Afslører VM-spillere: De sniffer i spillertunnel - det er doping!

Flere af Ruslands spillere sniffer ammoniak i spillertunnellen, og det er doping, mener tysk ekspert. Ekstra Bladets kig på kvartfinale-tallene viser ekstremt lange løb fra russerne

Luka Modric løb ekstremt meget i kvartfinalen, men det er alligevel tre kilometer kortere end mest løbende russer Daler Kuziaev i samme kamp. Foto: AP
Luka Modric løb ekstremt meget i kvartfinalen, men det er alligevel tre kilometer kortere end mest løbende russer Daler Kuziaev i samme kamp. Foto: AP
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

Ruslands fodboldlandshold har imponeret i denne sommers VM-slutrunde på hjemmebane, hvor de scorede mål på stribe i gruppespillet, slog Spanien ud i ottendedelsfinalen og først røg ud i kvartfinalen efter en straffesparkskonkurrence mod Kroatien.

Men hvordan kan det være, at et hold, der har været så dårligt de seneste år, pludselig er så gode, når det gælder?

Nu har tv-billeder fra spillertunnellen pustet til den mistanke, der automatisk vil klæbe sig til Rusland, når man ser på deres nylige doping-historik i andre sportsgrene.

Ifølge tyske Bild så kan man på tv-billeder se flere russiske spillere stå og sniffe noget fra en bomuldsbold. Avisen skriver, at der skal være tale om ammoniak - en gas, der ikke er specificeret som doping, og som længe har været benyttet af sportsfolk i diverse former for styrkesport.

- Ammoniak udskyder træthed og er meget kraftfuldt. Det virker hurtigere end nikotin og koffein, da det går lige i lungerne. Hvis man lægger alt det sammen, så er det definitionen på doping. Spørger du mig, så burde det være forbudt, siger tyske Fritz Sörgel, der er chef på det biomedicinske institut i Nürnberg, til Bild.

- Alle ved, at en kombination af nikotin, koffein og noget som ammoniak har samme effekt - mindst - som et forbudt stof. Doping-forskere kalder det her for 'kombineret doping'. Vi har set den type af doping i fodbold i mange år. At blande alt muligt med alt muligt, siger Sörgel.

Ved VM har Rusland været det bedst løbende hold af alle, og kometen Aleksandr Golovin, som alle har travlt med at rose, er den mest løbende i en enkelt kamp ved VM. Han løb således 15.957 meter i de 120 minutter mod Spanien i 1/8-finalen, hvilket var 548 meter mere end Christian Eriksen mod Kroatien og endnu mere end Jesse Lingaards 15.339 meter mod Colombia i den tredje overtidskamp.

Samlet set er Roman Zobnin den mest løbende af alle spillere ved VM med 62 kilometer i fem kampe, og Ekstra Bladets kig på kvartfinalen mod Kroatien viser endnu mere imponerende løbetal fra russerne.

De fire mest løbende spillere i kampen er alle russere, og Daler Kuziaev med hele 15.770 kilometer løber altså mere end 2,4 kilometer mere end Ivan Rakitic, der er den mest løbende kroat. Interessant er det også, at Golovin bliver skiftet ud med 22 minutter igen af kampen, men alligevel løber 431 meter længere end Kroatiens flittigste.

Samlet set løb Rusland 147.901 kilometer i kampen mod Kroatiens 139.097 kilometer.

FLEST LØBEDE KILOMETER I KVARTFINALEN RUSLAND-KROATIEN (RUS I FED)
15.770 Kuziaev
14.685 Zobnin
13.731 Golovin (spiller ikke sidste 22 min)

13.426 Fernandes
13.300 Rakitic
12.951 Rebic
12.861 Kudriashov
12.616 Modric
12.407 Mandzukic
12.376 Lovren
12.273 Ignashevich
12.247 Kutepov

11.979 Vida

Artiklen fortsætter under billederne

Rakitic var Kroatiens mest løbende, men har alligevel fire russere, der har løbet mere end ham - blandt andet en spiller, der ikke har spillet de sidste 22 minutter. Foto: AP
Rakitic var Kroatiens mest løbende, men har alligevel fire russere, der har løbet mere end ham - blandt andet en spiller, der ikke har spillet de sidste 22 minutter. Foto: AP

Golovin har løbet mere end den mest løbende kroat, selvom han blev skiftet ud 22 minutter før tid. Foto: AP
Golovin har løbet mere end den mest løbende kroat, selvom han blev skiftet ud 22 minutter før tid. Foto: AP
 

Foreløbig er ingen spillere ved VM-røget i doping-fælden, selvom der har været rygter om iraneren Saeid Ezatolahi. Heller ingen russere er taget.

Den russiske holdlæge Eduvard Bezuglov har da også peget på, at Rusland har været gennem 120 dopingtests hos FIFA og mere end 200 hos UEFA alene i år.

- Jeg vil vædde en flaske mælk på, at det er dobbelt så mange prøver, som England har givet. Så England må kigge på sig selv, sagde landsholdslægen sidste uge ifølge Daily Telegraph, der har været kritiske over for russerne.

Travis Tygart fra USA's antidoping-agentur har dog også påpeget, at han ikke køber russernes renhed.

- Rusland har bevist, at de vil gå langt for at vinde, og deres testresultater har været skræmmende. Vi er dumme, hvis vi tror, at det hele er anderledes, end det var i Sochi. De griner bag vores ryg, sagde WADA-bossen tidligere på måneden ifølge USA Today.

Allerede kort før VM-slutrunden kunne den tyske journalist Hajo Seppelt, der afslørede doping-skandalen ved OL i Sochi i 2014, også afsløre, at der på det nuværende russiske fodboldlandshold også var en spiller, der beviseligt var dopet.

Der var tale om den 28-årige back Ruslan Kambolov, men han blev kort før VM fjernet fra truppen med meldingen om en skade.

Kambolov skulle i 2015 have afgivet en positiv dopingprøve, men urinprøven blev byttet ud og erstattet af en ren prøve.

- Kambolovs urin blev definitivt udbyttet. I et møde den 10. juni 2015 byttede jeg urinprøven ud - præcis som jeg skrev i min dagbog. Kambolov var dopet, og FIFA ved det, sagde Grigorij Rodtjenkov, der er tidligere chef for det russiske antidopinglaboratorie, i den nye ARD-dokumentar.

I weekenden var en anden ekspert ude og kritisere FIFA, fordi doping-testene ved VM bliver foretaget af FIFA selv uden overvågning fra WADA. Det er forfærdeligt og som et bede ræven vogte høns, lyder det i artiklen, som du kan læse lige her.

Doping-jæger efter 30 år i politiet: Russere ikke bedre end rockere

OL-skandalerne vi aldrig glemmer: Dr. Blod i vildt flugtforsøg

Komisk morgen: FIFA i kæmpe dansk VM-bommert!

VM-spiller i dødsulykke: - Han er i chok!

Alt er på plads: Her er Cristianos sidste ønske før skiftet

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+