid på landsholdet, vi har ikke tid i FCK - arrg, jo måske fra januar til februar, men ellers er tid en mærkelig størrelse i fodbold, siger William Kvist.

William Kvist i kamp med Mathias Zanka Jørgensen. (Foto: Lars Poulsen)
William Kvist i kamp med Mathias Zanka Jørgensen. (Foto: Lars Poulsen)
 

Han har selvfølgelig også sin analyse af det lederskab, som Åge Hareide har efterlyst.

- En ting er, hvis man laver en for kort tilbagelægning, så kan man sige, at det lader vi bare være med næste gang, men her gjorde vi det svært for os selv, fordi vi ikke havde den sammenhængskraft på holdet.

- Det er ikke fordi, der ikke er styring, men graden af den er bare ikke stor nok. Når der så er for lidt styring, og der kommer pres på, så render folk rundt med deres egen lille dagsorden for at overleve.

- Hvor langt er i fra det Hareide gerne vil se?

- Arrg, skal vi ikke snakke sammen efter Bulgarien-kampen. Så kan det jo være, at alt er godt.

- Sådan er det jo også i den her verden. Vi har ting vi skal lære - og det er vel vigtige vi får den læring nu og ikke til VM-kampene. Vi har fået et wakeup-call - dem har vi fået mange af gennem de sidste år - så vi må jo have været lidt trætte, lyder det med et svedent grin fra Kvist.

Højbjerg efter medieslagtning: Pas nu på vores unge kuld

En anden FCK’er, der også håber på sin (spille)tid er Peter Ankersen, der gennem foråret har genfundet det niveau, der i første omgang gjorde ham til en debutant under Morten Olsen.

Derfor er han da heller ikke tvivl om, hvad han ville gøre til kampen mod Bulgarien på tirsdag, hvis han var Åge Hareide.

- Hvis jeg var træner, ville jeg sige spilletid. Det er også derfor, jeg er med, tror jeg, nemlig at jeg kan vise mig frem for Åge Hareide, siger Peter Ankersen, der ikke ser det store problem i, at backpositionen er noget anderledes på landsholdet end hos FCK.

- Jeg har prøvet at se tv fra kampen mod Bosnien og prøvet at sætte mig ind i de enkelte situationer, og det kan jeg sagtens forestille mig.

- Jeg synes, jeg har fundet mit niveau og bevist mig her i foråret. Derfor synes jeg også, at jeg fortjener en fair chance for at spille. Om det så er denne gang eller næste gang mod Liechtenstein må vi se, siger Peter Ankersen.

Han vil gerne vedkende sig, at der gik længere tid en forventet, før han ramte FCK-formen.

- Ja, jeg ved ikke rigtig hvorfor andet end, at der er en strammere organisation, der er et større krav til, at du har styr på din defensiv. Der er Ståle sgu rimelig nådesløs i sin kritik, og jeg blev da også sat på plads et par gange, men det er jo kun med til at gøre mig ekstra koncentreret om det defensive, så det har hjulpet mig, siger Peter Ankersen, der i øvrigt kom en enkelt gang ned bag A-holdets forsvar og fik smidt et fremragende fladt indlæg ind, men Jon Dahls inderside kiksede for en gangs skyld ...

Rejser 500 km for at møde Brøndby-keeper

Bekymret Hareide: Hvor er mine ledere?

Efter sammenbrud: Derfor har Åge brug for Agger