UEFAs krav til Danmark: Stil stærkeste hold

UEFA henviser til regelsæt, der viser, at Danmark har forpligtet sig til at spille med de bedste spillere

UEFA henviser til regler, der siger, at Danmark skal stille med stærkeste hold (Foto: Lars Krabbe)
UEFA henviser til regler, der siger, at Danmark skal stille med stærkeste hold (Foto: Lars Krabbe)

Morten Olsen ventes klokken 13.00 at udtage landsholdet til kampene mod USA og Frankrig senere på måneden.

Ekstra Bladet har været i telefonisk kontakt med UEFA for at høre, hvad der sker, hvis de faste landsholdsspillere på grund af konflikten takker nej til at spille kampene, og Danmark enten må aflyse eller stille med et reservespækket hold.

Sverige regner på trods af konflikten med at møde Danmark i en kvindelandskamp 8. april (Foto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold Kaos i Danmark - Sverige regner med kamp

UEFA har ikke ønsket at kommentere på sagen mundtligt, men har i stedet svaret via mail.

- Artikel 5.01 (a) i turneringsreglerne fortæller, at de nationale forbund skal stille med deres stærkeste hold, lyder det i en mail fra UEFA til Ekstra Bladet.

- Det er klart, at fortolkningen af dette princip er subjektivt og betinget af en eller flere spilleres vilje til at spille på landsholdet, lyder det videre.

- UEFA er ikke i kontakt med DBU vedrørende denne sag, og vi har ikke nogen kommentarer, skriver UEFA.

De kommende timer og måske også dage viser, hvilke spillere Morten Olsen kan arbejde med på landsholdet (Foto: Lars Poulsen)
De kommende timer og måske også dage viser, hvilke spillere Morten Olsen kan arbejde med på landsholdet (Foto: Lars Poulsen)
 

Den artikel 5.01 (a), som UEFA henviser til, ligger i regelsættet for UEFA European Football Championship fra 2014 til 2016.

I artikel 5.01 (a) står, at 'forbundene ved at træde ind i turneringen forpligter sig til at spille hele turneringen frem til eliminering, samt at stille med stærkeste hold gennem hele turneringen'.

Da UEFA selv henviser til disse regler i forbindelse med de kommende testkampe, må det formodes, at reglerne også gælder her, selvom der henvises til en turnering.

DBU-toppen får svært ved at klinke skårene med Simon Kjær, Daniel Agger og de øvrige landsholdsspillere. (Foto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold Forholdet til spillerne er ødelagt

Testkampen mod Frankrig er i praksis da også kun en testkamp, men i teorien indgår den som en del af EM-kvalifikationen, da Frankrig som værtsnation er en slags skjult modstander i Danmarks lille gruppe og møder alle hold hjemme og ude, dog uden betydning for stillingen i gruppen.

På samme måde er kampen mod Frankrig også en del af den fælles tv-pulje for gruppen, så her kan det muligvis også få konsekvenser, hvis Danmark ikke stiller med de bedste, eller ikke stiller op.

Daniel Agger og Nicklas Bendtner er to af de spillere som nok vil være i Danmarks startopstilling, hvis det stærkeste hold skal sættes (Foto: Lars Poulsen)
Daniel Agger og Nicklas Bendtner er to af de spillere som nok vil være i Danmarks startopstilling, hvis det stærkeste hold skal sættes (Foto: Lars Poulsen)
 

Hvad der sker, hvis Danmark går imod artikel 5.01 (a) melder regelsættet ikke noget om, men Danmark bliver nok ikke populære hos hverken UEFA, USA eller Frankrig.

Ekstra Bladet ville også gerne hav hørt UEFA, hvad der sker med spillerne, hvis de nægter at stille op, selvom de bliver udtaget.

Claude Makelele er tidligere blevet truet til at fortsætte på det franske landshold, hvis ikke han ville have karantæne i sin klub.

- En spiller, der nægter at stille op, selvom han er udtaget til landsholdet, kan udelukkes to kampe, sagde den daværende franske landstæner Raymond Domenech tilbage i 2006.

Morten Olsen ved endnu ikke hvilket landshold, han råder over inden udtagelsen senere tirsdag. (Foto: Lars Poulsen) Landsholdsfodbold Olsen skal udtage sit landshold - men DBU og spillerne forhandler stadig

Makelele endte med at fortsætte på landsholdet, og det franske fodboldforbund har på samme måde truet Nicolas Anelka med karantæne, da han spillede for Manchester City, men nægtede at stille op for landsholdet.

Dengang blev det ikke til karantæne, fordi han blev indkaldt til landsholdet for tæt på kampen.

Franck Ribery spiller nu kun for Bayern München, selvom selveste UEFAs præsident Michel Platini ville tvinge ham til at stille op for landsholdet (Foto: AP)
Franck Ribery spiller nu kun for Bayern München, selvom selveste UEFAs præsident Michel Platini ville tvinge ham til at stille op for landsholdet (Foto: AP)
 

Også da Franck Ribery stoppede på landsholdet i sommer, blev han truet til at fortsætte. Her var da UEFAs præsident Michel Platini, der lagde tryk på.

- Han kan simpelthen ikke selv bestemme, om han vil spille for Frankrig eller ej. Hvis han bliver udtaget af Didier Deschamps, så skal han deltage. Hvis ikke han dukker op, så bliver han spærret i tre af Bayern Münchens kampe, lød det i juli fra Platini, men der skete aldrig noget, og Ribery slap med skrækken.

  Thomas Christensen sidder måske med nøglen til konflikten. Landsholdsfodbold 'Brugtvognsforhandleren' kan løse landsholdskonflikten

Hvad der sker med de danske spillere, hvis de takker nej til at spille på landsholdet, det vides ikke, men Brøndby er næppe interesserede i at få karantæne til Daniel Agger, ligesom Tottenham næppe vil have Christian Eriksen på sidelinjen og så videre.

Klokken 13.00 følger næste skridt i sagen om landsholdsspillerne og DBU. Her udtager Morten Olsen truppen til de kommende kampe, og fodbold-Danmark kan forvente en opdatering på situationen.

Først 13. juni spiller Danmark en tællende kamp, når Serbien kommer på besøg i EM-kvalifikationen.

32 kommentarer
Vis kommentarer