Dansk-svensk krig: Derfor slår vi jer!

Danmark og Sverige kæmper en kamp om finalepladsen. Ekstra Bladet og svenske Expressen sætter scenen med deres kommentarer

Følg Sport
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Af Allan Olsen, Ekstra Bladets sportsredaktør

TIDEN ER sgu’ et lyntog – og beviset falder ubarmhjertigt, når man kigger ned over den succesfulde danske U21-trup.

Blot tre spillere – David Jensen, Frederik Sørensen og Rasmus Falk – var lige med nød og næppe født, da Lars Olsen kunne løfte pokalen som tegn på, at Danmark havde vundet EM.

DET STØRSTE øjeblik i dansk fodbold og det var i går præcis 23 år siden. Ja, ja – gammelt ævl måske, men nu står dansk fodbold altså igen på tærsklen til en ny Europæisk triumf.

Første skridt kan tages ved at sende svenskerne på tidlig ferie – og er på alle leder og kanter er Sverige en ønskemodstander i en semifinale.

Portugiserne var vel det stærkeste hold fra den anden pulje, svenskerne langt fra imponerende – og så er det bare go’ lir på med et vaskeægte arvefjendeopgør.

Det er nu det skal swinge som de gamle spritruter mellem København og Malmø!

EN KAMP, hvor Danmark er favoritter og vinder fordi:

Danmark har turneringens bedste midterforsvar med Andreas Christensen og en af EM’s allerbedste spillere, Jannik Vestergaard.

Når han er på toppen, så har Pierre-Emile Højbjerg en tilstedeværelse på en fodboldbane som kan vinde kampe.

Danmark har den bredeste og bedste trup. Bevis: Uffe Bech, Pione Sisto og Lasse Vigen må nøjes med bænkepladser. Altså fremragende jokere.

Danmark har endnu ikke leveret 90 perfekte minutter under EM. De må komme på et tidspunkt og mon ikke semifinalen er et godt tidspunkt…

Vi sender Christian ’hardhitter’ Poulsen efter svenskerne, hvis ikke de giver sig!

SELVOM DE danske resultater har været gode og puljesejren fremragende, så er man altså ikke blæst bagover af ekstraordinært lækkert dansk spil.

Anden halvleg mod tjekkerne var stærk – og kampen mod Serbien klogt og dygtigt spillet, men signaturkampen mangler.

Den kamp, hvor alting spiller og hvor det tekniske, det hurtige og det flydende offensive spil funkler i mere end en sekvens eller tre. En kamp, hvor man tænker ’wauw - de kan gå hele vejen’.

JOVIST, resultaterne er konge, og de dikterer, om vi taler succes eller fiasko, men Jess Thorups mandskab har vist temmelig svingende – også mere end man kan forvente af et U21-mandskab.

AT JESS Thorup ikke har været bange for at blande kortene er åbenlyst og set i lyset af de første kampe har de mange rokader været i orden, men mon ikke kampen mod Serbien alligevel gav et fingerpeg om de 11 startere.

Forhåbentlig har Jess Thorup modet til at beholde Riza Durmisi  på venstre back. Det danske landshold får tilført meget mere fart, uforudsigelighed og skarpe indlæg med Brøndby-backen.

Viktor Fischer spillede som en pose nødder mod Serbien, men han har matchvinderinstinktet, og han skylder I den grad en stor kamp, så hold ham inde – og brug Pione Sisto som joker.

Yussuf Poulsen virker træt – men alene hans fysiske tilstedeværelse og speed gør ham brugbar. Fungerer det ikke, så skift ham undervejs med svensk-dödaren, Nicolai Brock-Madsen.

SÅ ER DER Pierre-Emile Højbjerg. Under EM placeret som en 10’er, men det er ikke en naturlig position. Han vil for meget andet samtidig og virker sjovt nok lidt udisciplineret med alle de aktioner, han også vil tage del i.

Nu spillede Rasmus Falk en kanonkamp på kanten mod Serbien, men ellers kunne han være løsningen på 10’er-positionen og så trække Pierre-Emile ned - og droppe Nicolaj Thomsen.

NÅ, SCENEN er jeres drenge – og den har ellers været tungt befolket. Først af et Folketingsvalg, da EM blev sparket i gang, så kom ADD’s dopingrapport – og sidst valgte Guld-Glen at trække stikket i FCM.

Så kan vi ikke lige få lidt ro på derude, sports-Danmark, så U21-drengene kan få den opmærksomhed, de fortjener, når de har slået det tjekkiske græs med en flok forvirret svenskere.

SÅ ER DANMARK nemlig for alvor tæt på at gentage den kæmpe triumf, der blev spillet hjem for 23 år siden. I Sverige…

-----------------------------------------------------------------------------

Af, Daniel Kristoffersson, Kronikör på Expressen

JEG VED IKKE, om jeg overdriver, når jeg skriver, at det allerede er en klassisk, svensk fodbold-sommer. Så mange har vi jo trods alt ikke oplevet. Men det føles i hvert fald sådan.

Det er let at lade sig rive med af hysteriet og euforien omkring det svenske U21-landshold. I hvert fald hernede i Tjekkiet.

Det er her, svenske fodbold-supportere overtog Olomouc og lavede en blå-gul mur. Og det er her, at de unge svenske fodboldkrigere leverede et nyt mirakel, da Simon Tibbling udlignede mod Portugal i det 89. minut i Uherske Hradiste.

Nu er vi kommet til Prag. Vi har lagt miraklet bag os, selv om vi knap kan glemme det. Vi ser frem mod nye.

I aften venter Slaget om Norden.

The battle of Scandinavia.

Mens Norge klart har været lillebror i fodboldmæssig sammenhæng, har Danmark om ikke været så storebror, så i hvert fald haft et overtag.

Jeg tænker ikke på skandalekampen i Parken, hvor fodboldtossen vandt kampen for Sverige. Næ, jeg tænker på Jakob Poulsens langskud fra 2009, der slukkede Sveriges drømme om en VM-sommer i Sydafrika.

Og sluttede Lagerbäck-æraen.

MENS VORES A-LANDSHOLD efterhånden ser lidt slidt ud, og mange af spillerne ser ud til at slutte efter EM 2016, er U21-landsholdet netop nu Sveriges hotteste landshold.

Håkan Ericsons bande.

Når de i aften går på banen i Prag mod de danske favoritter, gør spillerne det med en følelse af, at intet er umuligt.

Alt er muligt. Der er alt at vinde.

Med pragtkampene frisk i hukommelsen er selvtilliden i top.

NEJ, VI har ingen superstjerner som Pierre-Emile Højbjerg. Vi har ingen Viktor Fischer eller Yussuf Poulsen.

Men vi har et hold af lokale fodboldkrigere, hvor den beskedne Simon Tibbling er blevet et slags symbol på det svenske holds kvaliteter. Vi har for resten også John Guidetti, som arbejder stenhårdt og kæmper til sidste blodsdråbe.

Det er kollektivet Sverige mod et Danmark med individuelle stjerner, som på papiret er favoritter.

Så det kan kun gå på en måde: Blå-gul sejr!

Og dermed en fortsættelse af en allerede magisk fodbold-sommer.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+