Annonce:
Annonce:

Stor VM-ændring: Helt ny offside-teknologi

FIFA vil benytte semiautomatisk offside-teknologi under VM i Qatar

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

En helt ny teknologi kommer til at se dagens lys, når VM i Qatar løber af stablen til november.

Der er tale om en såkaldt semiautomatisk offside-teknologi, som FIFA nu har godkendt til brug.

Det skriver BBC.

For at teknologien kan virke, bliver der sat en chip ind i kampboldene. 12 offside-kameraer vil desuden blive placeret på hver af de stadioner, som danner ramme for VM.

Det betyder helt konkret, at enhver spiller, der står i en offside-position, vil udlæse en alarm i VAR-rummet, og herefter kan dommeren på banen så få besked.

Når dommer og VAR-dommere i dag skal tjekke offside ved brug af VAR, kan det tage lang tid, men det skal den nye teknologi være med til at forbedre.

Systemet blev afprøvet under sidste års Arab Cup og VM for klubhold. Her reducerede man i gennemsnit offside-beslutninger i VAR-situationer fra 70 til 25 sekunder.

Annonce:

Selv om dommerprocessen bliver mere automatiseret, er det dog fortsat dommere af kød og blod, der sidder med den endelige beslutning, forsikrer Fifas dommerchef, Pierluigi Collina.

- Jeg har læst om robotdommere. Jeg forstår, at det er en god overskrift, men det er altså ikke tilfældet.

- Kampdommerne er stadig involverede i beslutningsprocessen. Den semiautomatiske teknologi giver kun udslag, hvis en spiller befinder sig i en offside-position, når bolden bliver spillet.

- Vores mål er at træffe korrekte beslutninger på banen. Hvis noget går galt, kan dommeren benytte sig af teknologien for at få bedre indblik i, hvad der faktisk skete. Og her vil der stadig være plads til diskussion, siger han ifølge BBC.

Pierluigi Collina har selv en fortid som dommer.

Fra 1998 til 2003 blev han kåret til verdens bedste dommer seks år i streg. Han var desuden dommer til VM-finalen mellem Brasilien og Tyskland i 2002.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Ekstra Bladets Jan Jensen har i mere end ti år skrevet kritisk om FIFA og Qatars VM-værtsskab. Hør hele den utrolige historie her

 

VM i Qatar er den største skandale i fodboldens historie. Det handler om magt, slaveri og korruption.

 

 

Han var udlært af Brasiliens største gangster, og da han blev FIFA’s præsident, satte han gang i en omfattende korruptionskultur.

 

VM i Frankrig i 1998 var et af de smukkeste, men på FIFA’s kongres i Paris blev det grimt. Verdensfodbolden fik en ny Godfather.

 

 

En intim frokost i det franske præsidentpalads i Paris fik afgørende betydning, da værterne for  VM i 2018 og 2022 skulle vælges.

 

Med 'I'm just a fat crook from Queens' som meddeler, og med FBI som dirigent, blev en række af fodboldens gangstere sat bag tremmer.

 

Der gik rystelser gennem Zürich. FIFA-kolossen krakelerede. Sepp Blatter holdt krampagtigt fast i magten, men til sidst blev også han fanget i korruptionens dynd. Han trak Michel Platini med sig. Her syv år efter risikerer de at havne i spjældet.

 

Det blev endnu en vild dag i Zürich. FIFA skulle vælge ny præsident og i kulissen sloges sheiker fra flere lande for at vinde indflydelse. Afsnit 7 er det sidste i første sæson. Fortvivl ikke, der kommer en ny sæson til efteråret.

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: