Håndmadder fra Agger: Savner ikke dansk mentalitet

- Jeg siger ikke, at danskere prøver at ødelægge det for andre - men folk har så ondt i røven, når det går godt for andre, siger Daniel Agger fra en smørrebrødsbutik i Glostrup

Daniel Agger brugte sin sidste fridag i forbindelse med landskampspausen på at fejre sine venners butiksåbning i Glostrup - her sammen med Betina. (Foto: Lars Poulsen)
Daniel Agger brugte sin sidste fridag i forbindelse med landskampspausen på at fejre sine venners butiksåbning i Glostrup - her sammen med Betina. (Foto: Lars Poulsen)

Der er noget ved Danmark, som Daniel Agger aldrig kommer til at savne, om han så også er nok så meget anfører for det danske fodboldlandshold og til daglig bor på den anden side af Nordsøen.

Og så er der de ting, han sidder og savner, når regnen siler ned over hjemmet i Liverpool. Som eksempelvis en god, gammeldags kartoffelmad på rugbrød.

Det sidste fik Agger tirsdag på Glostrup Hovedvej, hvor han var kommet for at fejre, at hans gamle Hvidovre-venner Brian og Betina åbnede ’Vestegnens Smørrebrød’. Og netop venner, smørrebrød og Hvidovre er de tre ting, Agger lige umiddelbart kan komme i tanke om, at han savner ved Danmark efter seks år i udlandet.

– Maden er det første, jeg tænker på. Når man er glad for mad, så er det nummer ét, griner Agger og tager en bid af et stykke smørrebrød.

Skal hjem til Hvidovre
– Maden og vennerne, min familie, selvfølgelig. Min omgangskreds i Hvidovre. Det er her, jeg er vokset op. Man savner vel det sted, man kommer fra, siger Agger siddende ved et bord ude bag butikken, der bliver bestormet af håndværkere, venner og naboer til værterne.

– Jeg skal helt klart hjem til Hvidovre, når jeg stopper karrieren.

Men det er bestemt ikke, fordi jeg savner den danske mentalitet, siger Agger.

– Det der med, at man ikke kan være glad på andres vegne. Hvis nu eksempelvis denne her smørrebrødsforretning bliver en succes, og alt kører, så er der tit nogle, der får ondt i røven.

– Jeg siger ikke, at danskere prøver at ødelægge det for andre. Men folk har så ondt i røven, når det går godt for andre. Det er bare sådan en måde at være på. Og den savner jeg bestemt ikke, siger anføreren, der havde fået et par fridage fra Liverpool, mens der spilles landskampe – og havde taget sin lille søn med til butiksåbningen i Glostrup.

Stadig grundskuffet
– Kan du sige tak? siger far Agger og kigger på sønnike, da onkel Brian er kommet ud med en flaske vand til ham. ’Tak’ siger den lille, lyshårede Agger.

Lørdag spillede farmand 0-0 i Parken sammen med landsholdet, efter at holdet havde tilspillet sig 8-10 gode muligheder. Anføreren er stadig grundskuffet over det resultat.

Noget andet er, at kun 24.004 tilskuere var på plads til VM-kvalifikationskampen, og at landskampen dertil blev overgået med et par hundrede tusinde seere af DR’s 7. genudsendelse af tv-serien ’Matador’.

Henrik Brandt fra Idrættens Analyseinstitut sagde tirsdag til Ritzau, at det skuffende tilskuertal skyldes ’landsholdets imageproblem’.

Et emne, der for bare få år siden blev diskuteret ivrigt, da kritikken haglede ned over DBU, der blev beskyldt for at have en lukket, arrogant kultur, og over landstræner Morten Olsen og spillerne, der blev opfattet som sure og vrangvillige – ikke mindst efter presseboykotten efter 3-2-sejren i Portugal i 2008.

En anden fodboldkultur
Agger køber dog ikke Brandts analyse. Mange spillere er væk siden den famøse Portugal-kamp, indvender anføreren. Og desuden er Danmark ikke ligefrem fodboldens vugge, så det kan forklare de ujævne tilskuertal.

– Vi har en anden fodboldkultur i Danmark, end man har andre steder. Hvis man sammenligner med Liverpool, så er den danske fodboldkultur jo stort set ikke-eksisterende.

– Folk i Danmark har mange flere muligheder. I Liverpool og andre steder er folk vokset op i fodboldkulturen, det er noget, som er 50 år gammelt.

– Jeg synes ikke, at vi har et imageproblem på landsholdet. Noget andet er, at vi på landsholdet jo ikke nødvendigvis er enige i den kritik, vi kan få.

Typisk dansk
– Og der har vi igen noget typisk dansk: når vi er uenige i kritikken, så er det helt forkert at være uenig.

– Vi spillere ved mere om fodbold, end alle mulige andre gør. Vi ved godt, når vi har spillet en lortekamp, eller når vi har spillet godt. Det behøver vi ikke aviser til at fortælle os.

– Aviser kan kun være kritiske eller positive, og det er da også fint nok, sådan er det, konstaterer Agger, inden han får stukket et billede i hånden og bliver bedt om at skrive en autograf til en dreng, som ikke kunne få fri fra skole.

– Hvad skal jeg skrive? spørger Agger.

– Bare skriv: ’Til Marlenes knægt: Opfør dig ordentligt!’ lyder svaret.

De ord skrev landsholdsanføreren uden tøven under på. Med et skævt lille smil.

1 af 2 Daniel Agger kigger dybt i en kartoffelmad - og i et aspekt af den danske mentalitet. (Foto: Lars Poulsen)
2 af 2 Daniel Agger brugte sin sidste fridag i forbindelse med landskampspausen på at fejre sine venners butiksåbning i Glostrup - her sammen med Betina. (Foto: Lars Poulsen)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen