Dansk profil får hjælp af eks-FCK'er: 'Jeg havde mentale udfordringer'

- Jeg har brug for en at sparre med, så jeg har nogle værktøjer både når det går godt og mindre godt, siger FCN-spilleren og U21-profilen Andreas Maxsø. Derfor har han tilknyttet eks-FCK'erenMorten Bertolt som coach

Vejen til succes og en stor professionel kontrakt i udlandet handler ikke kun om, hvad der foregår på banen.

Det er på banen bedømmelsen og afregningen altid foregår. Men vejen til succes handler om at præstere under pres og det kræver, at man altid er i mental balance.

Hvis du for 10-15 år siden som ungt talent benyttede din egen mentaltræner, ville mange måske se skævt til det valg. I dag er det naturligt med professionel hjælp for at præstere optimalt på banen.

U21-landsholdsprofilen Andreas Maxsø er en af de spillere, der i en meget ung alder kom til den erkendelse, at han havde brug for hjælp uden for banen for at præstere optimalt.

- Jeg havde en mentaltræner, jeg arbejdede sammen med i to år, men sidste efterår stod jeg i en periode på fire-fem måneder uden mentaltræner. Jeg kunne mærke, jeg havde brug for ny energi. Jeg følte, jeg havde lidt mentale udfordringer, fordi jeg måske ikke havde præsteret så godt på banen i efteråret, forklarer Andreas Maxsø.

Han fik kontakt til Morten Bertolt, der har været 22 år i elitesport som fodboldspiller og sideløbende taget en uddannelse i sportspsykologi og coaching.

- Jeg havde behov for én af sparre med. En uvildig person, som kunne give mig ny energi, men også nogle værktøjer til de perioder, hvor det både går godt og til de mindre gode perioder, forklarer han.

Andreas Maxsø har haft stor hjælp af mentaltræner Morten Bertolt. Sammen evaluerer de alle forsvarsspillerens kampe. Foto: Jens Dresling.
Andreas Maxsø har haft stor hjælp af mentaltræner Morten Bertolt. Sammen evaluerer de alle forsvarsspillerens kampe. Foto: Jens Dresling.
 

 

Mit spil er blevet løftet
Andreas Maxsø, der har været en fast del af U21-landsholdet og nu er i Polen til EM-slutrunden, føler han kom på rette kurs henover foråret efter samtalerne med Morten Bertolt.

- Morten (Bertolt, red.) har været rigtig god at sparre med. Jeg føler mit spil er blevet løftet, fordi han har givet mig mere ro og ny energi. Det har helt sikkert styrket mig.

- Jeg havde en tendens til at fokusere alt for meget på mine fejl. Det har Morten hjulpet mig væk fra, så jeg nu hurtigt kommer videre og fokuserer på den næste bold. På den måde føler jeg mit spil er blevet løftet, siger Andreas Maxsø, der mener det er en klar fordel, at Morten Bertolt også har spillet på højeste niveau.

- Morten kender fodboldmiljøet og det betyder meget for de samtaler, vi har. Vi evaluerer alle mine kampe. På den måde brænder jeg ikke inde med noget som helst, fordi vi hele tiden tager fat i de aktuelle ting, påpeger han.

Andreas Maxsø har også tilknyttet en metaltræner for at gøre sig selv parat til den udfordring, der på et tidspunkt venter, når han skifter til en udenlandsk klub, hvor presset og miljøet er mere råt end de trygge rammer i FC Nordsjælland.

- Når jeg kommer til udlandet, vil jeg fortsætte samarbejdet med Morten, fordi der stilles helt andre krav i udlandet. I Danmark er vi mere venner og tætte på hinanden. Sådan er det ikke i udlandet, hvor hver træning nærmest er en krig. Derfor tror jeg Morten som mentaltræner kan hjælpe mig til at præstere bedre på banen, når den tid kommer, fastslår Andreas Maxsø.

Surt show! Storklubber blokerer for talenter til EM

FCN-profiler i søgelyset hos store klubber

                                     * * *

Mit hoved og krop var en stopklods

- Jeg var usikker i mange år og kæmpede med modet, siger Morten Bertolt, der nu hjælper eliteudøvere som mentalcoach

Morten Bertolt har haft en fin karriere i landets bedste fodboldrække i FC København, Lyngby, SønderjyskE og FC Vestsjælland, men i en alder af 33 år, kunne han måske have drevet det videre, hvis han havde haft de rigtige værktøjer og fået den nødvendige hjælp, når der var ekstra pres fra omgivelserne.

I dag er Morten Bertolt på kontrakt hos Superliga-oprykkerne fra Helsingør, sideløbende har han uddannet sig som coach og mentaltræner, hvor han nu hjælper topidrætsfolk til at præstere under pres.

- Mentaltræning har der været set lidt ned på i en machoverden som fodbold. Men nu vil jeg mene, at det er bredt anerkendt, siger Morten Bertolt, der erkender, han måske ikke nåede det, han gerne ville i sin professionelle karriere.

Andreas Maxsø fra FC Nordsjælland, Philip Zinckernagel i SønderjyskE, Mathias Hebo i Fredercia (på vej til Lyngby) er blandt kunderne, lige som en del ungdomsspillere i FC København og Brøndby søger professionel hjælp hos ham.

- I mange år ærgrede jeg mig over mit hoved og min krop var en stopklods, når jeg hver dag lagde en stor indsats i træningen. Men det er nu blevet erstattet af en accept af mig selv, og det livet nu bød mig, siger Morten Bertolt.

Morten Bertolt havde ofte en enorm frygt for at fejle, når han gik på banen. Men han havde dengang ingen til at hjælpe sig med at bearbejde de bekymringer, han gik med.

- Frygten for at fejle startede i FCK og fortsatte i de mange overlevelseskampe jeg spillede med SønderjyskE, Lyngby, FC Vestsjælland og i Norge.  Når jeg tilmed havde en træner, der også var optaget af det, blev tvivlen dobbelt så stor hos mig.

Ingen er perfekte
Morten Bertolt kom med årene til erkendelsen af, at ingen er perfekte.

- Fejl er med til at forme dig som spiller og gøre dig mere robust. Når fejl ikke fylder så meget, så bruger de heller ikke hjernefiler på at evaluere konsekvensen af fejl, når de er på banen. Jeg var ikke stærk nok og tro mod den spiller, jeg gerne ville være.

- Hvis man, som jeg gjorde engang, altid forsøgte at spille perfekt og fejlfrit, bliver man sjældent tilfreds, og man bliver også tilfreds med det forkerte. Skulle jeg udvikle mig, skulle jeg lave fejl, erkender Morten Bertolt i dag, hvor værktøjskassen er fyldt op med viden, hvad der kræves for at præstere for en topidrætsmand.

Først i en alder af 28 opsøgte han en mentaltræner, der hjalp ham til at hvile mere i sig selv og ikke frygte for at lave fejl.

- Men det var først i en alder af 32 år jeg lærte at hvile i mig selv som menneske og fodboldspiller. Jeg var i mange år præget af usikkerhed. Det handler om at øve sig i at være modig. Men du kan ikke bare sige til folk: Du skal være modig. For mit eget vedkommende var jeg måske ikke modig nok til at udfordre min comfort-zone, påpeger Morten Bertolt.

TV: Bertolts kanonhug startede FCV-fest

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.