United-stjernen flov over skandalekamp

Gary Neville er ikke stolt af sin opførsel under og efter venskabskampen mellem Spanien og England i 2004...

På klubplan var de evige rivaler. Den ene hos Manchester United, den anden i henholdsvis Arsenal og Chelsea. Men på landsholdet nåede Gary Neville og Ashley Cole mange kampe sammen. Her i EM-kvartfinalen i 2012, da England har tabt til Italien - efter et brændt straffespark af Cole. Neville er assisterende landstræner for Roy Hodgson i øvrigt. Foto: Darren Staples/Reuters/Ritzau Scanpix
På klubplan var de evige rivaler. Den ene hos Manchester United, den anden i henholdsvis Arsenal og Chelsea. Men på landsholdet nåede Gary Neville og Ashley Cole mange kampe sammen. Her i EM-kvartfinalen i 2012, da England har tabt til Italien - efter et brændt straffespark af Cole. Neville er assisterende landstræner for Roy Hodgson i øvrigt. Foto: Darren Staples/Reuters/Ritzau Scanpix

Det spanske fodboldforbund fik og betalte en bøde på rundt regnet 375.000 kroner, efter landskampen mod England i 2004.

Årsagen var de abelyde, de spanske tilskuere igen og igen sendte ned mod de engelske spillere Shaun Wright-Phillips, Jermain Defoe og i særdeleshed Ashley Cole.

FIFA granskede tv-billederne efterfølgende og vurderede, at sagen egentlig var ret klar, for det var voldsomt, hvad gæsterne, især Cole, blev udsat for.

Nu fortæller en af de spillere, der var med dengang, men som slap igennem uden hetz og chikane, Gary Neville, en anden historie om den berygtede kamp.

Egentlig ganske rystende
For hvor de spanske tilskuere havde travlt med at øve indflydelse og vise deres foragtelige adfærd kampen igennem, var der anderledes svag eller slet ingen handlinger fra de øvrige engelske landsholdsspillere.

Og derfor er det en skamplet på Nevilles eller flotte cv, fortæller han til avisen Daily Mirror.

- Det er egentlig ganske rystende. Jeg sad ved siden af Ashley Cole i det omklædningsrum i Spanien for mange år siden, gik fra banen efter kampen, tog et bad, sagde ikke et ord til ham, gik ud og blev interviewet og ignorerede nok eller svarede kun halvt på spørgsmål om racisme, gik op i bussen, tog hjem og tænkte ikke (mere over det, red.).

- Jeg accepterede det næsten, og jeg sagde intet til ham efter kampen som ’hvordan har du det?’, fortæller Gary Neville.

VM-helten forsvandt pludselig

Kampen var noget rod, som mange venskabskampe ofte er. Det var i november, Bilbaos Asier Del Horno, der et halvt år senere skiftede til Chelsea, scorede tidligt kampens enlige mål, og herfra var det i den grad så som så med underholdende elementer.

Direkte forfærdelige
The Guardians liveblog fra kampen viser med al tydelighed, hvilken tristesse, tilskuere og tv-seere var vidne til.

- Hvis der var priser for ubehageligheder i aften, ville England vinde kampen klart. I forhold til fodbold har de omvendt været direkte forfærdelige, skrev avisen. Og det var allerede før pausen.

Spanien-England 2004

Asier Del Horno jubler med Raúl og José Antonio Reyes efter sit mål. Foto: Paul White/AP/Ritzau Scanpix
Dommer Georges Kasnaferis stopper sammen med David Beckham et sammenstød mellem Iker Casillas og Wayne Rooney. Foto: Javier Soriano/AFP/Ritzau Scanpix
Kasnaferis giver Rooney et gult kort. Foto: Sergio Pérez/Reuters/Ritzau Scanpix
Pablo Ibáñez nedlægger Alan Smith. Foto: Paul White/AP/Ritzau Scanpix
Engelske spillere omringer dommeren, efter han har tilkendt Spanien et straffespark. Foto: Paul White/AP/Ritzau Scanpix

En af samtaleemnerne, som BBC’s tv-kommentatorer og Guardians liveblogger derfor måtte forholde sig til var de racistiske lyde fra tribunerne.

