Sørgede i stedet for at juble efter VM-kval-sejr

Iran besejrede Sydkorea, men brugte ikke tid på at fejre sejren

Foto: AP
Foto: AP
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Et usædvanlig højt antal tilskuere havde tirsdag aften valgt at iklæde sig sort tøj, da Iran tog imod Sydkorea i VM-kvalifikationen i Teheran på det enorme Azadi Stadium.

Og et usædvanlig lavt antal af dem brød ud i jubel, da Iran kom foran i den vigtige kamp.

Jubelen blandt spillere, trænere og reserver var sågar også til at overse - det samme var tilfældet, da sejren var en kendsgerning.

Årsagen var en uheldig kombination af religiøs sørgedag og FIFA-fastsat kampdag.

11. oktober var Ashura - den tiende dag af måneden Muharram i den islamiske kalender. Shiamuslimernes afslutning på en ti dage-lang sørgeperiode oven på profeten Muhammeds barnebarn, Imam al-Husayn.

Sagt med andre ord: Ikke nogen god dag at feste og juble over en fodboldkamp.

Derfor var sågar tilskuere som udøvere på banen fået at vide, at man burde undgå jubelscener, da det ville blive set som en fornærmelse mod de religiøse værdier.

Det var ikke et alternativ at aflyse eller flytte den, da Iran ville være i overhængende fare for at blive tildelt nederlag og bøder af det internationale fodboldforbund, FIFA.

De fleste var iklædt sort for at respektere helligdagen. (Foto: AP)
De fleste var iklædt sort for at respektere helligdagen. (Foto: AP)
 

De religiøse overhoveder var dog gået med til at afvikle kampen, hvis stadion blev indhyllet i sorte bannere, der hyldede og sørgede over al-Husayn, der døde for mere end 1300 år siden i året 680.

Skulle det ske, at Iran scorede, blev tilskuerne opfordret til at råbe 'Ya Hossein' eller 'Oh Hussein'. Ikke de sædvanlige udbrud.

I opvarmningen til kampen var der også sket en forandring. De sædvanlige popsangere, der synger om kærlighed og gud op til kampen, var afløst af religiøse personer, der messede foran publikum. De fortalte historien om Abolfazl, al-Husayns loyale ven, der blev dræbt i samme forbindelse.

Der havde op til kampen været forsøg på at stoppe opgøret i VM-kvalifikationen. Blandt andre ayatollah Mohammed Yazdi.

I øvrigt blev de normale reklamer i pausen af kampen på den statsejede tv-station, der viste kampen, aflyst til fordel for religiøse bønner for al-Husayn og Abolfazl.

Kampen, som Iran vandt 1-0, var knap nok overstået, før man stillede om til en livedækning af sørgende klagesange i byen Zanjan.

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind