Vågnede til 30 ubesvarede opkald: 'Nu var jeg en landsforræder'

FC Nordsjællands forsvarer Patrick Mtiliga ser tilbage på den dramtiske episode, da han af landstræner Morten Olsen blev kylet ud af det danske landshold

Patrick Mtiliga føler ikke, at Morten Olsen på noget tidspunkt gav ham en ordentlig chance på landsholdet. Foto: Jens Dresling
Patrick Mtiliga føler ikke, at Morten Olsen på noget tidspunkt gav ham en ordentlig chance på landsholdet. Foto: Jens Dresling

FC Nordsjællands forsvarer Patrick Mtiliga ser tilbage på den dramtiske episode, da han af landstræner Morten Olsen blev kylet ud af det danske landshold.

Patrick Mtliga stiller støvlerne på hylden, når efterårets to sidste spillerunder i Superligaen er overstået. Det sker efter næsten 19 år som aktiv i en karriere, der har budt på både op- og nedture.

I dagens udgave af Tipsbladet ser FC Nordsjælland-backen blandt andet tilbage på den episode i karrieren, der skabte den største storm omkring ham i forbindelse med det danske landshold.

Efter EM i Polen og Ukraine i 2012 var sluttet tidligt for det danske landshold med det svære gruppespil mod Holland, Portugal og Tyskland, hvor spillere fra FC Nordsjællands danske mestre som Andreas Bjelland, Jores Okore og Tobias Mikkelsen var blevet udtaget, men hvor Patrick Mtiliga ikke havde været i spil, begyndte en ny kvalifikation.

Her kom Nordsjælland-backen ind i varmen efter et par år uden at få bygget på de fem landskampe, der var på CV'et, og i den anden VM-kvalifikationskamp mod Bulgarien fik han 36 minutter for Daniel Wass, så Mtiliga var også i truppen til den svære udekamp i Italien i oktober 2012.

Men han kom aldrig i kamp.

Til gengæld kom han i overskrifterne, da Morten Olsen ved pressemødet efter 1-3 nederlaget fortalte, at han havde bedt Mtiliga om at spille, men at backen havde sagt, at han ikke følte sig klar, så Danmark havde først Michael Silberbauer og så Kasper Lorentzen på den uvante plads.

- Han har spillet sin sidste landskamp. Det er der slet ingen tvivl om. Han svigtede holdet (…) Jeg har været i fodbold i 40 år, og jeg har aldrig nogensinde oplevet noget lignende, sagde Morten Olsen blandt andet om en episode, der selvfølgelig så noget anderledes ud fra Mtiligas side.

Morten Olsen fortalte aldrig Patrick Mtiliga, hvorfor han var blevet fravalgt til fordel for Simon Poulsen. Foto: Tycho Gregers
Morten Olsen fortalte aldrig Patrick Mtiliga, hvorfor han var blevet fravalgt til fordel for Simon Poulsen. Foto: Tycho Gregers

Patrick Mtiliga ser tilbage på den kontroversielle episode med daværende landstræner Morten Olsen.

- Jeg var kommet ind kampen før, så det undrede mig helt vildt, at Simon Poulsen pludselig blev kaldt ind to døgn før efter en lang skadesperiode og så trænede med  startopstillingen dagen efter, uden at vi fik nogen forklaring. Hvis man var 18 år, behøvede man ikke at få en forklaring, men når man var 29 år og havde været gennem en del, havde det måske været meget passende.

- Om ikke andet så bare en hjælpetræner, der havde sagt ”prøv at hør, vi synes sådan og sådan, vi kender Simon, vi ved, hvad han står for, og derfor har vi valgt...” Så kunne man være enig eller uenig, men det kunne man forholde sig til. Men der var ikke nogen, der sagde et ord til mig, og så stod han pludselig der.

- Det havde jeg raset over i et døgn, og på taktikmødet om formiddagen blev det så bekræftet, at han spillede fra start. Så kom vi ud på stadion og på vej ned i omklædningsrummet før opvarmningen mødte jeg så tilfældigt Morten Olsen i tunnellen, og han sagde så, at jeg skulle varme op med holdet, for det kunne være, at Simon ikke kunne spille. Og det efter at jeg i 24 timer bare havde sydet og tænkt, at nu lod jeg den sidde og tog min plads på bænken, og så var det slut med landsholdet for mig efter det.

- Den beslutning havde jeg taget uden at sige den videre til nogen, det var der jo ikke nogen grund til. Men jeg havde aldrig følt mig som en del af landsholdet. Jeg følte ikke, at jeg 100 procent havde fået chancen. Jeg var der, men der blev ikke rigtig troet på mig. Sådan havde jeg altid haft det.

- Og så blev Simon kaldt ind uden forklaring og skulle spille, og så skulle han pludselig ikke spille alligevel. Det kunne jeg slet ikke få til at passe sammen. Hvorfor skulle jeg pludselig varme op? Hvad var der sket siden formiddagen? Det syntes jeg var mærkeligt, og det syntes han så var mærkeligt, at jeg syntes var mærkeligt, så han spurgte mig: ”Er du klar, eller er du ikke klar.” ”Jeg forstår det bare ikke,” sagde jeg. Og så spurgte han igen, om jeg var klar eller ej, og så sagde jeg bare, at det var jeg ikke.”

Patrick Mtiliga føler ikke, at Morten Olsen på noget tidspunkt gav ham en ordentlig chance på landsholdet. Foto: Jens Dresling
Patrick Mtiliga føler ikke, at Morten Olsen på noget tidspunkt gav ham en ordentlig chance på landsholdet. Foto: Jens Dresling

Og så røg Patrick Mtiliga op på tribunen til kampen og helt ud af landsholdet. Umiddelbart efter kampen var der ingen i det danske pressekorps, der kendte til historien. Men først da Patrick Mtliga dagen efter vågnede til 30 ubesvarede opkald på sin telefon, blev han klar over, at Morten Olsen havde smidt bomben på pressemødet.

- På det tidspunkt var min familie i mine svigerforældres sommerhus i Italien tre timer fra Milano, og jeg havde været klar til at smide det hele og bare komme over til dem, men min kæreste sagde, at jeg skulle stoppe alt det der og bare tage hjem. Så det gjorde jeg. Vi fløj om natten, og jeg kunne godt mærke, at der var lidt kold luft, så jeg holdt mig for mig selv og tog bare hjem. Og da jeg så vågnede dagen efter, havde jeg 30 ubesvarede opkald på min telefon. Det var først der, at det gik op for mig, at det var kommet ud til pressemødet efter kampen.

- Det kom fuldstændig bag på mig, og så gik det hurtigt, for nu var jeg en landsforræder, og der stod journalister ude foran mit hus. Hele familien var væk, og huset var helt forladt, for der var en rotte, der havde terroriseret os, så vi havde boet hos min svigerfamilie, mens der kom styr på det.

- Så det hele var bare en lorte-situation, og nu stod der nogen og bankede på, og det var bare ”neeeej.” Så den eskalerede et par døgn, indtil den begyndte at tage en drejning. Jeg tror, at Kenneth Perez var ude at sige noget, og folk begyndte også at tænke, at der måske var nogle andre grunde til, at jeg havde sagt nej.

- Jeg skulle så noget inde i byen, så jeg sneg mig langs med murene, indtil der pludselig var en dame, der råbte ”Mtiliga.” Så kom hun over, og jeg tænkte bare, at nu skulle jeg til at høre på en sur gammel dame, men så sagde hun: ”Jeg synes simpelt hen bare, at det var så godt, at du stod op for dig selv.” Det var fedt. Jeg har heller aldrig hørt nogen sige til mit ansigt, at jeg var en idiot, men jeg læste ikke noget i lang tid.

Det føltes som en lettelse, da landsholdet var et færdigt kapitel for Patrick Mtiliga. Foto: Peter Olesen
Det føltes som en lettelse, da landsholdet var et færdigt kapitel for Patrick Mtiliga. Foto: Peter Olesen

- Der var jo masser af folk, der sad derhjemme med store nosser foran computeren og skrev løs, men der var aldrig nogen, der sagde noget, bortset fra når vi kom på udebane, så var der den der med ”buh, det er ham, der ikke vil spille på landsholdet.” Men det var faktisk en lettelse, da det var slut med landsholdet, siger Patrick Mtiliga med en lang række ord uden pause.

Og selv om det var nogle hårde dage, lærte han meget om sig selv undervejs.

- Bagefter tog jeg faktisk nogle enkeltfag i psykologi for at forstå det hele, for det berørte mig jo meget, at mit navn på den måde blev... Jeg kunne slet ikke forstå de ting, der var blevet skrevet om mig. At jeg havde svigtet holdet. Det passede jo slet ikke til min person.

- Men jeg fandt ud af, at jeg havde en del af ansvaret på den måde, at jeg bare skulle være gået til landstræneren og spurgt ham om min rolle på landsholdet. Så havde jeg fået en afklaring i stedet for altid at tænke, at det bare var op til ham. Men sådan gjorde jeg før. I stedet for at tage konfrontationen og dialogen, skubbede jeg hellere folk væk, og så var de ude af mit liv.

- Så i sidste ende lærte jeg meget om mig selv, og jeg lærte meget om kommunikation og om lederskab. Og det har jeg også brugt efterfølgende, siger den 36-årige Mtiliga.

Med Tipsbladet fredag får du et stort interview med Patrick Mtliga om en lang karrieres højdepunkter. Du får Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet fredag.

I Tipsbladets fredagsudgave får du også:

  • Historien om Manchester United og de øvrige top 6-holds udvikling i Premier League
  • Fortællingen om den unge Athletic Bilbao-keeper, Real Madrid ser som den næste store mand i målet
  • Et kig på Sjakhtar Donetsk, der kæmper for at holde på træneren, spillerne og mod sure russiske oprørere og ukrainske nationalister
  • Nerd-alert: Dansk toptræner tegner og fortæller, hvordan danske spillere skal afslutte bedre
  • Dommer-klumme: Hvad gør man, når der er rigtig tåget?
  • Spansk klumme: En (van)vittig klubejer fra Qatar
  • VM-optakt nummer 5: Fokus på Marokko

Vil du have Tipsbladet direkte på din tablet, pc og mobil, kan du købe det digitalt her.

Du kan også vælge at få det leveret Tipsbladet i postkassen hver fredag. Læs mere og bestil her.

Pas på, Danmark - mistanke om russisk snyd med VM-lodtrækning

Hareide løfter sløret før lodtrækning: Her er Danmarks drømmepulje

DBU forsvarer sig: Derfor skal landsholdet til Abu Dhabi

Telefonsamtalen der ændrede Åge Hareides liv

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time