Svensk mareridt: I dødens gruppe

Zlatan og co. skal møde Belgien, Italien og Irland – lykkes det dem at gå videre så er den videre vej frem i turneringen lige så svær

Zlatan Ibrahimovic og Sverige fik en hård EM-lodtrækning (Foto: AP)
Zlatan Ibrahimovic og Sverige fik en hård EM-lodtrækning (Foto: AP)

Så jubler de ikke længere i Sverige ...

Vores broderfolk var lykkelige, efter EM-billetten blev sikret af Zlatan i København, men selve slutrunden i Frankrig kan blive en kort fornøjelse for de blå-gule.

For Fru Fortuna var bestemt ikke med svensken, da der lørdag aften blev trukket lod i Palais des Congrès i Paris.

Belgien, Italien og Irland. Så er der serveret.

Belgien er ifølge FIFA’s verdensrangliste verdens bedste landshold og vandt sin kvalifikationsgruppe med en målforskel på plus 19, Italien gik ubesejret igennem sin gruppe, og endelig slog Irland i et dramatisk playoff-møde Bosnien med sammenlagt 3-1. 

- Jeg sagde i går (fredag, red.), at det kunne blive en hård lodtrækning eller en okay lodtrækning. Det blev en hård. Men det er også en spændende gruppe, og jeg ser frem til at møde dem.

- Italien var ikke lige så stærke i kvalen, som de plejer at være, men er af tradition et godt turneringshold, og fra andet seedningslag ville jeg gerne have haft et andet hold. Vi ved, hvor stærke de er. 

- Så Belgien og Italien er selvfølgelig favoritter, mens Irland og os er underdogs, sagde den svenske landstræner Erik Hamrén efter lodtrækningen, der placerede svenskerne i Gruppe E.

Ny nedtur: Er det virkelig Manchester United?

Deres nøglekamp bliver den første, 13. juni mod Irland i Saint-Denis i Paris.

- Det er en ekstra vigtig kamp. Vinderen af den kamp har en god chance for at gå videre, mens taberen har stor risiko for at ryge ud, sagde Erik Hamrén, der i det mindste kunne glæde sig over, at Sverige undgik Spanien, Frankrig og Tyskland fra øverste seedningslag.

Det var hans ønske, og det fik han opfyldt. Men det var så også det eneste. Italien var vel nok sværeste mulige modstander fra andet seedningslag, og Irland blandt de hårdeste fra fjerde seedningslag.

Tre kampe du skal se

England-Wales - 16. juni

Wales har ikke slået England siden 1984, men den walisiske landstræner Chris Coleman smilede alligevel bredt i Paris. Han og den engelske landstræner Roy Hodgson er gode venner, men det venskab sættes på standby i et par dramatiske timer i Lens 16. juni.

De to holds spillere kender alt til hinanden, og selv om England går ind til opgøret i Gruppe B som favoritter, kan en overraskelse slet ikke udelukkes.

I Gareth Bale og Aaron Ramsey har Wales i hvert fald et par stjerner, der sagtens kan gøre ondt på England og helt sikkert havde været en del af Hodgsons hold, hvis de altså havde været englændere...

Tyskland-Polen – 16. juni

Historien er med på banen i Saint-Denis, når Tyskland og Polen 16. juni ramler sammen i den franske hovedstad. Der er intet hold, som polakkerne hellere vil slå end Tyskland, og de ved, at det kan lade sig gøre.

I kvalifikationen var de i gruppe med de tyske verdensmestre og slog dem på hjemmebane. Den tyske landstræner Joachim Löw udtrykte tilfredshed med lodtrækningen og påtog sig uden at tøve favoritværdigheden.

Men de har respekt for deres naboer og især EM-kvalifikations topscorer, Robert Lewandowski. ’Lewy, hold igen mod os!’, tweetede Bayern Münchens Thomas Müller. 

Italien-Sverige – 17. juni 

Italien har et regnskab at gøre op med svenskerne, for i Støvlelandet bander de fortsat over den ’dansk-svenske konspiration’ ved slutrunden i 2004.

Der er ingen tvivl om, at de to lande allerhelst havde undgået hinanden. I Italien er respekten for Zlatan Ibrahimovic enorm, og han scorede faktisk et genialt hælmål senest de to lande mødtes ved en EM-slutrunde.

Ved sommerens U21-slutrunde sendte Sverige italienerne ud, og heller ikke i det tilfælde mente de altid ærlige italienere, at det gik fair for sig. Det har de hellere ikke glemt, og nu er hævnens halvanden time endelig kommet i Toulouse. 

Ydermere er den videre vej frem fra Gruppe E også yderst vanskelig for svenskerne.

Gruppevinderen møder en gruppetoer i 1/8-finalen og risikerer at møde en gruppeetter allerede i kvartfinalen, mens gruppetoeren møder gruppeetteren fra F.

Til sammenlig møder vinderen af Gruppe A en gruppetreer i 1/8-finalen og en toer i kvartfinalen, mens nummer to i Gruppe A møder en anden gruppetoer i 1/8-finalen.

Det viser, at der en skævhed i det nye system, og ifølge det amerikanske site Scribd er holdene i Gruppe E’s chance for at nå finalen 28 pct. lavere end holdene i Gruppe A. 

Flere kalder da også allerede Gruppe E for dødens gruppe, og den irske landstræner Martin O’Neill jublede heller ikke ligefrem i Paris:

- Det kunne ikke blive hårdere. Italien som burde have været i seedningslag 1, det bedst rangerede hold i verden (Belgien, red.) plus Sverige. Det er noget at se frem til for fansene, men det kunne ikke blive værre.

Barca-stjerne efter fadæse: Det må ikke ske igen

Den italienske træner Antonio Conte smed straks favoritværdigheden i gruppen over til belgierne, som han ser blandt EM’s favoritter. 

- Og så vurderer jeg, at det er rimelig lige mellem Sverige, os og Irland. Vi kender alle Zlatans kvaliteter, og Irland er uden tvivl et hold, der spiller med stor passion. Så vi skal være forsigtige, sagde Conte. 

De to bedste fra de seks grupper går videre sammen med de fire bedste treere. EM sparkes i gang i Paris 10. juni og afsluttes samme sted 10. juli.

Se , hvordan det gik til, da der blev trukket lod til EM i Frankrig:

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.