Annonce:
Annonce:

Bombe for danske tv-seere: Nu kan sport koste dig flere penge

Det nye medieforlig betyder, at danske, sportsinteresserede tv-seere kan risikere at skulle have flere penge op af lommen i fremtiden

Christian Eriksens tryllerier er måske ikke tilgængelig for alle danskere i fremtiden.
Christian Eriksens tryllerier er måske ikke tilgængelig for alle danskere i fremtiden.
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Landsholdsfodbold

I disse dage kan danskere i hele landet nyde godt af VM-slutrunden i fodbold, der i øjeblikket bliver sendt på TV2 og DR1 ganske gratis – ja, selvfølgelig bortset fra licensen, der fra 2019 bliver udfaset.

Men med den medieaftale, som blev forhandlet på plads i nat, ser fremtiden muligvis anderledes ud for danske sportsfans.

I aftalen er den såkaldte sportsliste nemlig blevet afskaffet, og den har hidtil sikret, at de største sportsbegivenheder kan ses af 90 procent af de danske hustande.

Dermed kan danskerne i fremtiden risikere at skulle se blandt andet VM i fodbold på betalingskanaler, som de skal købe sig adgang til.

Annonce:

- Man kan risikere, at begivenhederne kommer til at blive sendt på kanaler, som ikke alle i befolkningen har adgang til. Det bliver slet og ret dyrere for den almindelige seer at se de store begivenheder. Det kommer til at give noget diskussion, siger medieforsker ved Aarhus Universitet, Frands Mortensen, til Ekstra Bladet.

- Den nuværende sportsliste har givet DR og TV2 større chancer for at erhverve rettighederne til de store begivenheder, men nu bliver det udelukkende økonomiske muskler, der afgør, hvem der får rettighederne.

- Der er reelt kun fire store spillere i Danmark på det her område. DR1, TV2, Viasat og Discovery. Der er ikke andre, så man kan sige, at den forsvarsstilling, TV2 og DR1 har haft, forsvinder, sådan kan man også sige det.

Glade fans til kampen mellem Danmark og Frankrig. Men smilet kan stvine, når de skal fodbold hjemme i stuerne fremover.
Glade fans til kampen mellem Danmark og Frankrig. Men smilet kan stvine, når de skal fodbold hjemme i stuerne fremover.
 

Annonce:

Frands Mortensen mener, at man sagtens kan komme til at se den model, som Discovery valgte, da de sikrede sig OL-rettighederne. Her valgte man at videresælge dele af dem til DR. Men det er langt fra sikkert.

- Vi kan sagtens komme til at se den model. Men i fremtiden kan det lige så godt ende med, at de ikke sælger dem videre og holder fast i dem, så de har dem eksklusivt, og så skal du som seer købe adgang til deres kanaler, siger Mortensen.

Han frygter ikke, at det vil skade de store sportsgrene herhjemme, hvis færre får adgang til dem. Interessen er i forvejen overvældende, mener han, men han kan godt se en lille risiko for eksempelvis kvindehåndbold.

- Kvindehåndbold er nok den mindste sport af de størrelser, vi har med at gøre, og bliver det lagt på en kanal, ingen kan se, så svækker det interessen. Det er indlysende, siger han og påpeger en væsentlig detalje.

Sportslisten er blevet fjernet og tilføjet fra medieaftalen flere gange af skiftende regeringer, siden daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen indførte den i 1990’erne.

Med et nyt valg på trapperne er det derfor nærliggende at tro, at en eventuelt ny regering godt kan finde på at genindføre den liste, så det igen er et krav, at 90 procent af danskerne skal have adgang til de største begivenheder.

Den nye medieaftale træder i kraft fra 2019.

Her er sportslisten

Som led i det nye medieforlig fjerner Dansk Folkeparti og regeringen den liste med vigtige sportsbegivenheder, som hidtil har sikret, at de skulle vises på landsdækkende tv-kanaler, der kan ses af mindst 90 procent af danskerne.

Kun DR og TV2 kan leve op til kravet om at nå ud til 90 procent af danskerne.

Sportslisten giver DR og TV2 førsteret til at vise for eksempel OL.

Hvis DR og/eller TV2 er uenige i den pris, der forlanges for tv-rettighederne, kan sagen løses ved en voldgift.

Sportslisten indeholder følgende begivenheder:

* 1. OL, sommer- og vinterlege: Legene i deres helhed, herunder åbnings- og afslutningsceremonier.

* 2. VM- og EM-slutrunder i fodbold (herrer): Alle kampe med dansk deltagelse samt semifinaler og finaler.

* 3. VM- og EM-slutrunder i håndbold (herrer og damer): Alle kampe med dansk deltagelse samt semifinaler og finaler.

* 4. Danmarks VM- og EM-kvalifikationskampe i fodbold (herrer).

* 5. Danmarks VM- og EM-kvalifikationskampe i håndbold (herrer og damer).

Kilde: Kulturministeriet

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: