Schmeichel overrasker: Jeg er flov over legendarisk EM-finaleredning

Det var prikken over i'et, det var situationen, der viste tyskerne, at de aldrig ville få scoret det mål, som de havde brug for i EM-finalen mod Danmark for 25 år siden, men det var også en redning, som Peter Schmeichel er flov over. For en målmand skal aldrig gå ud og gribe en høj bold med en hånd

Spørger man danskerne om deres minder fra en historisk fredag aften for snart 25 år siden, vil langt de fleste kunne huske en fest og en fornemmelse af løssluppen og uvant sommervarme. Og zoomer man ind på finalestadion i Göteborg, består de fælles minder fra kampen af John ”Faxe” Jensen, der endelig sendte et skud inden for rammen, Kim Vilforts umulige mål til 2-0, Kent Nielsens vanvittige clearing i to meters højde og så selvfølgelig den store målmand med det kridhvide hår; redningsmanden der udstrålede en ro og en vilje, mens han kastede sig rundt og parerede forsøg fra specielt Jürgen Klinsmann.

I 1. halvleg vippede han et skråskud forbi stolpen og efter pausen nåede han op til et knaldhårdt hovedstød og fik slået det til hjørne. Og så var der selvfølgelig også den historiske situation med et kvarter igen og 1-0 på måltavlen i dansk favør, da den 28-årige Peter Schmeichel gik ud mellem venner og fjender og plukkede et højt indlæg ned med en enkelt hånd. Det var en redning, der sagde det hele, og kort efter var Danmark europamester.

- Jeg har lige været i Norge og snakke, og der blev de helt chokerede, da jeg fortalte dem, at jeg faktisk var rigtig flov over den situation, men det er der en grund til, siger Peter Schmeichel i et eksklusivt interview med Tipsbladet om EM 92.

30582726.jpg 

- På et fodboldhold har alle en opgave, og jeg er nødt til at vide, hvad alle de andres opgave er. Jeg er nødt til at vide, hvad deres grænse er, og hvor de ikke kan mere, så jeg måske kan hjælpe til, og de er også nødt til at kende mine grænser. Så når man snakker om partnerskaber i et forsvar, så er det allervigtigste mellem en målmand og de to centerforsvarere, at når der kommer bolde ind i området foran mål, så skal vi pr. instinkt vide, hvem af os der sørger for det.

- Når en målmand bliver overmodig, så begynder han at gå ud efter ting, som forsvarsspilleren bare kan heade væk, og det øger risikoen for fejl. Jeg har også en i semifinalen mod Holland, hvor jeg er helt ude i kanten af feltet. Christofte er der og kan bare heade den væk foran van Basten, men så kommer jeg flyvende. Nu gik det så godt, alt gik godt for os alle sammen i den periode, men det kunne nemt være gået galt.

- Grunden til, at jeg var nødt til at gribe den bold med en hånd, var jo, at den var for langt væk. Jeg kunne ikke nå frem til den med begge hænder, men når en målmand går ud for at gribe en bold, så skal han gribe den med begge hænder. Ellers er grænsen overtrådt. Det så skidegodt ud, og folk kan huske det, men i virkeligheden er jeg en lille smule flov over, at jeg gjorde det, for det giver jo uro, at jeg pludselig kommer flyvende, for hvad så næste gang der er sådan en bold? Så står forsvaret der og ved ikke, om jeg kommer igen eller hvad.

- Men det gik godt, vi vandt kampen og resten er historie, men kan du forestille dig, hvis jeg ikke havde nået bolden? Hvis Klinsmann header den retur, og Riedle prikker den i kassen?” siger Peter Schmeichel om en af nøglesituationerne i finalen.

Men hvorfor så han den finale mange gange for mange år siden med sin søn Kasper? Hvorfor var han ikke nervøs før kampen mod Tyskland, hvorfor ville landstræneren altid have ham til at sparke højt, hvorfor havde Danmark ikke vundet EM uden Kim Vilfort, hvordan kunne europamesteren gå helt alene rundt i København et par dage senere – og hvad sagde Kim Christofte til prins Henrik efter sejren?

Læs mere: Tipsbladet er på gaden med et temanummer om EM 92, blandt andet med et langt og eksklusivt interview med Peter Schmeichel. Køb Ekstra Bladet Fredag.

Vil du have Tipsbladet direkte på din tablet, pc og mobil, kan du købe det digitalt her - ekstrabladet.dk/ebladet

Du kan også vælge at få det leveret Tipsbladet i postkassen hver fredag.

Læs mere og bestil på https://abonnement.ekstrabladet.dk/avis/fredag/

I Tipsbladet fredag får du også:
- Interview med den tyske finaledeltager Karl-Heinz Riedle
- Interview med den glemte assistenttræner Viggo Jensen
- De bedste EM-øjeblikke fra En Stille Fodboldsnak
- Debat: Myten om Klods-Hans
- Per Høyer Hansens EM-finalereportage fra 1992
- Spiltips
- Resultater

Afslører utrolig EM-historie: Gemte ekstra guldmedalje hjemme i skuffen

Fodboldeksperter: Sådan ser landsholdet ud ved EM i 2020

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?