For Neville var det et sandt mareridt at opleve. Blandt andet fordi spillerne syntes at acceptere det.

- Virkeligheden er, at vi puttede de racistiske tilråb i samme kategori som de råb, vi fik for Manchester United. Vi noterede os det bare som ukvemsord.

- Vi tænkte ikke, vi fortsatte bare. Det er frastødende, og jeg er flov over det, siger han.

Venskabskamp 17. november 2004

Spanien-England 1-0

1-0 Asier Del Horno (8)

Spanien: Iker Casillas, Michel Salgado, Carlos Marchena (Albert Luque 45), Juanito, Asier Del Horno, Joaquín (Enrique Romero 80), Xabi Alonso (Pablo Orbaiz 69), Xavi, José Antonio Reyes (Miguel Ángel Angulo 57), Fernando Torres (Guti 46) og Raúl (Pablo Ibáñez 46).

England: Paul Robinson, Gary Neville, Rio Ferdinand, John Terry, Ashley Cole (Jermain Defoe 78), David Beckham, Nicky Butt, Frank Lampard (Shaun Wright-Phillips 60), Wayne Bridge, Wayne Rooney (Alan Smith 42) og Michael Owen.

48.000 tilskuere på Estádio Santiago Bernabéu i Madrid

Hvad der også er værd at tage med i helhedsbilledet fra den aften var sammenstødet mellem Cole og den spanske landstræner Luis Aragonés. På et tidspunkt stod de ansigt til ansigt, og Aragonés skubbede til Cole, der resolut skubbede igen.

Hvad der skete i øjeblikket er uvist, men forinden var gået en berømt samtale, som Aragonés nok gerne havde været foruden - sådan set i bagklogskabens lys.

Han talte under en landsholdssamling med Arsenals José Antonio Reyes og sagde følgende om Reyes' direkte rival i The Gunners' angreb, Thierry Henry:

- Vis den sorte lort, at du er bedre end ham. Du skal ikke holde dig tilbage, sig det til ham. Hils ham fra mig. Du bliver nødt til at tro på dig selv, for du er bedre en den sorte lort.

Bum.

Slukkede tv'et med væmmelse
Det kostede Aragonés en bøde samt omtale som værende racist, hvilket han siden benægtede hårdnakket.

Cole sagde efterfølgende, at han var glad for, at hans mor ikke havde taget turen til Madrid den dag. I England sad hun og så kampen og slukkede ifølge flere engelske medier for tv'et i foragt og med væmmelse. Nok mest over abelydene dog.

Stjernen slår alarm

Interviewet med Gary Neville kommer i kølvandet på drabet på George Floyd i Minneapolis og de deraf følgende protester og demonstrationer i såvel USA som det meste af resten af verden.

Samtidig bringes det blot få dage før, Premier League vender tilbage efter den tvungne pause som følge af coronapandemien. Onsdag aften spilles de første to kampe i ligaen, når Aston Villa tager imod Sheffield United, mens Manchester City tager imod Arsenal.

Alle spillerne vil bære Black Lives Matter-emblemer på trøjerne resten af sæsonen. I de første 12 kampe vil spillernes navne tilmed være droppet på ryggen til fordel for ’Black Lives Matter’.

The Guardians live-reporter sluttede i øvrigt sin dækning af kampen i 2004 på følgende facon:

- 90 minutter spillet: Fløjt, fløjt, fløjt! En virkelig kedelig og ubehagelig 2. halvleg er blevet stoppet. England kan tage absolut ingenting med fra denne kamp. Intet. De havde ingen afslutninger indenfor målrammen i hele kampen, og boldbesiddelsen og afleveringsraten var gyselig. Men mens de spanske spillere viste fremskridt på banen, var deres tilskuere en skandale. En aften der bare skal glemmes.

Det blev den ikke.