22 år med nedture: Sådan brød England forbandelsen

Ikke held: I flere måneder havde englænderne forberedt sig på en straffesparkskonkurrence ned til mindste detalje

Få analysen af kampen her

Kan man træne sig bedre til en straffesparkskonkurrence?

I Danmark rasede debatten efter nederlaget fra ellevemeterpletten til Kroatien, men i England er de ikke i tvivl: Yes!

’Beviset’ fik de i 1/8-finalen mod Colombia, hvor englænderne efter 22 år med det ene straffesparkskonkurrence-nederlag efter det andet, endelig havde succes i nervespillet fra pletten.

- Det handler helt sikker ikke om held. Og det handler heller ikke om tilfældigheder. Det handler om at udføre en færdighed under pres, siger manager Gareth Southgate, der ned til mindste detalje havde forberedt sit engelske hold på en straffesparkskonkurrence.

Efter tre forgæves forsøg vandt England endelig og møder derfor Sverige i VM-kvartfinalen.

Det kan meget vel ende med en ny krimi efter 120 minutters fodbold. Og skulle englænderne ryge ud, kan de i hvert fald ikke give skylden på manglende forberedelse.

 

***

Den engelske succesformel

Militærisk præcision
Gareth Southgate taler om ’at eje processen og ikke blive styret af den’. Alle i den engelske lejr kendte deres rolle, da dommeren fløjtede den forlængede spilletid af, og Southgate havde en liste, hvor der stod, hvem der måtte træde ind på banen, og hvem der skulle holde sig udenfor.

Minutterne før en straffesparkskonkurrence kan være kaotiske med mange velmenende råd, men i den engelske lejr var alt sat i system med militærisk præcision.

En ven i nøden
Southgate er chefen, men da straffesparkskonkurrencen mod Colombia gik i gang, tog målmand Jordan Pickford over. Han gav opmuntrende ord til de fem spillere, der tog den ensomme tur fra midterlinjen. Det var en del af den engelske plan.

Som en ven i nøden dukkede Pickford op, da de engelske skytter var på vej gennem porten til helvede og gav dem et tiltrængt afbræk.

Notater på flaske

Før straffesparkskonkurrencen fik Jordan Pickford en ny drikkeflaske af målmandstræner Martyn Margetson. På den var der angivelig små notater om, hvordan de colombianske skytter plejer at sparke.

Allerede før jul begyndte de engelske analytikere forberedelserne. De har læst fagartikler om straffespark og analyseret modstandernes skytter. Pickford skjulte sin drikkedunk under et håndklæde, så Colombias målmand, David Ospina, ikke kunne advare sine landsmænd.

Følg planen – uanset hvad!

Allan Russell anser sig selv som verdens bedste angrebstræner, og skotten har fået stor ros for den engelske dødboldsstyrke. Han står også bag måden, som der sparkes straffespark på.

Han har givet spillerne et simpelt, men effektivt råd: Find et punkt til træning, hvor du vil placere bolden, og følg planen i straffesparkskonkurrencen. Uanset hvad!

Tag en dyb indånding

Skytterne har fået at vide, at de ikke skal skynde sig for at få sparket ’overstået’. I stedet skal de tage nogle dybe indåndinger og finde roen, som er et af nøglepunkterne i Ben Lyttletons bog ’Twelve yards: The Art and Psychology of the Perfect Penalty’.

Han skrev før VM, at engelske spillere i fortiden havde haft en tendens til at tage deres spark meget hurtigt – et typisk tegn på stress.

Brasiliens exit sikrer historiske VM-semifinaler

Landstræner gal på VM-stjernen: Jeg havde knaldet ham én

DR-profilen fører VM's manager-spil: Her er hans guldkorn

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær