Sepp afviser rygte: Derfor smed jeg Henning Jensen af landsholdet

Henning Jensen var en højt skattet profil på det danske landshold, fortæller Sepp Piontek nu

Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Sepp Piontek er tydeligt rystet af sin gamle vens alt for tidligere død.

Da Ekstra Bladet fanger den tidligere landstræner tirsdag, er det en chokeret Piontek, der forsøger at sætte ord på Henning Jensens dødsfald.

- Det er tragisk. Jeg er meget ked af det. Jeg var sammen med ham i sommer i hans sommerhus, fortæller Sepp.

De to kendte hinanden indgående, og Henning Jensen inviterede sin tidligere træner med, da han fyldte 60 for otte år siden.

Paradoksalt, fordi det netop var Piontek, der i sin tid sorterede stjernen fra på landsholdet, da han gjorde sin entré i 1979.

Ifølge bogen 'Tynd Luft: Danmark ved VM i Mexico 1986' tilhørte Jensen en stribe profiler, der ikke harmonerede med Pionteks filosofi.

Bogen fortæller, at Piontek efter venskabskampen på Wembley i 1979, hvor Danmark tabte 1-0 på Kevin Keegans mål, lignede en væsentligt klogere mand. Brikkerne var ved at falde på plads omkring det landshold, han var ved at stable på benene.

Holder ikke vand
’Piontek havde nu set de fleste af sine folk an. Han anede en stamme. I det følgende halve til hele år blev en del valgt fra, nogle blev noteret og gemt til senere, herunder Søren Busk og Klaus Berggreen, mens en god håndfuld figurerede som sikre valg for landstræneren – hæmmet af flere spilleres hensyn til klubben og kontrakten. Piontek observerede også magtstrukturen på det danske landshold, han havde overtaget, og konstaterede, at stærke folk i hierarkiet i for høj grad slæbte den gamle kultur med sig. Folk, der havde meget at skulle have sagt i omklædningsrummet, men stadig ikke regnede deres eget landshold for noget. Det kostede i Pionteks første år Henning Jensen, Benny Nielsen, Birger Jensen og et par andre deres landsholdsplads'.

Men det holder ikke vand.

Virkeligheden var en anden, fortæller Piontek nu.

- Han var oppe i årene, da jeg tog over (1. juli 1979, hvor Jensen var halvanden måned fra at blive 30, red.). Og jeg brugte ham flere gange. Blandt andet i kvalifikationen til VM i 1982. Men vi havde et godt forhold, og det andet der kan jeg ikke genkende, siger Piontek med reference til føromtalte citat.

Henning Jensen i '79 med blandt andre Kevin Keegan, Horst Wohlers (!), Berti Vogts, Allan Simonsen og Ewald Lienen. Foto: All Over Press
Henning Jensen i '79 med blandt andre Kevin Keegan, Horst Wohlers (!), Berti Vogts, Allan Simonsen og Ewald Lienen. Foto: All Over Press
 

- Han var jo en stjerne. En stjernespiller fra Real Madrid. Jeg syntes, han havde været meget god. Og han havde været i Borussia Mönchengladbach og kom til Ajax efterfølgende. Det var meget store klubber. Jeg havde bestemt intet mod Henning Jensen. Han var en meget stor fodboldspiller - en af de største, siger Sepp Piontek.

Missede OL
Henning Jensen debuterede i øvrigt som Nørresundbyspiller mod selvsamme England i Idrætsparken i 1972, hvor Danmark blandt andre havde Per Røntved og Morten Olsen på banen.

Efter at have scoret i kvalifikationen til OL mod Rumænien, nåede han dog aldrig med til München i 1972. For Borussia Mönchengladbach ville have hans underskrift - og kunne ikke vente til efter legene. Jensen, der endnu ikke havde prøvet at spille i den bedste række i Danmark endnu, ville ikke misse muligheden, nu den store klub stod og trippede - og valgte derfor landsholdet og OL fra.

Siden optrådte han yderligere 18 gange op gennem 1970'erne og scorede otte mål. At det ikke blev til flere kampe under såvel Rudi Strittichs som Kurt 'Nikkelaj' Nielsens ledelse skyldtes skader og det faktum, at landsholdene ikke som i dag havde ret til at få spillerne hjem til alle kampe. Storklubberne kunne snildt modsætte sig og holde på deres stjerner.

- Jeg kan da huske, at jeg gjorde brug af ham i kvalifikationen til VM i 1982. Og når han var i topform, var han virkelig god, husker Sepp Piontek, der nåede at gøre brug af Henning Jensens kvaliteter seks gange i 1979 og 1980, inden det var forbi.

Henning Jensen var på det tidspunkt skiftet til Ajax i Amsterdam og spillede her, indtil han i 1981 vendte hjem til dansk fodbold og AGF.

Frank Arnesen i chok: 'De kaldte ham den stumme'

Fodbold-legendens datter: 'Indtil i forgårs var han frisk nok'

Han vidste, hvor det bar hen: Nægtede at få kemo

En af de største: Dansk fodboldlegende død

Fodboldenglen Henning Jensen

Den tidligere fodboldspiller Henning Jensen er død. Bliv klogere på en af dansk fodbolds bedste angribere:

* Navn: Henning Jensen.

* Født: 17. august 1949 i Nørresundby.

* Død: 4. december 2017 (68 år).

Fodboldkarriere:

* Position: Angriber.

* Frem til 1972: Nørresundby.

* 1972-1976: Borussia Mönchengladbach.

* 1976-1979: Real Madrid.

* 1979-1981: Ajax.

* 1981-1983: AGF.

* 1984: Nørresundby.

* Landskampe: 21 kampe, 9 mål.

Titler:

* Tysk mester to gange.

* Tysk pokalvinder én gang.

* Uefa Cup-vinder én gang.

* Spansk mester to gange.

* Hollandsk mester én gang.

Øvrigt:

* Var den første dansker i Real Madrid.

* Lavede i 1973 det ikoniske hovedstødsmål på Wembley i "EF-kampen". Billedet pryder forsiden på romanen "Fodboldenglen".

* Kort tids kræftsygdom var årsag til hans død.

Kilder: DBU, Transfermarkt, Wikipedia og Nordjyske.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind