Så stråler Eriksen: Dette har givet mig mere hår på brystet

- Jeg bliver ikke så påvirket af forventningspresset og har lært at leve med både positiv og negativ kritik, siger Christian Eriksen

Christian Eriksen strålede mod Island. Han fungerede fint i den måde, som Åge Hareide vil spille på. (Foto: Lars Poulsen)
Christian Eriksen strålede mod Island. Han fungerede fint i den måde, som Åge Hareide vil spille på. (Foto: Lars Poulsen)

På taktiktavlen i mødelokalet på Hotel Eyde havde Åge Hareide forud for sin debut som dansk landstræner med fire ord beskrevet, hvad der skal til for at det danske landshold igen bliver en succeshistorie.

Fire ord, der fortæller hele historien om ’Kloge Åges’ fremtidsplaner: Tro, tryghed, kreativitet og selvtillid. Det er det Hareide ser som grundpillerne til genrejsningen.

Hvis man overfører dem direkte på Danmarks største stjerne – Christian Eriksen – var hans spil i den time, han fik på banen, i udpræget grad præget af tro, tryghed, kreativitet og enorm selvtillid.

Nu spillede han også fine landskampe under Morten Olsen, men sætter man tingene lidt på spidsen har den 24-årige kreatør reelt aldrig fået sit internationale gennembrud på landsholdet.

Han har efterhånden spillet 58 landskampe, scoret seks mål, heraf fem i testkampe og blot ét mål i en betydende landskamp, men han har haft svært ved at ramme et stabilt, højt niveau.

Se også: Eriksen forklarer: Åges system er en fordel

Eriksen er topprioriteten
Derfor har Åge Hareide haft projekt-Eriksen øverst på sin liste over de ting, han vil forsøge at optimere. Det første forsøg var vellykket. Eriksen arbejdede mere midt i banen frem for ud i siderne. Samtidig havde han en meget mere fri rolle.

- Det er helt afgørende for os, at Christian fungerer. Når du ser på hold i hele Europa er det meget vigtigt at have en spiller, der evner at slå den afgørende pasning. Det gør Christian, og vi så mod Island hvilken betydning, han har for os, siger Åge Hareide og uddyber:

- Det handler for os om, at vi skal bygge en balance op på holdet, så Christian får mulighed for at bruge sin kreativitet bedst. Det vil være til størst gavn for holdet, påpeger Åge Hareide.

Den 24-årige kreatør strålede mod Island. Han viste både spilleglæde, overblik og fodboldforståelse, som har været en mangelvare i landsholdsregi.

- Jeg tror, den måde vi skal spille på vil være en fordel for mit spil. Jeg håber, det bliver nemmere at komme ind i rytmen, fordi der vil være mange muligheder fremad banen, når vi skal spille så aggressivt og mere direkte, vurderer Christian Eriksen.

Se også: Hey, kan vi lige låne DEN Eriksen!

Christian Eriksen leverede varen, da Danmark vandt 2-1 over Island. (Foto: Lars Poulsen)
Christian Eriksen leverede varen, da Danmark vandt 2-1 over Island. (Foto: Lars Poulsen)
 

Vænnet sig til kritikken
Hans rolle mod Island var meget fri, så det gav ham mulighed for at udnytte sine kreative evner optimalt.  

- Jeg havde masser af plads. Både når jeg trak ned i banen eller jeg lå bag vores angribere. Vores system virker til at være rigtig godt, når vi møder et hold, der spiller 4-4-2.

- Hvis vi slipper for skader, tror jeg sagtens, vi kan få Åges ideer ind under huden på de fem kampe, vi har sammen før det går løs til september, siger Christian Eriksen.

Siden debuten for mere end seks år siden i Wien mod Østrig har Christian Eriksen lært at leve med forventningspresset samt ikke mindst den positive og negative kritik.

- Den kritik jeg har fået, har givet mig mere hår på brystet. Jeg har vænnet mit til det og ved, at forventningspresset vil være dér hele tiden. Det er noget jeg lever fint med, forklarer Christian Eriksen.

Morten Olsen kritiserede ham offentligt efter en landskamp i Parken mod Portugal, men det kommer aldrig til at ske for Åge Hareide, der holder kritikken internt.

- Heldigvis var det ikke første gang, jeg fik kritik. Men jeg føler, jeg lærte noget, tog det til mig og kom videre, forklarer han.

Det er en af Åge Hareides fokuspunkter at få Christian Eriksen til at fungere godt på landsholdet. (Foto: Lars Poulsen)
Det er en af Åge Hareides fokuspunkter at få Christian Eriksen til at fungere godt på landsholdet. (Foto: Lars Poulsen)

 

                                                               ***

Eksperten: Det virker lovende med Eriksen

På baggrund af én landskamp med en ny landstræner, vil Morten Bruun, der er ekspertkommentator på Kanal 5, ikke kalde Christian Eriksen genfødt eller ty til de store superlativer.

Han vil gerne se mere, før han træffer de store konklusioner. Men har er opløftet over det, han så mod Island.

- Christian Eriksen og det danske landshold er først genfødt, hvis de kvalificerer sig til VM i Rusland, siger Morten Bruun og uddyber.

- Men jeg er meget opløftet over det jeg så fra Eriksen mod Island. Han er ubetinget nøglen til dansk succes, fordi han er den eneste spiller vi har med verdensklasse potentiale, påpeger han.

Men han vil gerne se Eriksen i flere kampe med det nye system og den nye spillestil, før han trækker den store streg i sandet.

- Hvis tingene ser sådan her ud om ét år, så er det meget lovende. Der er slet ingen tvivl om, at Christian havde stor glæde af at have to angribere foran sig. Det var to stor gavn for hans spil, påpeger han.

Morten Bruun understreger dog, at man skal huske på, at Morten Olsen i sin tid ikke forbød Christian Eriksen at spille gode kampe på landsholdet.

- Når Christian ikke har fungeret godt på landsholdet, skal han også kigge indad. Han har også et ansvar for det, pointerer han.

26 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere