Slut med magt: DBU er blevet en tom skal

Analyse: Aftalen for landsholdsspillerne viser, at magten ikke længere befinder sig hos DBU

Bretton-Meyer får virkelig talegaverne på overarbejde i landsholdslejren i næste uge (Foto: Anthon Unger)
Bretton-Meyer får virkelig talegaverne på overarbejde i landsholdslejren i næste uge (Foto: Anthon Unger)

Da DBU 18. februar satte pistolen for panden af 40-60 landsholdsspillere, var det startskuddet til det første af flere selvmål fra unionen i forhandlingsforløbet, som ikke endte smukt og lykkeligt.

DBUs direktør Claus Bretton-Meyer sad godt nok i går og smilede til snurrende kameraer og lignede sejrsherren i det langstrakte forhandlingsforløb.

Claus Bretton-Meyer skal have kredit for, at aftalen omsider kom i hus. Men det kom jo slet ikke til at gå, som DBU-direktøren havde ønsket sig. Langt fra.

Se også: Balladen i DBU: Det endelige opgør med Olsen

DBU lavede en del fodfejl undervejs, hvor de slet ikke lagde alle oplysningerne frem. Det gælder eksempelvis den nye aftale, som de havde sendt til de 40-60 landsholdsspillere.

Bretton-Meyer var reelt en marionet i hele forhandlingsforløbet. Det er baglandet i DBU, der har styret forhandlingerne. Det er dem, der har bestemt.

DBU er blevet en tom skal, hvor beslutningerne er fjernet fra.

Det er DBUs to medlemmer – lokalunionerne og Divisionsforeningen – der suverænt bestemmer. Og det er blevet understreget i denne konflikt.

Spillerne kan tjene godt, hvis de kvalificerer sig til slutrunderne (Foto: Anthon Unger) Landsholdsfodbold - 22. mar. 2015 - kl. 08:04 Afsløring: Så meget får landsholdsspillerne i ny aftale

Først i form af Divisionsforeningens formand, Thomas Christensen, der langt hen ad vejen styrede og dirigerede forhandlingerne i den retning, han ønskede sig. Men han endte ikke med at få sin vilje.

Til sidst måtte Jesper Møller og næstformand Bent Clausen føre skibet sikkert i land.

Claus Bretton-Meyer indrømmede i går, at forhandlingsforløbet ikke har været et kønt syn. Der var ingen, der sagde direktøren imod, da han stillede sig frem på pressemødet efter et par uger i flyverskjul.

I den kommende uge skal direktøren til Aarhus. Ikke kun for at se fodbold på onsdag mod USA. Med hans egne ord skal han også en tur i landsholdslejren.

Forholdet til spillerne er ikke godt. Det er – for at sige det lige ud – ad helvede til. Der er reelt ingen tillid tilbage fra landsholdsspillerne til DBUs øverste ledelse.

Se også: Beskidt opgør i DBU: Olsens ven har vendt ham ryggen

Det bliver en enorm opgave at genoprette det forhold, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Spillerne har i hele forløbet følt, at de kun har fået halve sandheder undervejs i forhandlingsforløbet. Lars Jacobsen gav som eksempel, at DBU først meget sent i forløbet fortalte Spillerforeningen om den indbringende tv-aftale, som sikrer DBU 63-64 mio. kr. om året.

Det har været spillernes opfattelse, at DBU kun har fortalt de ting, der kunne gavne unionen i forhandlingsforløbet. Og hvad der er endnu værre, har der været antydninger om grådighed. Og det har man – efter hvad Ekstra Bladet erfarer – taget meget ilde op i landsholdstruppen.

Skal forholdes normaliseres eller blot være professionelt, kræver det helt sikkert indrømmelser fra DBU-toppen.

Hvis ikke Bretton-Meyer & Co. er parat til det, bliver det en anstrengt fremtid DBU-folkene får med landsholdsspillerne.

Se lørdagens pressemøde her.

32 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere