Tamme EM-stjerner: Hvad sker der for Zlatan og Ronaldo?

Hverken svenskeren eller portugiseren har scoret under slutrunden i Frankrig, som indtil videre har været en frustrerende oplevelse for de to superstjerner

Hvor meget ansvar ligger der på Zlatan? Her vurderer Tipsbladets chefredaktør Zlatans effekt på holdet

PARIS (Ekstra Bladet): Cristiano Ronaldo og Zlatan Ibrahimovic kom til EM som slutrundens to største stjerner, men har ikke fået det til at fungere i Frankrig.

Ingen af de to målkonger har endnu fået scoret, og de risikerer begge at måtte sige adieu til turneringen allerede på onsdag.

***

Ingen Zlatan, ingen svensk fest

Zlaaataaaan Ibrahimovic, Zlaaataaaan Ibrahimovic …

De mange blå-gule svenske fans har hyldet ham i både Paris og Toulouse, men han har ikke givet dem meget at juble over. Ikke engang et skud på mål!

Zlatan havde ellers dagen før den svenske EM-premiere mod Irland lovet at vise, at ’legenden fortsat kan levere’.

- Jeg er vældig selvsikker. Jeg går ind til mesterskabet med en stærk sæson bag mig, og jeg føler, at jeg bliver bedre og bedre for hvert år, som går, sagde Zlatan Ibrahimovic på pressekonferencen på Stade de France i Saint-Denis.

Så enkelt er det
De ord blev citeret vidt og bredt, men det var ikke det mest interessante, som den svenske kaptajn sagde i løbet af den godt 20 minutter lange seance på det franske nationalstadion.

Zlatan blev spurgt, hvad der var den største forskel på at være bedst på et hold og så være lederen på et hold. 

- Du er bedst, fordi du har holdkammerater, der gør dig til den bedste. Uden dem er du ingenting. Lykkes du kollektivt, så lykkes du individuelt. Så enkelt er det, svarede den svenske leder.

Sverige er ikke lykkedes kollektivt under EM, Zlatan er ikke lykkedes individuelt. Så enkelt er det. 

Det svenske hold har i løbet af to kampe ikke haft et eneste skud inden for målrammen og scorede kun mod Irland takket være, at Ciaran Clark headede Zlatans indlæg i eget net.

Artiklen fortsætter under billedet

Zlatan Ibrahimovic og Sverige har ikke haft meget at juble over ved slutrunden. Kun et selvmål af Irland er det blevet til. Foto: AP
Zlatan Ibrahimovic og Sverige har ikke haft meget at juble over ved slutrunden. Kun et selvmål af Irland er det blevet til. Foto: AP

Langt fra målet
Kampene mod Irland og Italien har vist, at selv ikke Zlatan altid kan bære et hold alene, og det har frustreret stjernen.

Han forlod Stadium Municipal i Toulouse efter 0-1-nederlaget til italienerne uden at sige tak for støtten til de mange svenske fans. Det blev der en stor historie ud af. 

Han ville heller ikke snakke med SVT efter nederlaget. En ny stor historie. Zlatan er som altid historien i Sverige, men den seneste uge har de ikke handlet om mål og store bedrifter. 

Med 11 mål i EM-kvalifikationen – heraf tre mod Danmark i playoff-kampene – sparkede han Sverige til EM, men den udgave af Zlatan har endnu ikke vist sig på de franske baner.

Den svenske leder har gestikuleret, når holdkammeraterne har lavet fejl, og der har været situationer, hvor han er stoppet op midt på banen og nærmest virket uinteresseret. 

Både mod Irland og Italien er han søgt langt tilbage i banen for at få bolden og være med i spillet, og det har efterladt Sveriges bedste afslutter langt fra målet. Kun tre afslutninger står Ibra noteret for.

Otte gange i offside
34-årige Zlatan Ibrahimovic har scoret ved tre EM-slutrunder i træk og kan sætte rekord, hvis han også får bolden i nettet i Frankrig.

Indtil videre har han ikke været i nærheden, og det var ganske symptomatisk, at han mod Italien sparkede bolden over mål fra halvanden meters afstand. 

Nu havde linjedommeren allerede hævet flaget, da han sparkede over, og otte gange har Zlatan Ibrahimovic stået offside ved dette EM. Det var flest af alle efter de to første spillerunder.

’No Zlatan - no svensk EM-party’, var overskriften på den svenske fodboldblogger Olof Lundhs skriv efter nederlaget til Italien. Ingen Zlatan, ingen svensk EM-fest.

Legenden får onsdag en sidste chance for at vise, at han stadig kan levere, men støtte fra et svagt svensk hold skal han ikke forvente mod Belgien. 

Støtten i Nice vil komme fra de svenske fans. ’Zlaaataaaan Ibrahimovic, Zlaaataaaan Ibrahimovic’, vil de synge.

De ved godt, at skal de have noget at juble over, så skal det komme fra Zlatan Ibrahimovic.

Artiklen fortsætter under billedet

Det har ikke ligefrem været Zlatans slutrunde indtil videre. Foto: AP
Det har ikke ligefrem været Zlatans slutrunde indtil videre. Foto: AP

Zlatan har kniven for struben: Skal slå Belgien

***

Prøver og prøver: Tyve forgæves forsøg

PARIS (Ekstra Bladet): Cristiano Ronaldo ventede tålmodigt, mens den forfjamskede fan fumlede med sin iPhone.

Med en håndbevægelse signalerede den portugisiske superstjerne til vagterne på Stade de France, at det var okay.

Ronaldo lagde højre arm om skulderen på sin fan, der fik sit livs selfie, inden han med et fast greb blev ført ud af banen af et par sikkerhedsvagter.

Cristiano Ronaldo virker ikke i helt så dårligt EM-humør som Zlatan Ibrahimovic, selv om han nøjagtig som svenskeren ikke har fået scoret ved slutrunden.

Ronaldo lever af mål. Den 31-årige portugiser er besat af at score og sætte rekorder og han satte da også én, da Portugal var den aktive part i en af historiens mest underholdende 0-0-kampe ved en slutrunde.

Artiklen fortsætter under billedet

Ikke engang straffespark kan Ronaldo omsætte til mål under slutrunden. Han måtte derfor gå skuffet fra kampen mod Østrig lørdag. Foto: AP
Ikke engang straffespark kan Ronaldo omsætte til mål under slutrunden. Han måtte derfor gå skuffet fra kampen mod Østrig lørdag. Foto: AP

Slog legenden Figo
For Cristiano Ronaldo har nu rekorden for flest landskampe for Portugal for sig selv.

- Naturligvis er jeg stolt over at nå 128 kampe og slå en legende som Figo. Selvfølgelig har det været et mål for mig at blive den spiller med flest landskampe og også den mest scorende.

- Men det er klart, at jeg også er lidt trist, for det var ikke sådan, at jeg ønskede at slå rekorden. Den smukkeste måde ville have været at vinde.

- Det var ikke sådan her, at jeg på forhånd havde tænkt det, sagde Cristiano Ronaldo efter opgøret mod Østrig på Parc des Princes i Paris.

At Ronaldo ikke kunne fejre sin rekord på den smukkeste måde, var hans egen skyld. 11 minutter før tid misbrugte han det straffespark, som han selv havde fremtvunget.

Real Madrid-spilleren knaldede bolden på stolpen, og da han fem minutter før tid endelig fik bolden ind bag storspillende Robert Almer, blev hans hovedstødsscoring korrekt annulleret for offside.

En af de dage
Selv ikke Ronaldo kunne undgå at smile i et kort øjeblik.

Det var, som om også han opfangede det tragikomiske i, at han nu i to kampe mod Island og Østrig havde forsøgt og forsøgt, og da det endelig var lykkedes, blev målet annulleret.

Men det var igen en af de dage, der har været for mange af i portugisisk landsholdshistorie. Flot spil, chancer nok, men ingen mål.

Når Ronaldo efter sådan en nedtur alligevel viser overskud og lader sig fotografere på banen med en starstruck fan, skyldes det formentlig det portugisiske spil.

Cristiano Ronaldo var ikke vrissen som efter 1-1’eren mod Island, hvor han kritiserede den islandske ’miniput-mentalitet’. 

- De fejrede det, som havde de vundet EM. Det var helt utroligt. Det er at have små ambitioner, og derfor kommer de ikke til at opnå noget, sagde en lettere bitter Ronaldo.

Artiklen fortsætter under billedet

Cristiano Ronaldo ville gerne tage et billede med en fan trods nedturen mod Østrig. Foto: AP
Cristiano Ronaldo ville gerne tage et billede med en fan trods nedturen mod Østrig. Foto: AP

Tyve afslutninger
I interviewet efter 0-0-kampen mod Østrig lørdag aften i Paris pegede mundvigene oftere opad end nedad.

Selv om Portugal med kun to point er under gevaldigt pres inden den sidste kamp mod Ungarn, lignede Ronaldo ikke en bekymret mand. 

Han havde den der det-skal-nok-gå-udstråling.

Statistikken er da også med ham. I syv EM-slutrunder er Portugal aldrig røget ud i gruppespillet, og med 50 forsøg har de været det klart mest afslutningsglade hold ved EM.

De tyve af afslutningerne har Ronaldo haft. Ti mod Island, ti mod Østrig. Den portugisiske anfører har på egen hånd afsluttet mere end ni EM-hold.

Nu står han så over for en 40-årig ungarer i grimme grå joggingbukser i sidste kamp, og ingen tror vel på, at Ronaldo igen kan afslutte ti gange uden at score. 

Så smil bare, Ronaldo, det trækker op til mål.

Se statistikken: Så dårlig er Ronaldo på straffespark

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.