Se regnestykket: Sådan kommer Danmark til EM

Selv om det blot blev til uafgjort mod Albanien, er der fortsat talrige kombinationer, som sender Danmark til EM-slutrunden

Danmark måtte lørdag aften tage til takke med uafgjort mod Albanien. (Foto: Lars Poulsen)
Danmark måtte lørdag aften tage til takke med uafgjort mod Albanien. (Foto: Lars Poulsen)

Der var lagt op til fest i Parken, men fredag aften udartede sig til en fuser for det danske landshold, da Albanien holdt stand og forhindrede en sejr til værterne. Et point til hver af parterne blev udfaldet, og det kunne gæsterne være mest tilfredse med.

Det uafgjorte resultat betyder, at Balkan-nationen endnu selv kan afgøre sin EM-skæbne, akkurat som det er tilfældet for Danmark. 0-0-kampen mod Albanien kan dog meget vel medføre, at fredagens modstander eller gruppens førende hold, Portugal, skal snuble i løbet af de resterende kampe, hvis Danmark skal slutte som nummer et eller to i gruppen.

Hvor meget konkurrenterne eventuelt skal falde, før en dansk EM-billet kan indløses, kan Morten Olsens tropper i høj grad have stor indflydelse på. Der kan således lægges et solidt pres på både Portugal og Albanien, hvis Danmark holder fanen højt i de to sidste kvalifikationskampe og leverer gode resultater.

Regnestykket er ganske vist blevet en smule mere kompliceret i kølvandet på det uafgjorte resultat mod Albanien, men adskillige kombinationer vil stadigvæk sende Danmark udenom et par skæbnesvangre playofff-kampe og direkte til Frankrig næste sommer.


Danmark mangler: Armenien ude og Portugal ude.

Albanien mangler: Portugal hjemme, Serbien hjemme og Armenien ude.

Portugal mangler: Albanien ude, Danmark hjemme og Serbien hjemme.

SÅDAN GÅR DANMARK VIDERE:

  • Vinder sine to sidste gruppekampe mod Armenien og Portugal:

Danmark slutter i så fald på 17 point og er sikker på at gå videre på bekostning af Albanien eller Portugal. Sidstnævnte vil dog, trods et eventuelt nederlag til danskerne, stadigvæk kunne ende på 18 point, hvis de slår Albanien og Serbien. Dette vil medføre en portugisisk overhaling af Danmark, men samtidig også betyde, at Albanien maksimalt kan hente seks point i sine tre sidste kampe.

Albanerne vil i så fald ende på 17 point ligesom Danmark, men i den situation ville Morten Olsens trup alligevel være bedre stillet end Balkan-nationen grundet de to landes indbyrdes regnskab. 1-1-resultatet på udebane vægtes højere end 0-0-resultatet i Parken.

Danmark kan sågar avancere som vindere af gruppen, såfremt Portugal blot formår at hente maksimalt fire point i de resterende to kampe, som landet fra den iberiske halvø mangler at spille, når der ses bort fra opgøret mod Danmark. Førstepladsen bliver dog kun dansk, hvis Albanien samtidig højst får seks point ud af deres tre resterende kampe.

  • Vinder over Armenien og spiller uafgjort mod Portugal:

Danmarks total vil da være 15 point, og så er vi for alvor afhængige af andre resultater. Skal et direkte avancement til EM blive en realitet, må Albanien maksimalt få fire point ud af møderne med Portugal, Serbien og Armenien. Billetten kan også bookes, hvis Portugal foruden det ene point fra mødet med Danmark kun sikrer sig et ekstra point i opgørene med Albanien og Serbien.

Daniel Agger og Danmark skal håbe på, at enten Albanien eller Portugal snubler i den afgørende fase af gruppespillet. (Foto: Lars Poulsen)
Daniel Agger og Danmark skal håbe på, at enten Albanien eller Portugal snubler i den afgørende fase af gruppespillet. (Foto: Lars Poulsen)
 

  • Vinder over Armenien og taber til Portugal:

Danmark ender på 14 point, hvilket kan vise sig at være nok til at slutte foran Albanien. Portugiserne kan ikke hentes, da de alene med tre point mod Danmark er sikret mindst 15 point i gruppen. Får Albanien maksimalt tre point ud af deres resterende kampe, vil Danmark dog slutte som nummer to i gruppen.

  • Taber til Armenien og vinder over Portugal:

Med en stor portion held vil dette scenarium være nok til førstepladsen. Danmark slutter på 14 point, og hvis Albanien maksimalt får fire point og Portugal kun får et enkelt ud af møderne med Serbien og Armenien, vil Cristiano Ronaldo og holdkammeraterne heller ikke kunne hente Danmark. Andenpladsen er hjemme, såfremt enten Albanien eller Portugal  fejler som nævnt ovenfor.

  • Spiller uafgjort mod Armenien og vinder over Portugal:

På bundlinjen vil stå 15 point, og Danmark skal stadig sætte sin lid til, at Albanien højst henter fire point i de tre resterende kampe. Så vil vi med sikkerhed slutte over fredagens modstandere. Vi kan dog også avancere, hvis Portugal hverken vinder over Armenien og Serbien.

Trods uafgjort: Derfor er Agger EM-optimist

Nicklas Bendtner og Danmark kan ikke længere selv afgøre, om billetten til EM i Frankrig skal sikres uden playoff-kampe. (Foto: Lars Poulsen)
Nicklas Bendtner og Danmark kan ikke længere selv afgøre, om billetten til EM i Frankrig skal sikres uden playoff-kampe. (Foto: Lars Poulsen)

  • Spiller uafgjort mod både Armenien og Portugal:

Danmark slutter på 13 point, og det vil kræve et regulært mirakel at sikre andenpladsen. Vi vil med 100 procent sikkerhed ende bag Portugal, men har en mikroskopisk chance for at slutte over Albanien. Det kræver, at Balkan-nationen maksimalt får to point i de resterende tre kampe mod Portugal, Serbien og Armenien.

  • Danmark får et enkelt point ud af møderne med Armenien og Portugal:

Den samlede danske pointhøst vil være 12 point, hvorfor Portugal med garanti vil være bedre stillet efter de otte runder, uanset hvordan det går holdet i de sidste tre kampe. En andenplads til Danmark er stadig mulig, men vil kræve, at Albanien falder helt sammen og kun får et enkelt point i holdets tre resterende puljekampe.

  • Taber til både Armenien og Portugal:

Førstepladsen er selvsagt umulig for Danmark, der ender på 11 point for otte kampe. Men vi kan dog stadig slutte på andenpladsen, hvis Albanien kollapser totalt og taber sine tre sidste dyster i gruppespillet.