Spillerne ikke i tvivl: Åge Hareide er en succes

- Det er rigtig god ledelse han involverer os spillere i sine ideer – han er meget lydhør og åben, mener Kasper Schmeichel om nordmanden

Åge Hareide danser en lille dans for Jon Dahl og det øvrige trænerteam, og det har han god grund til. Danmark nærmer sig VM, og normanden har fået sin kontrakt med landsholdet forlænget. (Optagelser: Tariq Mikkel Khan)

DUBLIN (Ekstra Bladet): For Åge Hareide vil glasset altid være halvfyldt!

Nordmanden er grundlæggende et meget positivt menneske. Det vil han også forsøge at være uanset, hvordan det ender tirsdag aften på Aviva Stadium, hvor 51.700 irere vil forsøge at sætte en kæp i hjulet for de danske VM-drømme.

Men det er nu engang enten jubel eller gigantisk skuffelse. Der bliver ingen gylden middelvej tirsdag aften her i Dublin. Himmel eller helvede. For nu at sætte det hele lidt på spidsen.

Det kan blive hans svendestykke som træner, hvis Danmark kvalificerer sig til VM i Rusland. Nordmanden har vundet mesterskaber i både Danmark, Norge og Sverige, men kiksede VM med Norge i 2005 efter to gange 0-1 mod Tjekkiet. Han har aldrig tidligere været til en slutrunde som træner eller for den sags skyld som spiller.

Han har kaldt de to playoff-kampe mod Irland for trænerkarrierens største. Det har han gjort, fordi det er noget særligt. Noget enestående at kvalificere et landshold til den største sportsbegivenhed i verden – VM.

Frihed under ansvar
Tro, tryghed, kreativitet og selvtillid!

Det var de fire ord, som Åge Hareide skrev på en planche, da han for første gang havde landsholdstruppen samlet på Hotel Eyde i Herning i marts sidste år.

Det var her spillerne blev præsenteret for fodboldfilosofien hos nordmanden. Det hele kogt ned til fire ord, der fortæller alt om det syn han har på livet og frem for alt den positive tankegang han navigerer i.

Der gik ikke mange dage før spillerne kunne se, at nordmanden er en kontrakt i forhold til, hvad de tidligere havde oplevet på landsholdet. Morten Olsen var den kompromisløse træner, der kun så én retning. Nu fik de pludselig en træner, der godt nok havde sine egne ideer, men i langt højere grad lyttede på, hvad spillerne ville og hvad de troede på. Han stod ikke fast på, hvordan det ubetinget skulle være.

- En af Åges store styrker er, at han lytter meget til os. Hvis vi ser behov for ændringer både på og udenfor banen, så er han meget lydhør. Det er ikke kæft, trit og retning. Åge er meget omstillingsparat og klar til at justere på tingene, hvis det er til gavn for holdet, siger anfører Simon Kjær.

Han uddyber:

- Han giver os spillere meget frihed under ansvar. Han lader os styre mange ting selv. Det er jeg tilhænger af, fordi vi er voksne mennesker. Man kan jo også sige, at hvis vi ikke kan administrere den tillid, har vi heller ikke noget at gøre i en landsholdslejr, siger Simon Kjær.

Har sadlet om
Efter 20 måneder med Åge Hareide som landstræner er udgangspunktet et helt andet end det, der tegnede sig efter debutsejren over Island i Herning i marts sidste år.

For her lagde nordmanden op til lidt af en ungdomsrevolution med Pierre Emile-Højbjerg, Viktor Fischer, Andreas Christensen og Jannik Vestergaard. Det var dem, der skulle være fremtidens mænd i landsholdsregi.

Han barslede også med ideen om et tremands-forsvar, fordi Danmark har så mange stoppere på et højt, internationalt niveau. Men efter de to nederlag sidste efterår mod Polen og Montenegro blev tremands-forsvaret stille og roligt aflivet. Siden det famøse nederlag til Montenegro i Parken har Danmark kun mod Rumænien i foråret spillet med tre mand i bageste kæde.

Det samme skete med ungdomsrevolutionen. Han indså vigtigheden af erfaring i landsholdsregi og satte sit hold efter de principper, fordi du ikke har mange skud i bøssen på et landshold. Her spiller du 10-12 kampe om året, hvor du skal præstere i hver kamp.

For at vende tilbage til indledningen er Hareides glas aldrig halvtomt. For han er ikke typen, der spilder sin tid på at kritisere spillerne. Han finder altid noget positivt at fokusere på frem for den negative vinkel, hvis en spiller har været direkte impliceret i en scoring til modstanderen.

Åge Hareide startede med tre mands forsvar og ungdomsrevolutionen. Han har sadlet om undervejs. Nu fører han Danmark mod VM i kraft af rutinen. Foto: Lars Poulsen.
Åge Hareide startede med tre mands forsvar og ungdomsrevolutionen. Han har sadlet om undervejs. Nu fører han Danmark mod VM i kraft af rutinen. Foto: Lars Poulsen.
 

Lytter til andre
- En af Åges største styrker er, at han er en enormt god motivator, siger William Kvist.

Landsholdskollegaen Kasper Schmeichel fremhæver også landstrænerens evne til at skabe et stærkt sammenhold på landsholdet.

- Han er rigtig god til at skabe den her never say die-attitude. Når du spiller landskampe med måneders mellemrum og der kan gå lang tid mellem samlingerne, er det afgørende, at alle glider ind og det hele fungerer, når vi mødes. Derfor ved alle, hvad der skal til, når vi møder ind, forklarer Kasper Schmeichel.

Han fremhæver også Hareides evne til at lytte til spillerne. Ikke mindst den involvering nordmanden har gjort forud for kampene, hvor spillerrådet – Christian Eriksen, Kasper Schmeichel, William Kvist og Simon Kjær – har været med på råd i forhold til taktik og spillemæssige ideer. Hareide har været forbi og drøftet sine planer med landsholdets grundstamme. Der har været mulighed for at debattere og diskutere taktikken på forhånd.

- Det er god ledelse, fordi vi på den måde kan være med til at forstærke hans vinkel på, hvordan vi skal angribe kampene. Det er ikke altid det hele kun skal komme fra træneren. Jeg synes, det er rigtig stærk ledelse, når en træner involverer spillerne i sin tankegang, mener Kasper Schmeichel, der kalder nordmanden for en meget pragmatisk træner.

- Vi startede med tre bagude og fandt ud af, at det var mere effektivt med fire mand. Selv om han på forhånd har en ide om noget, er han villig til at lave om. Han er ikke stædig og holder fast på sine ting. Åge er meget pragmatisk, og det er positivt, mener landsholdets førstekeeper.

Kasper Schmeichel har stor respekt for Åge Hareide lytter til spillerne og tager dem med på råd. Foto: Lars Poulsen
Kasper Schmeichel har stor respekt for Åge Hareide lytter til spillerne og tager dem med på råd. Foto: Lars Poulsen
 

Andre må dømme mig
Lige nu kan Åge Hareide se tilbage på en serie på ti kampe uden nederlag for landsholdet, fordi han – i samråd med spillerne – har fundet opskriften. Kronen på værket for Hareide og for spillerne vil komme med VM-billetterne.

Hvor om alting er dømmes nordmanden ikke på en kikset VM-kvalifikation. Han har sparket optimismen i gang og fået troen på at vokse på landsholdet.

- Jeg skal ikke selv afgøre, om jeg er en succes. Det skal I spørge andre om. Vi har forandret noget på landsholdet og været meget optaget af at spille hurtigere på den sidste tredjedel af banen. Vi har skabt mange chancer og var blandt de seks bedste både offensivt og defensivt i Europa i kvalifikationen. Det er en statistik vi kan bruge til noget, siger Åge Hareide.

Hareide har kun tabt tre kampe

Åge Hareide har stået i spidsen for 18 landskampe for Danmark, siden han tiltrådte 1. marts sidste år. Det har udløst ni sejre, seks uafgjorte og blot tre nederlag. Siden 0-1 nederlaget til Montenegro sidste år i oktober er Danmark ubesejret i ti landskampe i træk.

Her er kampene med ham som landstræner:

Island 2-1

Skotland 0-1

Bosnien 2-2

Bulgarien 4-0

Liechtenstein 5-0

Armenien 1-0

Polen 2-3

Montenegro 0-1

Kasakhstan 4-1

Tjekkiet 1-1

Rumænien 0-0

Tyskland 1-1

Kasakhstan 3-1

Polen 4-0

Armenien 4-1

Montenegro 1-0

Rumænien 1-1

Irland 0-0

 

Se også: Cornelius griner af sviner: Det giver ingen mening

De to hold: Irland og Danmark

Sådan kan de to hold stille op:

Irland 4-5-1:

Darren Randolph

-

Cyrus Christie

Shane Duffy

Ciaran Clark

Stephen Ward

David Meyler

Robbie Brady

Jeff Hendrick

Harry Arter

James McClean

Shane Long.

 

Danmark:

4-2-3-1

Kasper Schmeichel

Peter Ankersen

Simon Kjær

Andreas Bjelland

Jens Stryger Larsen

William Kvist

Thomas Delaney

 –

Yussuf Poulsen

Christian Eriksen

Pione Sisto

 –

Andreas Cornelius

 

Christian Eriksen bliver historiens yngste spiller til først at nå 75 landskampe for Danmark. Foto: Lars Poulsen Landsholdsfodbold - 12. nov. 2017 - kl. 14:11 Yngste nogensinde: Eriksen skriver fodboldhistorie

Irlands tandløse offensiv imponerer de færreste i hjemlandet. Foto: Lars Poulsen Landsholdsfodbold - 12. nov. 2017 - kl. 09:17 Irland saves midt over: Kan vi overhovedet spille fodbold?

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen