TV: Fy fan - her får Danmark svenske smæk

Danmark er færdige ved U21-EM efter 1-4 mod Sverige

Danmark er ude af U21-EM efter nederlag til Sverige i semifinalen (Foto: Lars Poulsen)
Danmark er ude af U21-EM efter nederlag til Sverige i semifinalen (Foto: Lars Poulsen)

PRAG (Ekstra Bladet): Drømmen er knust. Danmark er ude af U21 EM efter 1-4 mod Sverige i semifinalen..

Et nederlag, der startede på lægterne, hvor svenskerne var i overtal og parat til at tage alle midler i brug allerede inden kampen startede.

Normalt er nationalmelodier hellig grund selv når der står allermest på spil. Men optændt på Staropramen og Urquell så var det allerede inden kickoff Stig Helmer oppe mod Danskjävlarne. Et tema som den svenske fodboldkommentator Patrick Ekwall anslog allerede fra morgenstunden, da han på morgen-tv brølede udtrykket ud over Prags hustage.

- Sverige er ikke gode. De spiller som Grækenland i 2004, konstaterede samme Ekwall over for Ekstra Bladet inden kickoff.

Hvad han undlod at tilføje er, at det græske hjerte for 11 år siden første til et EM... Og det svenske hjerte kan føre lige så vidt denne sommer, hvis de ellers kan finde en måde at komme ind på livet af de overlegne portugisere.

Danmarks farvel blev beredt en hæsblæsende første halvleg, hvor selv tilskuerne på Letna Stadion nærmest sad og gispede efter vejret efter det første kvarter.

Svenskerne piftede under Danmarks nationalsang (Screendump: TV3) U21EM TV: Dårlig stil - pifter under Danmarks nationalsang

Begge hold satte fuld damp på kedlerne hver gang de var i boldbesiddelse. Og det stod hurtigt klar, at den klasseforskel, der havde tegnet sig i den sidste testkamp før EM næppe ville blive en faktor.

Svenskerne havde i forhold til den kamp lagt flere niveauer på indsatsen .Den centrale midtbane omkring Oscar-drengene Hiljemark og Lewicki kontrollerede banens krigszone centralt, hvor Pierre-Emile Højbjerg ofte søgte rundt og prøvede på at få lidt fodfæste i kampen – og turneringen som helhed.

Men det til trods, så var Danmark stadig det hold, der først fik styr på begivenhederne. Uffe Bech blev to gange inden for de første fem minutter i dybe løb ind bag den formsvage svenske midtstopper Filip Helander. Og det var til at se, hvilken plan Jess Thorup havde med at give den hurtige fløj muligheden fra start.

Svenskernes bagkæde skulle smadres på farten. Og det lignede den perfekte strategi, da Yussuf Poulsen kom forrest på Uffe Bechs hjørnespark efter ti minutter. I to omgange fik han pumpet bolden ind bag Patrik Carlgren, men kampens russiske dommer Sergei Kasarev opfangede desværre, at han i første forsøg havde ramt sin egen hånd. Og dermed blev vi snydt for en drømmestart.

Jannik Vestergaard lovpriser den danske A-landsholdsanfører Daniel Agger. (Foto: Lars Poulsen) U21EM Dansk U21-stjerne: Derfor er Agger mit idol

Temaet med en kikset første-berøring fra Yussuf Poulsen skulle desværre vise sig at blive et gennemgående træk for hele kampen, hvor spidsangriberen var meget ihærdig, men han blev igen og igen svigtet af sit første touch, når han forsøgte at udnytte sin fart til at slippe fri.

Rasmus Falk lykkedes med mange af sine snævre træk i kampens indledning, og det var mest af alt fornemmelsen, at svenskerne havde brug for noget ud over det sædvanlige, hvis de skulle videre til finalen.

Det fik de. Og de fik det på en facon, der lignede et dårligt flashback til den sidste testkamp i Lyngby lige før EM. Alexander Scholz blev fanget på flade fødder på et indlæg, der var så længe undervejs, at solen sank et par grader længere under horisonten. Isaac Kiese Thelin blev underløbet i luftduellen og gik til jorden. Et soleklart straffespark, som John Guidetti omsatte lige så knusende sikkert som han havde gjort i Lyngby for 16 dage siden.

Dengang røg Patrick Banggaard ud og danskerne brugte resten af kampen på en magtdemonstration i undertal, der blev kickstartet af en hurtig udligning fra Nicolai Brock-Madsen.

Denne gang var der ingen Brock-Madsen i stedet en gang varm surstrømning, da svenskerne fem minutter senere strøg på 2-0. Isaac Kiese Thelin sendte instinktivt John Guidetti fri ved midterlinjen. Jannik Vestergaard bakkede meget og da Guidetti kom ned til feltet lagde han bolden på tværs til Simon Tibbling, der fik frit skud, da Jonas Knudsen gled. 2-0.

Frem til pausen virkede danskerne rådvilde og kunne slet ikke finde svensknøglen.

Jess Thorup fik genoprettet lidt af troen i pausen. Og da Andreas Christensen ofrede sig stort på baglinjen og lagde bolden til Uffe Bech, der reducerede til 2-1 et kvarter inde i anden halvleg, så lå det danske comeback lge for.

Svenskerne var på hælene... men som udligningen udeblev, så blev det danske pres mere og mere desperat. Pione Sisto blev sendt i aktion. Jannik Vestergaard skubbet helt frem.

Lige lidt hjalp det – og så løb Sverige kontra i slutfasen og scorede to gange ved Robin Quaison og Oscar Hiljemark.

På en trist dansk aften sluttede det hele med en meget sigende dansk aktion. Pierre-Emile Højbjerg havde en reducering for støvlespidsen, men blev generet i skudøjeblikket af Viktor Fischer.

To af de stjerner der skulle have været ekstraordinære leverede et ualmindelig ordinært EM... Og så vinder man ikke noget.
 
Her er Uffe Bechs enlige mål for Danmark:

52 kommentarer
Vis kommentarer