Du kan her rette dine indstillinger for, om vi må sætte cookies og bruge persondata.
Rapportér annonce
Du har mulighed for at rapportere denne annonce til annonceafdelingen på Ekstra Bladet, hvis du enten finder
annoncen upassende eller at annonceringen er ulovlig.
Vær opmærksom på at du er i gang med at anmelde en annonce som værende ulovlig, er du sikker på du vil
fortsætte?
(En ulovlig annonce overtræder gældende lovgivning, læs mere
her)
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi har flere retningslinjer for annoncering på Ekstra Bladet, som skal
overholdes, og hvis vi finder at annoncøren ikke har overholdt disse, vil de blive frataget muligheden for at
annoncere på Ekstra Bladet fremadrettet. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar
nedenfor, så vi kan få lokaliseret annoncen og tjekket op på om vores retningslinjer overholdes.
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi vil gerne høre din begrundelse for din anmeldelse, så vi kan undersøge
annoncen, da vi tager alle indsendte anmeldelser alvorligt. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en
uddybende kommentar nedenfor.
Din begrundelse skal som minimum bestå af 30 tegn
Tak for din henvendelse
Din anmeldelse er nu afsluttet. Tak fordi du bidrager til EB.dk.Annoncerne på EB.dk er en essentiel
indtægtskilde, som sørger for at Ekstra Bladet hver dag kan udkomme, og holde danskerne oplyste om hvad der
foregår rundt omkring i verden.
Fejl
Der skete en fejl med afsendelsen af rapporteringen.
Dansk top-dommer om VAR: - Vi har fået langt færre fejl
Den danske FIFA-dommer Jakob Kehlet roser i store dele VAR-systemet under VM. Det er fremtiden, mener han
Annonce:
Følger FodboldFølg Fodbold
Følger LandsholdsfodboldFølg Landsholdsfodbold
I løbet af ganske få dage er ordet VAR gået fra at være at være de fleste danskere fuldkommen ukendt, til at være det, vi alle taler om.
Den nye videoteknologi, der har fået sin VM-debut i år, har da også haft stor betydning for udfaldene af Danmarks kampe - først i kampen mod Peru og senest mod Australien torsdag, hvor der blev dømt straffespark, efter videodommersystemet blev taget i brug, da bolden blev headet ind på Yussuf Poulsens hånd i det danske straffesparksfelt.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Den spanske dommer Antonio Mateu Lahoz taler med en gruppe utilfredse danske spillere, efter at han dømte et australsk straffespark med hjælp fra VAR. Foto: Martin Meissner/AP
I sidstnævnte kamp opstod der tilmed en situation, hvor Andreas Cornelius blev tacklet i det australske straffesparksfelt, men denne episode blev ikke gennemgået af dommeren efterfølgende - en beslutning, som blandt andre Åge Hareide har kritiseret.
Annonce:
- Alle kunne se, at han blev revet ned i armen, lød det fra den danske landstræner på pressemødet efter kampen torsdag.
Hvad er VAR?
Video Assistent Referee (VAR), også kendt som videoassisterende dommere, begyndte som et prøveprojekt i 2016.
Systemet er testet i næsten tusinde kampe, og resultaterne er blevet analyseret af det anerkendte belgiske universitet KU Leuven.
16. marts blev det bestemt, at VAR skulle tages i brug ved dette års VM.
Ekstra Bladet har talt med den danske FIFA-dommer Jakob Kehlet, for at blive klogere på det nye, omdiskuterede videodommersystem, og selvom han ikke vil kommentere på den konkrete kendelse, så kommer han alligevel med et bud på, hvorfor tacklingen af Andreas Cornelius ikke kom til gennemsyn af dommeren.
- Dommerne kigger meget på kropskontakt og på, hvilken linje man i det hele taget har lagt i kampen. Ved hændelser med meget kropskontakt beror kendelsen stadig meget på dommerens eget skøn, hvis der altså ikke er tale om en entydig fejl, forklarer han.
Hvordan fungerer VAR?
Videodommerne, der har adgang til billeder fra 33 broadcast-kameraer og to offside-kameraer, har direkte kontakt med dommeren. Både videodommerne og dommeren kan tage initiativ til at en hændelse bliver gennemset, men det er i sidste ende dommerens beslutning.
Når VAR bliver taget i brug, foregår det som regel således:
1. Dommeren giver tegn til videodommerne, hvis vedkommende ønsker, at en hændelse kræver et gensyn.
2. Videodommerne nærstuderer den givne hændelse og fortæller dommeren, hvad billederne viser.
3. Dommeren beslutter, om han vil tage imod videodommernes råd eller selv løbe ud på sidelinjen for at gennemgå billederne, inden han foretager sin kendelse.
Jakob Kehlet medgiver, at Danmark har været 'lidt hårdt ramte' af det nye system, men han mener overordnet, at ntroduktionen af VAR har været en stor succes.
Annonce:
- Der er blevet korrigeret mange fejl, og det synes jeg er positivt. Vi har set nogle begynderfejl, men der har været ganske få svipsere, synes jeg, siger den danske dommer.
Hvem har indført VAR?
Regler bliver vedtaget af det internationale fodboldforbund, FIFA, men FIFA kan ikke alene diktere regel - og lovændringer. Disse skal nemlig besluttes i samarbejde med forbundet IFAB, der består af det engelske, skotske, walisiske og nordirske fodboldforbund.
IFAB og FIFA har hver 50 procent af stemmerne, og for at en ændring skal kunne foretages, kræves et flertal på 75 procent. Begge forbund kan dermed ikke beslutte noget egenhændigt, men kan nedlægge veto.
VAR havde en prøveperiode på to år, inden det den 16. marts blev besluttet, at systemet skulle bruges ved dette års VM. I prøveperioden blev systemet testet i blandt andet Bundesligaen, Serie A, Primeira Liga og i den amerikanske MLS.
Jakob Kehlet forklarer, at han inden slutrunden havde en lille frygt for, at det nye system ville kunne føre til lange og hyppige spilstop, men det mener han ikke vi har set meget til ved dette VM.
- Dommerne er ikke gået alt for meget op i petitesser, og det var jeg ellers lidt bange for godt kunne ske. Generelt synes jeg, det har været positivt, for kampene er ikke blevet forlænget særligt meget. Man skal huske, at man har fået langt færre fejl. Man får aldrig fjernet alle fejl, men får man udryddet halvdelen, så er det skridt i den rigtige retning, siger han.
Hvorfor har FIFA indført VAR?
Den britiske eks-dommer David Elleray har været en af de drivende kræfter bag videoteknologien. I et interview med norske VG forklarer han - ikke overraskende - at introduktionen af den nye teknologi har til formål at nedbringe antallet af alvorlige dommerfejl.
- Vores forskning viser, at før VAR var der én stor fejl i hver tredje kamp. Efter VAR går der 19 kampe mellem hver store fejl. Antallet af rigtige afgørelser er gået op fra 93 til 98,8. Det er fakta, og når vi skal vurdere det, må vi forhold os til fakta, ikke følelser. Vi ved, at meget kunne være anderledes i fodboldhistorien, for eksempel andre verdensmestre, siger David Elleray til VG.
Kilde: VG
Særligt ved straffesparkskendelserne er videodommerne kommet i aktion. Hele 11 gange er der blevet peget på pletten, hvoraf de fem af kendelserne er faldet efter videogennemsyn.
Annonce:
Det mener Jakob Kehlet godt, at vi kan begynde at vænne os til, for ifølge ham, er det ikke sidste gang, vi ser VAR blive brugt til en stor slutrunde. Slet ikke faktisk.
- Fodbolden har udviklet sig meget, og det går så hurtigt, at man ikke kan nå at se det hele. De mange straffespark under dette års slutrunde viser mig, at der tidligere er sket mange fejl, der er blevet overset. Jeg tror på, at VAR er fremtiden de steder, hvor økonomien er til det, så jeg tror ikke, vi får det at se i Superligaen lige foreløbig.
Hvornår bliver VAR taget i brug?
Videodommeren har direkte kontakt med hoveddommeren, og begge kan tage initiativet til at tvivlstilfælde bliver gennemset, hvis en af disse tre situationer gør sig gældende.
Alle mål, alle straffesituationer, dømt og ikke dømt, bliver automatisk set på af VAR.
Hvis VAR tror, at det er en 'klar og tydelig' fejl, vil dommeren blive informeret.
VAR skal også bruges, hvis den forkerte spiller bliver udvist.