Svenske profiler raser: De bør skamme sig

Allerede inden kampen var der fuld opbakning til de danske fodboldkvinder fra deres svenske modstykke

Sveriges Kosovare Asllani (i midten) er rasende på DBUs håndtering af sagen. Foto: AP
Sveriges Kosovare Asllani (i midten) er rasende på DBUs håndtering af sagen. Foto: AP

DBU har meddelt det svenske fodboldforbund, at man ikke stiller op til VM-kvalifikationskampen fredag i Göteborg.

Allerede inden den melding var den svenske landsholdsspiller Kosovare Asllani rasende på DBU.

- Det skal spilles en kamp. Ellers må man skyde alt skylden på Danmarks Fodboldforbund. De må for fanden skamme sig, sagde Asllani til det svenske nyhedsbureau TT.

Også til den svenske avis Expressen er der bred opbakning til de danske spillere.

- Det er uhørt stærkt af dem, at de kæmper videre og gør alt, hvad de kan for at få den bedst mulige aftale. Jeg hepper på dem, siger Nilla Fischer til avisen, hvor hun også bakkes op af Asllani.

- Problemet ligger dybt hos FIFA og UEFA. Det er stenaldermennesker, som sidder på forkerte positioner i toppen, lyder det.

- Skulle der ikke blive en kamp, synes jeg det er sørgeligt. Jeg tror, det kommer til at få alvorlige konsekvenser, siger landsholdschefen Marika Domanski Lyfors.

DBU havde oprindeligt sat en deadline, der hed onsdag kl. 10.00. Da Ekstra Bladet kontaktede det svenske forbund 10.15, havde de endnu ikke hørt fra DBU.

Den melding kom altså godt og vel to timer senere: Danmark stiller ikke op på fredag.

Nu vil svenskerne undersøge, hvad det konkret betyder i forhold til en aflysning.

Se deres løn: Så meget tjener landsholds-stjernerne

Tilbage står alle som tabere i en sag, der handler om alt andet end fodbold, men om kontrakter, arbejdsvilkår og betaling.

Magdalena Eriksson og Pernille Harder efter en kamp. Foto: All Over Press
Magdalena Eriksson og Pernille Harder efter en kamp. Foto: All Over Press

I den svenske lejr spiller også Magdalena Eriksson, og hun har et helt specielt forhold til Danmark. Til daglig er hun kæreste med den danske landsholdsanfører Pernille Harder.

Landsholdsanføreren har stået forrest i hele kampen mellem spillerne/Spillerforeningen og DBU.

- Jeg støtter hende i alt, hvad hun gør, lyder opbakningen fra svenske Eriksson til Harder ifølge Aftonbladet.

- Jeg synes, det er fantastisk, at de kæmper for deres sag, når de føler, der er et behov. Jeg er imponeret over alle mennesker, der tør kæmpe.

Læs her DBUs begrundelse for at aflyse kampen eller klik her for at se, hvad det svenske fodboldforbund siger om aflysningen og næste skridt.

Kort om konflikten: Det slås de om

Striden mellem DBU og Spillerforeningen om en aftale for Kvindelandsholdet og U21 landsholdet har stået på i næsten ét år. Forhandlingerne begyndte sidste år i november og efter flere end 20 møder har parterne ikke nået en aftale endnu.

Det førte til et afbud til fredagens landskamp fra DBU. Et afbud der nu er endeligt bekræftet

Her er fem væsentlige punkter, som parterne slås om i konflikten.

1. Økonomi

Økonomien er stadig en faktor i forhandlingerne mellem Spillerforeningen og DBU. Da parterne sidste tirsdag gik fra hinanden efter endnu et forhandlingsmøde, var det 471.000 kr. om året, der skilte dem – 71.000 kr. i stipendiater og 400.000 kr. i såkaldt udtagelses- og bonusbetaling.

2. Hvem skal bestemme over stipendiater

Der er ikke enighed om, hvem der skal bestemme over fordelingen af stipendiater. Spillerforeningen ønsker, pengene tilgår en fast trup, mens DBU er af den holdning, at pengene skal fordeles efter individuelle behov.

3. DBU ønsker en samarbejdsaftale

Efter vanskelige forhandlinger om en aftale for herrelandsholdet i 2015 og besværlige og komplicerede forhandlinger om U21 og kvindeaftalen, ønsker DBU en samarbejdsaftale til fremtidige forhandlinger. Det gør unionen primært, fordi der har været et meget dårligt samarbejdsklima mellem DBU og Spillerforeningen. DBU ønsker ikke, at der under landsholdssamlinger afholdes fagforeningsmøder med deltagelse af Spillerforeningen.

4. Dårligt klima og mistillid til hinanden

DIF og LO kom på banen som mæglere, fordi tilliden og arbejdsklimaet i forhandlingerne mellem DBU og Spillerforeningen er så betændt. Ingen af parterne har tillid til hinanden. De er konstant på vagt overfor hinanden. Specielt efter, Spillerforeningen sidste efterår vandt en voldgiftssag i Idrættens Højeste Appelinstans, hvor DBU blev dømt til at betale tre mio. kr. Striden dengang skyldes forsikringspenge og kommercielle indtægter i forbindelse med landsholdene.

5. Honorar for deltagelse ved OL

Spillerforeningen kræver betaling til spillerne, hvis spillerne på Kvindelandsholdet eller U21 landsholdet deltager ved OL. DBU har ingen indtægter ved OL. Spillerne repræsenterer ikke officielt DBU under et OL, hvor de reelt stiller op for DIF/Team Danmark. DBU har vurderet, at det kan koste tre-fire mio. kr. i udgifter, hvis Danmark vinder guld ved et OL i fodbold.

Landstræner uden spillere: Jeg er endt som cirkusklovn

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt