Man kan lige så godt spørge, hvem der er den bedste kok nogensinde. Det er ren smag og behag. Det afhænger blandt andet af, om man er til fransk mad eller kinesisk.
Men når vi nu alligevel har sat os for at bestemme, hvem der er den bedste fodboldspiller i Danmark/Sverige nogensinde, så må vi nødvendigvis også opstille nogle kriterier.
For hvordan bedømmer sammenligner man eksempelvis Zlatan Ibrahimovic og Peter Schmeichel?
Svenskeren har scoret over 400 mål i sin karriere, Schmeichel har forhindret mindst det samme. Og så vandt han åde EM og Champions League, ligesom han var den bedste målmand i verden i flere år i træk og måske den bedste målmand nogensinde. Men det er ikke nok til at vinde her.
Vi har valgte at prøve at bedømme, hvem der er den største spiller i Norden nogensinde, bedømt på succes og kendthed i samtiden – og dermed ikke som sådan bedømme, hvem der er den bedste dansk/svenske spiller nogensinde. Det sidste er nemlig smag og behag.
Køen af danske spillere, der trængte sig på til listen, men som ikke nåede med, er meget lang. Knud Lundberg, Lars Bastrup, Jesper Grønkjær, Dennis Rommedahl, Thomas Sørensen, Christian Eriksen og John Sivebæk var eksempelvis oppe at vende.
Blandt svenskerne blev især Stefan Schwartz, Olof Mellberg og Martin Dahlin diskuteret, inden de røg ud af listen. De må nøjes med hædrende omtale, hvilket vi i forbindelse med denne liste af storspillere også mener er flot.
***
1. Zlatan Ibrahimovic
Det er vel kun Björn Borg, der tilnærmelsesvis kan måle sig med angriberen fra Rosengård i diskussionen om, hvem der er Sveriges største idrætsmand igennem tiderne. At skrive om alle Zlatans triumfer ville være for omfattende.
Ganske kort kan det siges, at han har vundet og domineret overalt, han er kommet. I sine 14 sæsoner i udlandet er det blevet til 12 mesterskaber. Og så er der målene. 411 i 749 kampe. At der har været perler imellem er bare en bonus. Soloturen for Ajax, hælmålet mod Italien, saksesparket mod England. Listen er lang. I mandags fik han så sin tiende guldbold og er allerede Sveriges mest scorende.
Zlatan har den x-factor, alle taler om. Man er blevet forvænt med, at den karismatiske kaptajn formår at gøre det uventede. Hvis bare dog han havde været født nogle kilometer længere mod vest…
2. Michael Laudrup
Det kreative omdrejningspunkt på Barcelonas ’Dream Team’ 1989 til 1994, hvor han støbte kuglerne til Romario og Stoichkov og også selv scorede masser af mål, da de vandt mesterskabet i 1990, 1991, 1992 og 1993.
Skiftede derefter til Real Madrid, som han sikrede mesterskabet i 1994. CL-vinder i 1992. Havde han været med til at vinde EM i 1992, så havde han nok toppet vores liste, men ved den lejlighed havde han meldt afbud til landsholdet. 'Den bedste spiller i verden, jeg fatter ikke, at han ikke har vundet titlen som bedste spiller,’ sagde holdkammeraten Pep Guardiola dengang, mens Franz Beckenbauer sagde: ’Pele var bedst i 1960’erne, Cruyff i 1970’erne, Maradona i 1980’erne og Laudrup i 1990’erne.’
3. Allan Simonsen
Det nærmer sig det tragiske, at ungdommen mest forbinder den lille mand fra Vejle med Vild med Dans. For hvis der var en, der kunne true Michael Laudrups position i toppen af dansk fodbold, så er det Simonsen. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at juryen bag denne liste seriøst overvejede at bytte rundt på de to. Ingen anden på denne liste har præsteret at blive kåret som årets spiller i Europa, som Simonsen gjorde i 1977.
Og ingen overhovedet har som den blot 165 cm ’høje’ offensivspiller formået at score i samtlige tre europæiske cup-finaler (ja, engang var der tre – red.). Tre tyske mesterskaber sendte ham til Barcelona, hvor det krævede en Diego Maradona at fortrænge den lille, store dansker.
4. Gunnar Gren
Gunnar Gren blev i 1946 den første vinder af guldbolden og havde stor succes på landsholdet. I OL-finalen i 1948 scorede han to gange og lagde op til den sidste scoring i 3-1-sejren over Jugoslavien. Det blev Grens billet til Milan, hvor han var en del af 'Gre-No-Li'-trioen og fik kælenavnet ’Il Professore’ for sin exceptionelle teknik og spilforståelse.
To gange valgt som Serie A’s bedste udlænding, inden han vendte hjem. Var med til som 37-årige at vinde VM-sølv på hjemmbane og spillede sidste turneringskamp som 56-årig i 4. division.
5. Peter Schmeichel
Den vigtigste spiller i den danske EM-triumf i 1992, hvor han spillede fænomenalt. Vandt tre danske mesterskaber med Brøndby, og nåede UEFA Cup-semifinalen i 1991, før han skiftede til Manchester United.
Den nordengelske klub ikke havde vundet mesterskabet i 26 år, da den med Schmeichel mellem stængerne vandt titlen i 1993. Vandt på otte sæsoner fem engelske mesterskaber med United, The Treble og Champions League i 1999. Kåret til verdens bedste målmand i 1992 og 1993. Rekordholder med sine 129 landskampe for Danmark.
6. Gunnar Nordahl
Tankcenterforwarden blev Sveriges første fodboldprof, da Milan købte ham efter den svenske guldmedalje ved OL i 1948. En guldmedalje, han i øvrigt vandt sammen med brøderne Knut og Bertil.
Han blev Serie A-topscorer fem gange på seks sæsoner og har stadig flere rekorder i Støvelandet. Han er den mest det højeste målsnit – 0,77 mål per kamp – og den, der har scoret flest mål i en sæson: 35. I alt blev det til 225 mål i 291 kampe i Italien. Nordahl blev også topscorer i Allsvenskan fire gange og scorede 43 mål i 33 landskampe.
7. Preben Elkjær
Var med vigtige og ofte specielle mål en nøglespiller, da Danmark rejste sig fra europæisk C-nation til A-nation med kvalifikationen til den første slutrunde, EM 1984, hvor det blev til en semifinale mod Spanien, og VM i 1986, hvor danskerne blandt andre smadrede Uruguay med 6-1 og Vesttyskland med 2-0.
Kåret til tredjebedste spiller ved VM i 1986. Skiftede fra belgiske Lokeren til Verona i verdens stærkeste liga, Serie A, i 1984, hvor han i sin første sæson igen var en af nøglespillerne i klubbens første og eneste mesterskab. Blev nummer tre i afstemningen om Europas bedste fodboldspiller i 1984, året efter blev han nummer to.
8. John Hansen
Superangriberen fra Juventus er et godt eksempel på, at italienerne er bedre til at huske deres legender end danskerne. For i Torino er der ingen, som har glemt Serie A-topscoreren fra 1952.
Med syv mål – og især fire i 5-3 sejren over Italien – spillede Hansen en hovedrolle i den danske OL-bronze i 1948. Otte mål blev det til i 10 landskampe, og et dansk mesterskab med Frem, inden turen gik til Juventus, hvor han vandt både hjerter og to titler. Nåede også at runde Lazio, før han vendte hjem.
9. Harald Nielsen
I en tid uden sociale medier blev Harald Nielsen dansk fodbolds første superstjerne, der rakte langt ud over kridtstregerne. Ikke mindst i kraft af ægteskabet med Far til Fire-stjernen Rudi Hansen.
Men det var evnerne foran mål, som gjorde Guld-Harald til noget helt særligt. Fra hattrick-debutten for Frederikshavn, gik det stærkt. Han blev OL-topscorer, da Danmark hentede sølv i 1960, to gange Serie A-topscorer for Bologna og verdens dyreste spiller, da Inter smed seks mio. kroner i 1967.
10. Henrik ’Henke’ Larsson
En mand af få ord, der i stedet lod fødderne tale. Et ikon i Celtic hvor han havde syv fortræffelige sæsoner med 242 mål i 312 kampe. Har også vundet mesterskaber i Spanien og England. Henke Kom til Barcelona i en moden fodboldalder og stod som indskifter for to kampafgørende assist i Champions League-finalen mod Arsenal i 2006.
På landsholdet var han med til at få VM-bronze i 1994 og afgørende for den succes, Sverige havde i starten af årtusindet. Med ni fuldtræffere er han de blå-gule bedste mesterskabsskytte.
***
11. Morten Olsen
Ingen har tegnet landsholdet i samme grad som den siddende landstræner. 102 landskampe blev det til som spiller. Og som verdens bedste libero i 1980’erne var han en af nøglefigurerne, da ’Danish Dynamite’ væltede verden. Siden er det blevet til 164 landskampe som både rost og udskældt landstræner.
12. Nils Liedholm
En del af 'Gre-No-Li'-trioen i Milan og anfører og målskytte i VM-finalen i 1958. Fik også stor trænerkarriere.

13. Brian Laudrup
Stor dribler i storklubber som Bayern og Milan og konge i Skotland hos Rangers. Flyvende under EM i 1992.
14. Torbjörn Nilsson
Sparkede IFK Göteborg til stor europæisk succes i 80’erne og klubbens bedste målskytte igennem tiderne.
15. Tomas Brolin
Angriberen oplevede sin stjernestund under VM 1994, hvor det blev til bronze. Havde også gode år i Parma.
16. Pauli Jørgensen
Frem’eren var født til at lave mål og sparkede klubben til mesterskaber før krigen. 44 mål for Danmark
.
17. Kurt Hamrin
Afgjorde VM-semifinalen i 1958. Siden lang, flot karriere hos Fiorentina og Milan med adskillige titler.
18. Henning Jensen
Fodboldenglen fra Nørresundby scorede i 70’erne mål for stærke Gladbach og mægtige Real Madrid.
19. Lennart ’Nacka’ Skoglund
En af svensk fodbolds største artister. Målskytte i VM-semifinalen i 1958 og italiensk mester med Inter.
20. Carl Aage Præst
Den elegante angriber blev efter OL i 1948 helt i Juventus og kåret som mest populære ikke-italiener.
***
21. Poul ’Tist’ Nielsen
52 mål i 38 kampe gjorde KB’eren til landsholdets skarpeste målscorer nogensinde. Vandt seks mesterskaber.
22. Fredrik Ljungberg
Den arbejdsomme kantspiller blev solgt til Arsenal efter en brandkamp mod England i 1998. Han scorede i debuten mod Peter Schmeichels Manchester United og havde stor succes i ni sæsoner. Var blandt Premier Leagues allerbedste i 2002 og også landsholdsanfører i en periode. Vandt den svensk guldbold to gange.
23. Agne Simonsson
Den eneste svensker i Real Madrid. Med til at hente VM-sølv i 1958. 27 mål i 51 landskampe.
24. Karl Aage Hansen
Vandt OL-bronze i 1948, inden turen gik til England og Italien, hvor han blev mester med Juventus.
25. Ronnie Hellström
Stod i det svenske mål ved tre VM-slutrunder og vandt siden to tyske pokaler med Kaiserslautern.
26. Søren Lerby
Indpiskeren på 80’er-holdet. Nåede tre slutrunder. Stjerne i Bayern og Europa Cup-vinder med PSV.
27. Frank Arnesen
Den anden ’Amager-tvilling’. Plaget af skader, men verdensklasse på kanten ved EM i 84 og VM i 86.

28. Jon Dahl Tomasson
’Verdens bedste inderside’ nåede at blive delt dansk landsholdstopscorer med 52 mål i 112 landskampe.
29. Patrick Andersson
Sikrede Bayerns mesterskab i 2001, hvor han også blev CL-vinder, før turen gik til Barcelona.
30. Jonas Thern
Anfører for de svenske VM-bronzevindere i 1990, inden han tog til Italien og Skotland.
***
31. Helge Bronée
Europæisk fodbolds playboy nummer 1 i 1950’erne. Storspiller i Serie A for Roma, Juventus og Palermo.
32. Sophus ’Krølben’ Hansen
OL-sølv i 1908 og 1912, 72 mål i 18 kampe for Holstein Kiel. 10 mål i en landskamp mod Frankrig.
33. Bo ’Bosse’ Larsson
Sikreste mand på holdkortet på det svenske landshold i 1970’erne. Kunne spille alle pladser.
34. Ivan Nielsen
Bedste markeringsspiller på det danske landshold nogensinde. Vandt Europa Cuppen for mesterhold med PSV.
35. Glenn Hysén
UEFA Cup-vinder med både Göteborg og Fiorentina, engelsk mester med Liverpool i 1990.
36. Flemming Povlsen
Nøglespiller for det danske landshold under EM-triumfen i 1992.
37. Ove Kindvall
Målsluger for landsholdet og for Feyenoord, som han vandt Europa Cuppen for mesterhold med i 1970.
38. Björn Nordkvist
Prototypen på en forsvarsklippe. 115 landskampe, 92 som anfører, tre VM-slutrunder.
39. Daniel Agger
Ingen over og ingen ved siden af Brøndby- og Liverpool-ikonet på det aktuelle landshold. Fra Vestegnen gik turen til Anfield, hvor det både blev til en FA Cup-triumf og en tabt Champions League-finale. Skader har drillet i en karriere, der alligevel gør ham til en af Danmarks største nogensinde.
40. Johnny Hansen
Fast højre back på det FC Bayern-hold, der talte Franz Beckenbauer, Sepp Maier og Gerd Müller.
***
41. Thomas Ravelli
Det siges, at målmænd er halvskøre – og det passer i hvert fald på Ravelli. I 80’erne og 90’erne satte den karismatiske keeper fra Öster og IFK Göteborg kulør på svensk og international fodbold. Højdepunktet var VM-slutrunden i 1994, hvor hans straffesparksredninger sendte Sverige i semifinalen. 143 landskampe.

42. Jan Mølby
Den bedste pasningsspiller i Liverpool FC’s historie.
43. Ralf Edström
Storspiller ved VM 1974, målsluger for PSV, Göteborg og Standard Liege.
44. Glenn Strömberg
UEFA Cup-vinder med Göteborg 1982, midtbanegeneral for landsholdet, Benfica og Atalanta.
45. Thomas Gravesen
Storspiller for det danske landshold og for Everton i Premier League. Falmede efter skifte til Real Madrid.
46. Per Røntved
Bærende for det danske landshold i 1970’erne, 40 mål i 200 kampe som defensiv spiller for Werder Bremen.
47. Roger Magnusson
Legende i Marseille, hvor han huserede som målfarlig fløjspiller 1968-1974.
48. Christian Poulsen
Lang karriere på topplan for blandt andre FCK, Schalke 04, Sevilla (EL-vinder), Juventus, Liverpool og Ajax.
49. Anders Svensson
Svensk rekordholder med 148 kampe på landsholdet. Som 39-årig stadig aktiv for Elfsborg.
50. Thomas Helveg
108 landskampe og fem slutrunder for Danmark, 10 sæsoner i Serie A for Udinese, Inter og Milan.