Sammenbrud mellem DBU og spillerne: Danmark kan stå uden landshold

Forhandlingerne om en landsholdsaftale er brudt sammen - DBU ønsker at give spillerne en lønnedgang

I yderste konsekvens kan de bedste spillere vælge landsholdet fra, hvis der ikke kan opnås en aftale mellem DBU og Spillerforeningen. (Foto: Lars Poulsen)
I yderste konsekvens kan de bedste spillere vælge landsholdet fra, hvis der ikke kan opnås en aftale mellem DBU og Spillerforeningen. (Foto: Lars Poulsen)

Fodboldlandsholdets kommende tre testkampe og EM-kvalifikationskampen mod Serbien i juni kan komme i fare.

Forhandlingerne mellem Dansk Boldspil-Union (DBU) og Spillerforeningen om en ny aftale for landsholdsspillerne har stået på siden efteråret, men er nu brudt sammen.

Det oplyser DBU i en pressemeddelelse onsdag formiddag. Dermed står parterne uden en aftale for landsholdsspillerne.

Unionen beder onsdag en bruttotrup på mellem 40 og 60 landsholdsspillere om senest 2. marts at tilkendegive, hvorvidt de vil stå til rådighed for landsholdet i det kommende halve år. Det gælder således testkampene mod USA, Frankrig og Montenegro samt EM-kvalifikationskampen mod Serbien.

Se DBU's brev til spillerne her

- Det er en beklagelig situation, vi står i. DBU ønsker en fair og god aftale for alle parter, så vi sammen kan skabe store resultater for dansk fodbold. Spillerforeningen har afvist vores tilbud, så derfor har vi set os nødsaget til at bede spillerne om at vurdere, om de fortsat vil stå til rådighed for landsholdet, siger DBU-direktør Claus Bretton-Meyer.

Dansk Boldspil-Union har som følge af underskud på henholdsvis 9,6 millioner kroner i 2013 og 4,5 millioner i 2014 stillet spillerne en reduceret økonomisk aftale i udsigt. Aftalen betyder en lønnedgang på 17 procent.

Den hidtil gældende aftale om honorar for at bære den danske landsholdstrøje indeholder både en række faste og variable satser - i det daglige startpenge, resultatbonus og tilskuerbonus.

Samtidig ønsker DBU at kunne tegne individuelle aftaler med landsholdsstjernerne, hvilket Spillerforeningen ikke ønsker.

- Vi anerkender Spillerforeningen som forhandlingspartner og også spillernes ønske om en solidarisk aftale for alle spillere. Men vi ønsker at indgå aftalen med den enkelte spiller - blandt andet for at skabe et tættere samarbejde mellem DBU og spillerne, siger Claus Bretton-Meyer.

Udmelding kommer bag på Spillerforeningen
I brevet til spillerne skriver unionen således:

- Den samlede økonomi i aftalen er reduceret med i alt 17 procent. Dette skyldes, at DBU's indtægter for landsholdet er presset - både i forhold til billetsalg og sponsorer - samt at DBU ønsker at styrke økonomien i relation til talentudvikling og fanoplevelse i forbindelse med landskampene.

DBU ønsker, at spillerne individuelt accepterer den nye aftale.

På den anden side er spillernes fagforening uforstående over for DBU's pludselige pressemeddelelse, som straks blev fulgt af denne besked: 

- Spillerforeningen er overraskede over den udmelding, som DBU her til morgen er kommet med om landsholdsforhandlingerne. Udmeldingen er ikke koordineret med Spillerforeningen, og vi er ikke enige i det, DBU fremfører. Spillerforeningen har ikke yderligere kommentarer, før vi har haft møder i de respektive landsholds spillerråd, skriver Spillerforeningen i en pressemeddelelse.

DBU: Konfliktramte spillere udelukket fra landsholdet

De danske landsholdsspillere skal acceptere en lønnedgang, hvis de ønsker at spille på landsholdet i det første halvår af 2015.

Dansk Boldspil-Unions (DBU) forhandlinger med Spillerforeningen er brudt sammen på grund af presset økonomi i DBU.

* DBU vil reducere spillernes samlede økonomipakke med 17 procent.

* De seneste fire år har DBU udbetalt cirka 800.000 årligt til hver enkelt landsholdsspiller, hvis spilleren har deltaget i alle landskampe.

* DBU vil fastholde den nuværende sats på startpenge, resultatbonus, kvalifikationsbonus, mens satserne på tilskuerbonus og bidraget fra slutrunder skal ned.

* Hidtil har Spillerforeningen været DBU's forhandlingspartner. DBU vil gerne forhandle med Spillerforeningen, men DBU ønsker at indgå en økonomisk aftale med hver enkelt spiller.

* DBU vil bruge 350.000 kroner årligt på foredrag, ekskursioner, teambuilding og andre aktiviteter, når landsholdet er samlet. Det er ifølge DBU et ønske fra spillerne.

* DBU's økonomi er presset efter underskud i 2013 og 2014 på henholdsvis 9,6 millioner kroner og 4,5 millioner kroner. Samtidig er billetpriserne blevet sænket. DBU har dog en solid egenkapital at tære på.

* Landsholdet skal i første halvår af 2015 spille venskabskampe mod USA og Frankrig, inden Serbien venter i EM-kvalifikationen til juni.

* Spillerne skal underskrive en aftale for perioden senest den 2. marts. Hvis ikke DBU hører fra spillerne, så ses der bort fra spilleren, når landsholdet udtages.

* Spillerne på U21-landsholdet er blevet bedt om at bekræfte, at de står til rådighed. Der bliver også sendt et brev ud til de kvindelige landsholdsspillere.

Seneste nyt

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.