Tøffe: Afløserne når ikke Olsen til sokkeholderne

Ekstra Bladets fodbold-ekspert er ikke voldsomt imponeret over kandidaterne, der kan afløse Morten Olsen

Stig Tøfting har ikke andet end respekt for Morten Olsen. (Foto: Lars Poulsen)
Stig Tøfting har ikke andet end respekt for Morten Olsen. (Foto: Lars Poulsen)

MORTEN OLSENS melding om, at han stopper som landstræner, blev visse steder kaldt en bombe.

Rolig nu. Meget mere end en hundeprop var det nu ikke i min verden.

Det stod glasklart, at DBU ikke ville forlænge, så selvfølgelig kommer Olsen med den melding.

Morten ville ikke give DBU muligheden for at fortælle, at han ikke fik kontrakten forlænget. I stedet gik Morten i offensiven som et svar på den manglende respekt, som DBU har vist landstræneren den seneste tid.

DBU-direktør Claus Bretton-Meyer har valgt at lukke ned for sociale medier under den igangværende konflikt (Foto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold DBU-boss lukker ned for Twitter og Facebook

Sådan behandler man ikke en mand, der har betydet så meget for dansk fodbold. Skal han bestemme, hvem der skal afløse ham/ny talentchef/elitechef? NEJ. Skal han høres? Ja, naturligvis.

Den respekt skal man vise ham.

Morten står selvfølgelig ikke over DBU, men man bør bruge hans store viden.

UNDER ALLE omstændigheder er det Mr. Dansk Fodbold, der forlader skuden næste sommer. Navnemæssigt kan måske kun Michael Laudrup sammenlignes, når man lægger spiller-og trænerbedrifter sammen. Ellers er der ingen over og ingen ved siden af de to.

Jeg har den vildeste respekt for Morten Olsen og han er klart den bedste træner jeg nogensinde har haft. Forklaringen er enkel: Morten er på højeste niveau! Det kalder på spillernes respekt, at han har 120 procent styr på modstanderne, på sine analyser og sine taktiske oplæg.

Spillere under Morten får at vide hvor, hvordan, hvorfor man skal spille som man skal. Der var intet, der kunne overraske os ved modstanderne og sådan er det med garanti stadig. Hans engagement og passion for fodbold er outstanding! Med Morten er det altid fuld fokus på fodbold, og jeg kan da huske, at jeg i ny og næ listede over i Laudrups gruppe, når der var fem mod to. Det var lidt mere leg end med Morten, hvor det hele tiden foregik for fuld skrue.

JEG HUSKER tydeligt episoden fra november 2000. Jeg ville stoppe på landsholdet efter min kamp nummer. 25. Det var mod Tyskland og vi vandt 2-1. Jeg spillede i HSV, og vi havde været med i Champions League, og jeg havde stort set ikke set mine børn, som boede i Danmark, det efterår. De skulle ikke undvære far så meget mere, så jeg ville droppe landsholdet.

Jeg havde skrevet en ordentlig smøre af en pressemeddelelse, som jeg ville give Morten Olsen og Michael Laudrup, før jeg offentliggjorde den. Morten Olsen rystede bare på hovedet og sagde, at ' det ville han ikke acceptere.

Der er tvivl om, hvem der ejer Superliga-spillernes kommercielle rettigheder, når de er på landsholdet (Foto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold Bombe under konflikt-forhandlinger

Nu kvalificerer vi os til VM, og det tager du med, og så kan du stoppe bagefter'.

Hans kontante reaktion og den respekt, jeg havde for Morten, gjorde, at jeg tænkte over det og tog VM i Japan/Korea med. Heldigvis, kan man sige.

Kodeordet for Morten er professionalisme - men han er også en mand, der er lidt mere end bare fodbold. Som når den ellers hårde fodboldmand sendte julekort og ringede på min fødselsdag, som for øvrigt er samme dag som hans egen. Nu er det så mig, der sender en sms på dagen

NU SKAL DBU så finde en ny landstræner, og det vil ikke være nemt at afløse Morten Olsen. For hvad skal der til for at blive dansk landstræner? Tag Kasper Hjulmand. Skilt ad i Champions League og fyret i Mainz efter et halvt år? Nå, ja og et dansk mesterskab, men er det nok til at blive dansk landstræner, selv om man er svigermors drøm? Jeg siger ikke, at Kasper Hjulmand er et dårligt valg. Jeg er overbevist om, at hans fodboldmæssige kvaliteter gør ham til en topkandidat, men et kig på de danske kandidater afslører ikke et vanvittigt stærkt felt.

DBU-formand Jesper Møller samler bestyrelsen torsdag aften, erfarer Ekstra Bladet (Foto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold DBU-bestyrelse til hastemøde i konflikt

MORTEN WIEGHORST? Lidt det samme som Hjulmand. Hvor er resultaterne og erfaringen? Hans bedste resultat i Superligaen er en femteplads, han har lidt erfaring som U21-landstræner og sugede til sig i Swansea som Laudrups assistent, men er det nok til at blive A-landstræner? Kent Nielsen har leveret internationale resultater med AaB, men skal bevise sig i OB, hvor han med en fremragende sæson kan styrke sit kandidatur.

Michael Laudrup er selvfølgelig stadig det bedste valg, hvis han vil. Der er både den internationale pondus som spiller, trænererfaringen og hans navn vil motivere spillerne.

Man kunne selvfølgelig også udvide feltet med navne som Lars Olsen, Troels Bech og Ståle Solbakken.

JEG VIL DOG sige, at medmindre man virkelig kan hente en udenlandsk kapacitet, så giv dog et af de danske navne muligheden for at vokse sig stor.

Man kan sikkert sagtens finde en ukendt hollænder eller tysker, men så hellere give chancen til en af danskerne.

Feltet når - bortset fra Michael Laudrup - ikke Morten Olsen til sokkeholderne, og det bliver ikke nemt at udfylde skoene efter Mr. Dansk Fodbold.

Morten Olsen er klart den bedste træner, jeg nogen sinde har haft.

Forklaringen er enkel: Morten er på højeste niveau!

Er der to, der står sammen i dansk landsholdsfodbold, er det Daniel Agger (t.v.) og Morten Olsen (Foto: Lars Poulsen). Landsholdsfodbold Agger om Olsens afsked: Jeg forstår ham

86 kommentarer
Vis kommentarer