Se lige her, gutter: Derfor skal I se VM i kvindefodbold

Der spilles VM i kvindefodbold i Canada i øjeblikket. Ekstra Bladet giver dig et overblik over, hvorfor VM i kvindefodbold er sjovere at se end mændenes

Brasiliens lynhurtige angriber Marta viste sig værd forleden, da hun tangerede Ronaldos VM-scoringsrekord på 15 mål. (Video: AP)
Følg Sport
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Kvindefodbold er i forvejen en overset begivenhed i sportens verden, og den største skandale nogensinde i det internationale fodboldforbund, FIFA, har da heller ikke gjort det nemmere for kvinde-fodboldspillerne at komme ud af den mandsdominerede skygge.

Ikke desto mindre bliver der spillet VM i fodbold for kvinder i Canada i øjeblikket. Derfor giver Ekstra Bladet dig her en liste over ti ting, der (måske) vil få dig til at foretrække spillere som Hope Solo, Marta og Ramona Bachmann frem for Bendtner, Eriksen og Schmeichel.

  • Mindre 'film' i kvindefodbold

Sports-forskere fra 'the Chair of Training Science and Sports Informaticis' i München studerede 56 fodboldkampe i 2011, hvor de tog tid på pauser i spillet, og da de sammenlignede resultaterne på tværs af køn, viste de blandt andet, at kvinder smider sig på jorden meget mindre end mændene.

Derudover viste undersøgelsen også, at mænd spenderer 30 sekunder længere på jorden end kvinderne. Så hvis du tænker over det, får du faktisk meget mere fodbold for pengene ved at se kvindefodbold.

Undersøgelse viser, at kvindelige fodboldspillere bruger mindre tid på at ømme sig end mændene. (Foto: Polfoto)
Undersøgelse viser, at kvindelige fodboldspillere bruger mindre tid på at ømme sig end mændene. (Foto: Polfoto)

  • Den kvindelige Pelé

Brasiliens hurtige angriber Marta, som kaldes 'Pelé i skørter' i hjemlandet, slog rekord som den mest scorende kvinde nogensinde i en VM-slutrunde, da hun scorede sit 15. mål i 2-0 sejren mod Sydkorea 9. juni 2015.

Det er en rekord på lige fod med Ronaldo, den brasilianske af slagsen, som også har en rekord på 15 VM-mål. Martha er kun slået af Klose med hans rekord på 16 mål, men mon ikke der er flere mål i hendes fødder, inden VM slutter …

Den brasilianske angriber Marta har fået kælenavnet 'Pelé i skørter' i hjemlandet. (Foto: AP)
Den brasilianske angriber Marta har fået kælenavnet 'Pelé i skørter' i hjemlandet. (Foto: AP)
 

  • Kvinderne vælter sig i rekorder

Selv kvinder i en god alder kan sparke bolden i nettet. Det viste 37-årige Formiga (Brasilien), da hun slog rekord, som den ældste scorende kvinde ved et VM, da hun scorede til 1-0 i selvsamme kamp mod Sydkorea.

Rekorden for ældste målscorer hos mændene blev senest slået i 1994 af Roger Milla (Camoroun) mod Rusland, som på daværende tidspunkt var 42 år.

Formiga er nu den ældste scorende kvinde ved et VM. (Foto: AP)
Formiga er nu den ældste scorende kvinde ved et VM. (Foto: AP)
 

  • Canadierne vildere med kvinderne end mændene

Hele 53.058 tilskuere var tilstede ved åbningskampen ved VM på Commonwealth Stadium mellem Canada og Kina. Det er en rekord for en fodboldlandskamp for både mænd og kvinder i Canada. Kampen endte 1-0 til værterne, Canada.

Canada tog en 1-0 sejr i åbningskampen mod Kina. (Foto: AP)
Canada tog en 1-0 sejr i åbningskampen mod Kina. (Foto: AP)
 

  • Kvinde har flest VM-deltagelser på CV'et

Den brasilianske midtbanespiller Miraildes Maciel Mota - kendt som Formiga - blev ved Brasiliens kamp mod Sydkorea tirsdag den anden kvinde nogensinde, som har deltaget ved hele seks VM-slutrunder.

Ingen mænd har indtil videre kunnet opnå denne imponerende præstation, hvor tyske Lothar Matthäus og Antonio Carbajal fra Mexico topper listen for mændene med fem turneringer på cv'et.

Lothar Matthäus fra Tyskland har deltaget fem gange ved VM i fodbold. (Foto: GEPA)
Lothar Matthäus fra Tyskland har deltaget fem gange ved VM i fodbold. (Foto: GEPA)
 

  • Kvinder er sejere, fordi de spiller på kunst

Kunstgræs. Det har været en af de største historier op til dette VM. Intet VM for mænd er nogensinde blevet spillet på kunstgræs, som er hårdere for spillernes kroppe end almindeligt græs. Alligevel er det vilkårene for de kvindelige fodboldspillere ved VM i Canada.

Mere end 60 af verdens bedste kvindelige fodboldspillere har været så utilfredse med beslutningen, at de forsøgte at sagsøge the Canadian Soccer Association for kønsdiskrimination - de måtte dog droppe sagen efterfølgende.

Hvis man skal se positivt på det, så er det nemmere at spille teknisk fodbold på kunstgræs, og derfor kan der - for tilskuerne - komme nogle sjovere kampe ud af kunstgræsset.

  • Fra overfald til kvindefodbold

Det skabte stor opmærksomhed sidste år, da en video af Maradona blev offentliggjort. Videoen viser den aldrende stjernespiller beruset rejse sig fra en sofa, hvorefter han slentrer over og slår sin kæreste to gange.

Det er dog ikke kun mandlige stjernespillere, der til tider bruger andet end fødderne til at sætte sig i 'respekt'. En af de største stjerner i kvindefodbold, den amerikanske målvogter Hope Solo, blev sidste år anholdt efter husspektakler i hendes hus, hvor hun angiveligt havde overfaldet sin søster og dennes 17-årige søn.

Sigtelserne blev siden droppet. Det er dog ikke den eneste gang, den amerikanske keeper har været i politiets søgelys. Det kan du læse mere om her.

Sigtelserne mod Hope Solo for vold mod sin søster og nevø blev frafaldet igen. (Foto: AP)
Sigtelserne mod Hope Solo for vold mod sin søster og nevø blev frafaldet igen. (Foto: AP)
 

TV-klip afslører: Maradona banker sin kæreste

  • En sand målfest

Kvinde-VM er en målfest. Efter første runde er spillet, er målgennemsnittet 3,3 mål pr. kamp. Der blev i gennemsnit scoret 2,7 mål til herre-VM i 2014, og i 2010 blev der i gennemsnit blot scoret 2,3 mål.

Ligesom tre forskellige spillere har lavet hattrick på de første fire dage af slutrunden. Celia Sasic (Tyskland), Anja Mittag (Tyskland) og Gaelle Enganamouit (Cameroon). Til herre-VM slut runden i 2014 blev der kun lavet to hattricks af henholdsvis Thomas Müller (Tyskland) og Xherdan Shaqiri (Schweiz).

Thomas Müller var en af de to spillere, der scorede hattrick til VM i 2014. (Foto: AP)
Thomas Müller var en af de to spillere, der scorede hattrick til VM i 2014. (Foto: AP)
 

  • Suveræne amerikanske præstationer

USA er en dominerende super-nation i kvindefodbold. Det er 7. VM-slutrunde, de deltager i, og holdet er nået til minimum semifinalen de seneste seks slutrunder.  Det nærmeste det kan sammenlignes med hos herrerne, er Tyskland som har spillet sig til minimum semifinalen de seneste fire VM-slutrunder.

Den amerikanske målmand Hope Solo har spillet en stor rolle for USA's fodboldsucces. (Foto: AP)
Den amerikanske målmand Hope Solo har spillet en stor rolle for USA's fodboldsucces. (Foto: AP)
 

  • Flere mål i kvinde-kampe

Tyskerne, som er den suverænt stærkeste fodboldnation i Europa, når det drejer sig om kvindefodbold, lagde VM ud med at vinde 10-0 mod Elfenbenskysten.

Det er dog alligevel kun den andenstørste sejr nogensinde ved et VM for kvinder. Tyskerne har dog selv rekorden, da de vandt hele 11-0 mod Argentina ved VM i Kina 2007, hvor de også endte med at blive verdensmestre.

Ingen af de mandlige fodboldlandshold har i nyere tid præsteret at score så mange mål i en VM-kamp. Sidst det skete var i 1982, hvor Ungarn slog El Salvador hele 10-1.

Tyskland har rekorden for den største sejr i VM-sammenhæng. (Foto: AP)
Tyskland har rekorden for den største sejr i VM-sammenhæng. (Foto: AP)

VM spilles i Canada fra d.7. juni til d. 6. juli. Kampene spilles i byerne Edmonton, Vancouver, Winnipeg, Montreal og Moncton. Finalen spilles d. 5 juli i Vancouver. Du kan se de fleste kampe på TV2 Sport eller svenske Kanal 4.

Og husk nu, det ikke kun er mændene, der laver fabelagtige mål. Stephanie Roche fra Irland scorede i sidste sæson verdens næstbedste mål - blandt både mænd og kvinder. Se målet her:

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+