Afslører VM-stjernernes trick: Sådan snyder de hjernen

Adskillige VM-spillere hælder væske i munden og spytter ud igen uden at synke, og det er ikke bare for at skylle munden, forklarer eksperter

Spytter han ud? Det kan der også være fordele ved. Foto: AP
Spytter han ud? Det kan der også være fordele ved. Foto: AP

Luka Modric løb ekstremt meget i kvartfinalen, men det er alligevel tre kilometer kortere end mest løbende russer Daler Kuziaev i samme kamp. Foto: AP VM 2018 Afslører VM-spillere: De sniffer i spillertunnel - det er doping!

Dele Alli gør det. Harry Kane gør det. Cristiano Ronaldo gør det. Danijel Subasic gør det. Og mange flere spillere gør det.

Måske har du på tv set VM-spillerne tage en slurk af en drikkedunk, skylle munden for derefter at spytte det hele ud igen uden at synke.

I enkelte tilfælde har det nok blot været for at skylle munden, men der kan også ligge en anden forklaring bag. Nemlig såkaldt 'carb-rinsing'. Her forbedrer sportsfolk præstationer ved at skylle munden med en speciel type vand, der indeholder karbohydratblanding.

- Man bruger et hvert trick i bogen til at maksimere kognitiv koncentrationsevne efter to intense timer på banen, siger den canadiske fysiolog Trent Stellinggwerff, der har forsket i 'carb-rinsing', til New York Times.

Det særlige vand sender signaler til belønningssystemet i hjernen. Det giver et indtryk af, at mere energi er på vej, så musklerne begynder at arbejde hårdere. Effekten virker i cirka et kvarter.

- Du snyder på en måde hjernen lidt. Det er sådan, vi tror, at mekanismen er, siger Asker Jeukendrup til samme avis.

Han har på University of Birmingham forsket i stoffet, og deres eksperiment gjorde en cykelrytter et minut hurtigere per 40 kilometer.

Artiklen fortsætter under billederne

Crisitano Ronaldo spytter sin drik ud i kampen mod Portugal - det kan være 'carb rinsing' og ikke blot skyldes, at han vil skylle munden eller ikke kan lide drikken. Foto: AP
Crisitano Ronaldo spytter sin drik ud i kampen mod Portugal - det kan være 'carb rinsing' og ikke blot skyldes, at han vil skylle munden eller ikke kan lide drikken. Foto: AP

Harry Kane drikker heller ikke hele drikken. Foto: AP
Harry Kane drikker heller ikke hele drikken. Foto: AP

Belgierne med drikkedunken. Foto: AP
Belgierne med drikkedunken. Foto: AP

Neymar til onsdagens træning - og det er jo næsten, som vi kender ham fra kamp... Foto: AP VM 2018 Nye billeder: Øver Neymar skuespil til træning?

Valon Behrami sparkede Neymar ned ved VM - nu er han i al hemmelighed blevet gift med verdensstjernen Lara Gut. Foto: AP VM 2018 Smadrede Neymar til VM: Nu hemmeligt gift med verdensstjerne

I fodbold kan midlet muligvis hjælpe til, at spillerne kan sparke hårdere sidst i kampen eller være mere koncentrerede, når den afgørende aflevering skal laves efter 118 minutter, men det er ikke bevist, at det hjælper her.

- Man gør det ondt? Slet ikke. Og hvis atleterne tror på og er en del af deres kamp, så kan du regne med, at det vil fungere, siger Stellinggwerff.

TV-billederne viser, at flere spillere er kendt med videnskaben på området, men tricket er ikke blevet offentligt, og det kan skyldes, at flere VM-hold ønsker at holde det hemmeligt for deres konkurrenter.

England menes at være det land, der er længst fremme med 'carb rinsing', og det blev blandt andet brugt før straffesparkskonkurrencen mod Colombia, hvor England fik brudt deres straffetraume.

For at væsken i munden skal have den optimale virkning skal det rystet rundt i munden i fem til 10 sekunder - jo længere jo bedre.

Afsløringen af 'carb rinsing'-fænomenet kommer blot få dage efter, at det blev afsløret, hvordan VM-spillere står og sniffer gasser i spillertunnellen, som du kan læse mere om HER.

Michael Laudrup takker Dunga fra Brasilien efter den vanvittig spændende kvartfinale. Laudrup og Danmark er ude af VM, og allerede længe inden nederlaget har han besluttet at indstille karrieren efter slutrunden. Foto: Lars Poulsen Sport og Spil Da Laudrup chokerede hele Danmark: Vi vidste at det var slutningen

Iva Olivari er den første kvinde på trænerbænken i VM-historien. Foto: All Over VM 2018 Her er VM's eneste kvinde: Alle elsker hende

De svenske spillere var langt nede efter Tysklands mål i sidste sekund. Foto: AP VM 2018 Kom i modvind efter VM-hån: Nu er han i endnu større problemer

Stemme fra fortiden: Stig Tøfting kom ufrivilligt i centrum kort inden Danmarks kamp mod Senegal. Han fik travlt med at få sine stedforældre til at skærme børnene mod medierne. Foto: Lars Poulsen Sport og Spil Afslørede Tøftings familietragedie: Det var kalkuleret ondskab

14 kommentarer
Vis kommentarer